Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Απαγόρευση κυκλοφορίας των πατινιών - Ερωτηματικά για την εφαρμογή της απόφασης

ηλεκτρικό πατίνι

Περισσότερα ερωτηματικά παρά μια συγκεκριμένη απόφαση που θα ξεκαθάριζε το τοπίο, προέκυψαν από την συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για το θέμα των ηλεκτροκίνητων πατινιών.

Μετά από αναλυτική συζήτηση στην οποία ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί, η εισήγηση της δημοτικής αρχής, η οποία μεταξύ των άλλων προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πατινιων, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Σώματος.

Τώρα, το θέμα της εφαρμογής του παραπάνου μέτρου είναι ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς το νομικό καθεστώς είναι θολό, ενώ ο Δήμος δεν ξεκαθάρισε με ποιο τρόπο πρακτικά θα υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση...

Η διαδικασία  και οι προβληματισμοί
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, μέσω του προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνου Παττακού ήταν στην κατεύθυνση πως την ευθύνη για το θέμα την έχουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς (υπουργείο Μεταφορών, Τροχαία κλπ) και αυτοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το θέμα, ενώ μέχρι την οριστικοποίηση ενός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου που θα ορίζει με σαφήνεια τους όρους κυκλοφορίας τους, τα πατίνια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο Ηράκλειο.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τοποθετήθηκαν επί του θέματος έθεσαν σοβαρούς προβληματισμούς για το ζήτημα, ενώ άπαντες συμφώνησαν πως ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει την δυνατότητα να απαγορεύσει την κυκλοφορίας τους και να ανάψει "κόκκινο" στην εν λόγω εταιρεία που τα διαχειρίζεται, ωστόσο αναγνώρισαν τους κινδύνους για τους πολίτες, από την ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της συζήτησης αναδειχθηκε το θέμα της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία χωρίς να έχει καμία άδεια και χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος προχώρησε στη οικονομική εκμετάλλευση των πατινιών, καταλαμβάνοντας (περί αυτού πρόκειται για όσους δεν το έχουν ακόμα καταλάβει...) δημόσιο χώρο, χρησιμοποιώντας ως χώρους στάθμευσης κεντρικά σημεία της πόλης, μπροστά από μνημεία κλπ, χωρίς ο δήμος να το αποτρέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την χρήση των πατινιών από ανήλικους χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μία καμπάνια ενημέρωσης της ορθολογικής τους χρήσης, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που κάνουν χρήση εδώ και χρόνια του συγκεκριμένου μέσου. Ακόμα, τέθηκε το μείζον ζήτημα της έλλειψης υποδομών στο Ηράκλειο για την ασφαλή χρήση οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον (ποδήλατα, πατίνια κλπ) που θα εξασφαλίζουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης των πολιτών. 

Γιώργος Λαμπράκης

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική!

φωτια πυροσβεστικη πυρκαγια

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, σε χορτολιβαδική έκταση στον Άστρικα Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά.

Ισχυρές δύναμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Χανιά, την Κίσσαμο και την Κάνδανο, έχουν ήδη φτάσει στο σημείο και επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν πεζοπόρο τμήμα αλλά και πυροσβετικά οχήματα και από το Ηράκλειο.

Ρίψεις νερού κάνει και το πυρσβεστικό ελικόπτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταμάτα: Mεγάλη φωτιά απειλεί σπίτια - Μήνυμα από το 112

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Σταμάτα: Στις φλόγες σπίτι στη Ροδόπολη

Ηράκλειο: Έριξε βεγγαλικά και προκάλεσε την πυρκαγιά