Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Ξεκίνησαν οι εξαγωγές με καλές τιμές, αλλά ελάχιστες ποσότητες σταφυλιών

stafylia.foxpolitics.gr_.jpg

Ξεκίνησε και επίσημα η εξαγωγική περίοδο για τα επιτραπέζια σταφύλια στην Κρήτη, με τις τιμές να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης της φετινής παραγωγής.

Οπως έχει επισημάνει το ekriti.gr και το Ράδιο Κρήτη μέσα από συνεχή ρεπορτάζ, η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη - ίσως και πάνω από το 50% - σε σχέση και σε σύγκριση με τις κακές χρονιές του παρελθόντος. Τόσο άσχημη θεωρείται η φετινή αμπελουργική περίοδος για το νησί.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών, Ελαιουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, υπενθυμίζει ότι πέρυσι η χρονιά ήταν περίπου 8.000 τόνοι και πριν από μερικά μόλις χρόνια, μιλούσαμε ακόμη και για 30.000 τόνους σταφύλια στην Κρήτη. Τη φετινή χρονιά το παραγόμενο προϊόν δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 3000 τόνους.

Αυτή τη στιγμή η τιμή κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 0,80 ευρώ το κιλό, με τις ποσότητες των σταφυλιών να είναι υπερβολικά λίγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τα μέσα Αυγούστου θα έχουν μείνει πολύ λίγα αμπέλια ατρύγητα, συμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του αγροτικού κλάδου, καθώς πρόκειται για μια υπερπρώιμη χρονιά.

Βασική αιτία για αυτή την κατάσταση δεν είναι άλλη από τις καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στους αμπελώνες. Η ανομβρία καθόλη τη διάρκεια της σεζόν είχε σαν αποτέλεσμα να μη «δέσουν» τα σταφύλια και η παραγωγή να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Μια παραγωγή, η οποία δέχτηκε το τελειωτικό «χτύπημα» από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν σαπίλα στα αμπέλια και μια σειρά απο ασθένειες.

«Η αμπελουργία έχει φτάσει σε τέλμα. Δεν υπαρχουν σταφύλια φέτος για να καλύψουν τις ανάγκες», επισημαίνει απο την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Σημειώνεται ότι σε λίγο καλύτερη κατάσταση είναι οι αμπελουργοί που είχαν τη δυνατότητα να ποτίζουν τα αμπέλια τους. Μια προϋπόθεση, η οποία θεωρείται πλέον βασική, για να μπορεί να καλλιεργεί ένας αγρότης στην Κρήτη. Και αυτό γιατί, η φετινή χρονιά αποδεικνύει πως όσοι παραγωγοι δεν έχουν νερό, δε θα βγάλουν καθόλου ή ελάχιστη ποσότητα επιτραπέζιoυ σταφυλιού.

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Λασίθι

ΣΥΡΙΖΑ - Λασίθι : Επίσκεψη Ανδρέα Ξανθού σε νοσοκομεία

ανδρέας ξανθός

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, που με την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ανέδειξε το πρόβλημα της σχεδιαζόμενης από την Κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησης και συγχώνευσης μονάδων υγείας, ο πρώην Υπουργός Υγείας θα συζητήσει τα προβλήματα των νοσοκομείων του Λασιθίου και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Υγεία.

Το βράδυ της Τρίτης 3/8 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Κήπο της Σητείας, με θέμα “ Πανδημία - Οικονομία - η Πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης”, με ομιλητές τον Δημήτρη Παπαδημούλη, Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ανδρέα Ξανθό, Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Ρεθύμνου, και τον Μανόλη Θραψανιώτη, Βουλευτή Λασιθίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

09.30 Διαλυνάκειο Νοσοκομείο Νεάπολης. Συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

10.30 Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Συνάντηση με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους και εκπροσώπους Ιατρικών φορέων.

13.15 Νοσοκομείο Σητείας. Συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

14.30 Επίσκεψη στον Δήμαρχο Σητείας.

20.00 Ανοιχτή Εκδήλωση στον Δημοτικό Κήπο με θέμα:

“ Πανδημία - Οικονομία - η Πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης”.

Ομιλητές: Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής Ρεθύμνου και Μανόλης Θραψανιώτης, Βουλευτής Λασιθίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα - Ζήρια: Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας

Ηράκλειο: Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων στην πλ. Ελευθερίας η ανακύκλωση