Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα - Το εορταστικό ωράριο

κεντρο καταστηματα

Από σήμερα ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλειου και της Κρήτης γενικότερα.
Στο Ηράκλειο λοιπόν οι καταστηματάρχες θα έχουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα σε μια προσπαθεια να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, αλλά και να διευκολύνουν ταυτόχρονα εκείνους που επιθυμούν να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους
Το ωράριο περιλαμβάνει σπαστό ωράριο για τις τρεις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, συνεχόμενο ωράριο για τη Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο και κλειστά καταστήματα για την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ειδικότερα το εορταστικό ωράριο για τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Ηράκλειο διαμορφώνεται ως εξής:

Μεγάλη Δευτέρα: 09:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00.
Μεγάλη Τρίτη: 09:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00.
Μεγάλη Τετάρτη: 09:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00.
Μεγάλη Πέμπτη: 09:00 – 21:00.
Μεγάλη Παρασκευή: 12:00 – 18:00.
Μεγάλο Σάββατο: 09:00 – 15:00.
Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά.
Δευτέρα του Πάσχα: Κλειστά

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!