Κρήτη

Ηράκλειο

Καστέλι: Στηρίχθηκαν στον .. λόγο Σπίρτζη και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός... αεροδρομίου!

Νέο αεροδρόμιο Καστελίου

 

Της Μαρίας Ζαννιά

Στο ... λόγω τιμής του πρώην υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και όχι στο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης για την ανέγερση του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου, βρίσκεται η πρόνοια για τη συμμετοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Διαχείρισης της εμβληματικής υποδομής.

Ή, με άλλα λόγια, 7 μήνες μετά την τελετή θεμελίωσης του μεγαλόπνοου έργου, όχι μόνον δεν έχει θεσμοθετηθεί η εκπροσώπηση του δήμου αλλά, ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι, το νεοσυσταθέν, εννιαμελές συμβούλιο έχει ήδη συμπληρωθεί, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου από τη δημοτική αρχή!

Οι πληροφορίες- ενδείξεις, όπως πιστοποιεί ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, είναι αρνητικές για την υπόθεση αυτή, δημιουργώντας αναβρασμό στην τοπική κοινωνία.

Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη για την προοπτική ο δήμος να βρεθεί εκτός ...νυμφώνος αεροδρομίου: αφενός διότι υπήρξε κατά το παρελθόν από επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού, η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει η συμμετοχή του δήμου στο εν λόγω συμβούλιο, αφετέρου διότι-όπως επισημαίνουν- είναι απόλυτα λογικό και πρακτικά επιβεβλημένο να εκπροσωπείται ο δήμος, στα διοικητικά όρια του οποίου, θα ανεγερθεί και θα λειτουργήσει η διεθνούς εμβέλειας αναπτυξιακή υποδομή.

Όπως επιχειρηματολογούν, η υλοποίηση ενός έργου αυτής της κλίμακας θα εγείρει σε καθημερινή βάση ζητήματα τα οποία θα απαιτούν συνεχή ροή πληροφόρησης προς την τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων της, ενώ για αυτά, ισχυρό λόγο και ενεργή συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, θα επιβάλλεται να έχει ο δήμος. Σε αυτή την πρακτική και … ηθική βάση, διαμηνύουν ότι δε θα επιτρέψουν το δικαίωμά της εκπροσώπησής τους να μείνει ανικανοποίητο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι -προς το παρόν- ο “εξοστρακισμός” της δημοτικής αρχής από το ΔΣ της Εταιρείας Διαχείρισης διακινείται σε προφορικό, ανεπίσημο επίπεδο, δεν έχει πυροδοτήσει οργανωμένες και ισχυρές αντιδράσεις.

Πάντως, η δημοτική αρχή έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία και προς τον πρόεδρο της Εταιρείας εκφράζοντας την ... πρώιμη δυσαρέσκειά της για μια απόφαση που ...μοιάζει ειλημμένη, ενώ έχει ξεκινήσει και τη σχετική ενημέρωση των τοπικών φορέων.

Μπροστά στον κίνδυνο ο δήμος Μινώα Πεδιάδος να μείνει βουβός θεατής στην εκτέλεση μιας τεραστίων διαστάσεων στα “σπλάχνα” του υποδομής, το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίζει εικόνα ομοψυχίας και σύμπνοιας με τον πρώην δήμαρχο και μέλος του Ζαχαρία Καλογεράκη να κάνει λόγο για μια εντελώς προσβλητική για τον δήμο εξέλιξη…

Υπενθυμίζεται ότι, για την ex officio συμμετοχή του εκάστοτε δημάρχου του δήμου στο ΔΣ της Εταιρείας Διαχείρισης του νέου αεροδρομίου είχε δεσμευτεί, με δημόσια ανακοίνωση, ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης στο Καστέλι στις 21 Φεβρουαρίου του 2019.

Τέλος, έχει προκύψει μια θετική εξέλιξη για το αεροδρόμιο που συνδέεται με τον δήμο Μινώα Πεδιάδος καθώς, το Υπουργείο Μεταφορών, έκανε δεκτό το αίτημα για τροποποίηση της αρχικής μελέτης οδοποιίας του νότιου άξονα του δρόμου του νέου αεροδρομίου. Αυτό σημαίνει ότι στο νότιο τμήμα του θα δημιουργηθούν ισόπεδοι κόμβοι που θα εξυπηρετήσουν την κίνηση προς την εθνική οδό Ηράκλειο- Βιάννος και την εθνική οδό Καλλονής- Γδοχιό.

Κρήτη

Κρήτη: Το... έσκασαν με αυτοκίνητο από το ξενοδοχείο καραντίνας

τουρισμός ξενοδοχείο καραντίνας

Σε αναζήτηση ατόμων που το... έσκασαν από ξενοδοχείο καραντίνας στα Χανιά όπου φιλοξενούνταν, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές της πόλης.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που διέφυγαν είναι απροσδιόριστος ενώ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι από αυτούς είναι θετικοί και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα άτομα διέφυγαν με αυτοκίνητο.