Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα των εκκλησιών

εκκλησία κορωνοϊός

Σε διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός βρίσκονται οι ναοί της Κρήτης, ώστε να υποδεχθούν τους πιστούς την Κυριακή 17 Μαΐου.

Οι συνθήκες θα είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που είχαμε συνηθίσει, ωστόσο επιβάλλονται λόγω των κινδύνων εξάπλωσης του ιού.

Αυτή την ώρα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνέρχεται σε Συνοδική Σύσκεψη, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των Ιερών Ναών εφεξής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε στο ekriti ο Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Πρόδρομος Ξενάκης, κανονίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε όλα να είναι έτοιμα την Κυριακή 17/5, για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από μήνες.

"Στους περισσότερους Ναούς έχουν ήδη αφαιρεθεί ή καλυφθεί καθίσματα και στασίδια ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά, ώστε να τα χρησιμοποιούν οι πιστοί, για την ατομική προσευχή, η οποία επιτρέπεται από την περασμένη Δευτέρα.

Την ευθύνη για την αποφυγή συνωστισμού θα αναλάβουν οι επίτροποι των εκκλησιών. Ερωτηθείς ο Επίσκοπος Κνωσού, για το αν το προσωπικό επαρκεί για την τήρηση των μέτρων, απάντησε ότι σε κάθε ναό υπάρχουν τέσσερις επίτροποι και άλλοι τέσσερις αναπληρωματικοί, ενώ υπάρχουν και πολλοί εθελοντές, οπότε δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα. 

Αναφορικά με το αν πιστοί θα μπορούν να ασπάζονται τις εικόνες, ο κ. Πρόδρομος είπε ότι η Εκκλησία δεν θα απαγορεύσει ποτέ κάτι τέτοιο, και ότι θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα, με συνεχή καθαρισμό τους.

"Με ρωτούν άνθρωποι στο δρόμο αν μπορούν να μου φιλήσουν το χέρι. Η Εκκλησία δεν θα πει ποτέ μην φιλάτε εικόνες ή το χέρι του παπά. Ωστόσο πρέπει όλοι να λαμβάνουμε τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας, ώστε να μην κινδυνεύσουμε.

Κρήτη

Λασίθι

Ιεράπετρα - Yδατοδρόμιο: Υπεγράφη η σύμβαση προετοιμασίας φακέλου αδειοδοτήσεων

υδατοδρόμιο

Υπεγράφη στα Γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας μεταξύ του Προέδρου του Νομικού Προσώπου, κ. Γεώργιου Ασπραδάκη και της Ένωσης Εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ Ι.Κ.Ε. & ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. σύμβαση Υποστήριξης προετοιμασίας φακέλου αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα, ύψους 22.905,03€.

Η Ένωση Εταιρειών αναλαμβάνει τη σύνταξη τριών μελετών, ενός ολοκληρωμένου τεχνικού φακέλου και τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών μέχρι την τελική χορήγηση της άδειας ίδρυσης του Υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Γιώργος Ασπραδάκης
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Γιώργος Ασπραδάκης

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε τα εξής: « Ένα ακόμη φιλόδοξο εγχείρημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μία νέα εποχή αναμένεται να ξεκινήσει, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ιεράπετρα δημιουργώντας ένα καινούριο τουριστικό προϊόν, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σκοπός μας είναι η Ιεράπετρα, μέσω και της καινούριας μορφής συγκοινωνίας που θα κατέχει, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της νότιας Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηράκλειο: Κοριτσάκι κατάπιε βίδα - Την αφαίρεσαν από τον πνεύμονα (φωτο)