Κρήτη

Ηράκλειο

Γερμανοί καθηγητές εκπαιδεύονται στις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου   

επιμελητήριο

Την έγκριση χρηματοδότησης του προγράμματος KEY SKILLS +, μέσω του ERASMUS+ KA1,  εξασφάλισαν οι Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου προκειμένου να εκπαιδεύσουν Γερμανούς καθηγητές ηλεκτροσυγκόλλησης σε οριζόντιες δεξιότητες.

Οι Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου έχουν τα τελευταία χρόνια συνεργασία με την εταιρεία GSI Γερμανίας, στον τομέα της ηλεκτροσυγκόλλησης και συγκεκριμένα στην παροχή τεχνογνωσίας, εξέτασης και πιστοποίησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων των αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτροσυγκόλλησης που υλοποιείται στο Ηράκλειο. 

Πρόκειται για  Μη- Κερδοσκοπική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε μεμονωμένους πελάτες, εξειδικευμένες εμπορικές εταιρείες, βιομηχανικές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και ερευνητικούς οργανισμούς. Η GSI (Gesellschaft für Schweißtechnik International mbH) ιδρύθηκε το 1999 στη Γερμανία από τη DVS  (Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e.V.) και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της  διδασκαλίας και της πιστοποίησης της ηλεκτροσυγκόλλησης με πάνω από 80 χρόνια εμπειρίας. 

Στο πλαίσιο της προκήρυξης της δράσης ΚΑ1 του προγράμματος Erasmus+ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η GSI κατέθεσε πρόταση για να μεταβούν στο Ηράκλειο 10 καθηγητές και εξεταστές ηλεκτροσυγκόλλησης προκειμένου να εκπαιδευτούν από τις Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηράκλειου  σε οριζόντιες δεξιότητες.  Η πρόταση με τον τίτλο «Expanding key skills through mobility” και ακρωνύμιο “KeySkills+” κατατέθηκε στη Γερμανία και εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση. 

Η ανάγκη για αυτή την εκπαίδευση, προέκυψε από την έλλειψη οργανωμένης εκπαίδευσης των έμπειρων καθηγητών ηλεκτροσυγκόλλησης σε μεθόδους εκπαιδευτικής προσέγγισής των μαθητών τους με τη σύγχρονη ανάπτυξη οριζοντίων δεξιοτήτων  που θα βοηθήσουν στην ενεργό συμμετοχή, στην κριτική σκέψη, στη δημιουργικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη συνεργασία, τη διαχείριση συγκρούσεων, την οργάνωση της εκπαιδευτικής μεθόδου κτλ.  Οι Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου έχουν εμπειρία υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω σε οριζόντιες δεξιότητες (Συναισθηματική Νοημοσύνη,  Διαχείριση Συγκρούσεων κτλ.) και σε προγράμματα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων.

  Επιπροσθέτως υλοποιούν το πρόγραμμα ICARO, το οποίο επιχειρεί να αναπτύξει εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και πιστοποίηση σε οριζόντιες δεξιότητες σε άνεργους ενήλικες ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο τηλέφωνο 2810342535 και στο email: symeonidou@katarisi.gr
 

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: