Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πόσο αθώα είναι η "αειφόρος ανάπτυξη";

περιβάλλον

Μια διαφορετική οπτική για την "Αειφόρο Ανάπτυξη" πραγματεύεται το βιβλίο του Γιώργου Σμπώκου, που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη (20/04) στο Πολύκεντρο Νεολαίας. Το βιβλίο έχει τίτλο «Η επινόηση της Αειφορίας - Πώς επικράτησε το δόγμα της αέναης προόδου» και σε αυτό ο συγγραφέας εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους επιβλήθηκε παγκόσμια ένα νέο οικονομικό δόγμα σε σχέση με την συνεχή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, κυρίως από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Ρίο, το 1992 και μετά. 
 
Οι δύο αυτές λέξεις, η «αειφόρος ανάπτυξη», αποτελούν μια συνεκφορά που πήρε από πολύ νωρίς θετικό πρόσημο στο συλλογικό υποσυνείδητο λειτουργώντας όμως στην πραγματικότητα ως το νέο οικονομικό μοντέλο που ήρθε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του καπιταλισμού. Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Σμπώκος η «αειφόρος ανάπτυξη» ενώ έχει ταυτιστεί με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του πλανήτη στην ουσία ενδιαφέρεται κυρίως για τη διατήρηση της παραγωγής.

βιβλίο αειφόρος ανάπτυξη

βιβλίο αειφόρος ανάπτυξη, by renas

Με επιχειρήματα βασισμένα στην ιστορία, την οικονομία, την ψυχολογία αλλά και τις  τεχνικές των δημοσίων σχέσεων και της προπαγάνδας ο Γιώργος Σμπώκος αποδεικνύει πως η «αειφόρος ανάπτυξη» επινοήθηκε για να δώσει διέξοδο στο παρωχημένο καπιταλιστικό μοντέλο. Αν και υποσχέθηκε τον έλεγχο της ασύδοτης οικονομίας και την προστασία του  περιβάλλοντος, στην πράξη πήρε σαφή θέση υπέρ της οικονομίας όποτε αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διατήρηση των φυσικών πόρων, απλά ποσοτικοποιώντας και κοστολογώντας τους πόρους αυτούς. 
 
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της παρουσίασης «Λίγοι γνωρίζουν ότι η περιβαλλοντική προστασία "απαγορεύεται να μελετάται απομονωμένη από την ανάπτυξη". Καίτοι, η διάταξη αυτή καθόρισε ήδη από το 1992 τη σύγχρονη οικονομία. Οικονομική χειραγώγηση, ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, άρση εμπορικών φραγμών και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, είναι τα πρότυπα πάνω στα οποία χαράσσεται ταυτόχρονα η περιβαλλοντική και η οικονομική μας πολιτική».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Απριλίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας τους Δήμου Ηρακλείου στις 7 το απόγευμα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αρχιτέκτονας Βάννα Σφακιάνακη, ο βιβλιοπώλης Στέργιος Δραμουντάνης και ο δικηγόρος Μιχάλης Σφακιανάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης.
 
* Ο Γιώργος Σμπώκος είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του περιοδικού Περιβάλλον και Δίκαιο. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό σεμινάριο «Νομικά Περιβάλλοντος» των τμημάτων Βιολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε νομική στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Μάρμπουργκ και της Αθήνας και έχει δημοσιεύσει το βιβλίο: Εφαρμογές μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, κρατική ρύθμιση και αυτορρύθμιση (Νομική Βιβλιοθήκη, 2011).
 
Μ.Δ.
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Ο νεαρός συνελήφθη λίγο μετά το τροχαίο

σύλληψη

Τροχαίο ατύχημα το βράδυ της Κυριακής στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στο Ρέθυμνο όταν Ε.Ι.Χ. όχημα με οδηγό μία  26χρονη, συγκρούστηκε με δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 21χρονο.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του 21χρονου, ο οποίος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Ακολούθησε η σύλληψη του οδηγού του δίκυκλου οχήματος, καθώς ο εν λόγω οδηγός  δεν κατείχε  την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης.

Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ο ιατροδικαστής για την απίστευτη τραγωδία με το ζευγάρι

Κρήτη: Νεκρός στο αυτοκίνητό του ο Διοικητής

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς - Σταθερές οι εισαγωγές σε ΜΕΘ