Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Με κλάματα για τα παιδιά τους φωνάζουν για την ειδική αγωγή - Απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ

αυτισμος

Μεγάλες αντιδράσεις από γονείς και επαγγελματίες της ειδικής αγωγής στο Ηράκλειο και αλλού,έχει προκαλέσει το νέο σύστημα πληρωμής του ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή τους μέσω κουπονιών. Γονείς δε, κατήγγειλαν στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ότι η πληρωμή τους καθυστερεί από τον οργανισμό εδώ και 5 μήνες.
Όλα έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου 4549/2018 άρθρο 27 (ΦΕΚ 105Α/14.6.2018) και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2284Β/15.6.2018 ), με την οποία προβλέπεται να αποδίδονται απευθείας δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ στους θεραπευτές με τη μορφή κουπονiών (vouchers). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των επαγγελματιών ειδικής αγωγής Ηρακλείου (Λογοθεραπευτές Εργοθεραπευτές Ψυχολόγοι) κ.Σίσσυ Μηναδάκη, παραλογισμός είναι το ίδιο σύστημα να χρωστά επί μήνες ίσως και χρόνια στους συμβεβλημένους φορείς και όταν τελικά πληρώνει ,με θράσος, να κουρεύει το συνολικό ποσό. Που σημαίνει πρακτικά ότι οι συμβεβλημένοι φορείς καθυστερούν μεν να πάρουν τα λέφτα τους,παίρνουν λιγότερα του συμφωνηθέντως αλλά πάντως φορολογούνται στην ώρα τους!
Κραυγή αγωνίας και από τους γονείς των παιδιών με προβλήματα που εμπίπτουν στις ειδικότητες της ειδικής αγωγής (αυτισμός κλπ) που κατήγγειλαν την αναλγησία των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.Η κ.Σαμπαθιανάκη άνεργη μητέρα παιδιού με προβλήματα αυτισμού κλαίγοντας αναφέρθηκε στο γολγοθά της οικογένειάς της να ανταπεξέλθει στα έξοδα προκειμένου το παιδί της να παρακολουθείται από ειδικό επιστήμονα. Απελπισμένη είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι πληρώνει από το υστέρημά της και στη συνέχεια από τον ΕΟΠΥΥ που όμως έχει 5 μήνες να καταβάλλει τα χρήματα για τις επισκέψεις αυτές.
«Μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» κατήγγειλαν και άλλοι ακροατές ΑΜΕΑ ,οι οποίοι περιέγραν την «Οδύσσειά» τους στον «ωκεανό» των δημοσίων υπηρεσιών. Εμείς τόνισε η κ. Μηναδάκη δεν θα ενδώσουμε να συνεργαστούμε σε ένα σύστημα που κάποιοι θέλουν να εφαρμόσουν και χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο παραλογισμό. «Την ίδια στιγμή το κράτος κάνει λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα που δήθεν παρέχει στον ασφαλισμένο γονιό θεραπείες των παιδιών του, όπου δεν θα χρειάζεται να δίνει τίποτα άλλο παρά μόνο κουπόνια στον θεραπευτή» επισημαίνει η κ.Μηναδάκη.
«Την ίδια ώρα, συνεχίζει, έχεις έναν απλήρωτο ή κακοπληρωμένο σκληρά φορολογούμενο θεραπευτή αλλά και ένα ασφαλισμένο με ελλιπή ενημέρωση και βέβαια ένα συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Για όλα τα παραπάνω θέλοντας να προστατέψουμε όσους κινούνται στο χώρο της ειδικής αγωγής θεραπευτές και οφελούμενους ,οι θεραπευτές της ειδικής αγωγής του νομού Ηρακλείου αρνούνται να δουλέψουν με κουπόνια. Η ειδική αγωγή στη χώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει και οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου νόμου που δε διστάζουν να πατήσουν στις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν αυξημένης φροντίδας. Σε αυτόν τον αγώνα θεραπευτές και ωφελούμενοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι» κατέληξε η εκπρόσωπος των επαγγελματιών υγείας της ειδικής αγωγής.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειωμένος ο αριθμός των ασθενών

Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Μετά από εβδομάδες, ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό ασθενών, έπεσε κάτω από τους 150 στα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ.

Σήμερα Τετάρτη 21/4 νοσηλεύονται 148 ασθενείς, εκ των οποίων οι 26 σε ΜΕΘ (οι 23 διασωληνωμένοι) και οι υπόλοιποι 122 σε κλινική Covid. Υπενθυμίζεται ότι χθες νοσηλεύονταν 159 ασθενείς.

Αναλυτικά 

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στη ΜΕΘ και 43 στην κλινική Covid

Στο Βενιζέλειο 6 ασθενείς στη ΜΕΘ και 33 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Χανίων 5 ασθενείς στη ΜΕΘ και 28 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 1 ασθενής στη ΜΕΘ και 14 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 2 ασθενείς στη ΜΕΘ και 2 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας 2 ασθενείς στην κλινική Covid

Στα Νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης δεν νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.789 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 126 στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ανάσα ζωής" για χιλιάδες Κρητικούς που αναμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους

Κορωνοϊός: Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου για την "έκρηξη" του ιικού φορτίου

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε δύο, για όπλα και ζωοκλοπή