Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Συγκίνησε ο «Διγενής Ακρίτας» στην Ιερά Μονή Χαλέπας Μυλοποτάμου (φωτο)

digenis.akritas.xalepa_6.jpg

Μια αλησμόνητη εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 31ης Αυγούστου 2017, της τελευταίας ημέρας του καλοκαιριού, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας Μυλοποτάμου.

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο Δήμος Μυλοποτάμου, με την ειδική μέριμνα του Υπευθύνου Πολιτισμού και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανούσου Κλάδου, συμπεριέλαβε την παράσταση του θεατρικού έργου του κ. Γεωργίου Καλογεράκη με τίτλο «Διγενής Ακρίτας» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «ΤΑΛΛΑΙΑ 2017».
 

digenis.akritas.xalepa_4.jpg

digenis.akritas.xalepa_4.jpg, by mpeka

digenis.akritas.xalepa_5.jpg

digenis.akritas.xalepa_5.jpg, by mpeka

Το ιστορικό Καστρομονάστηρο της Χαλέπας, χωρίς πρόσθετα σκηνικά, αλλά με πολλή αγάπη και την φιλόξενη διάθεση του Ηγουμένου Παν. Αρχιμ. Πορφυρίου Αουάντ, αποδείχθηκε τελικά ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει τον Διγενή Ακρίτα, τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά και όλους τους ήρωες του επικού αυτού δράματος.
 

digenis.akritas.xalepa_8.jpg

digenis.akritas.xalepa_8.jpg, by mpeka

 

digenis.akritas.xalepa_7.jpg

digenis.akritas.xalepa_7.jpg, by mpeka

Η Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, για τρίτη φορά, μετά από τις δύο πρώτες παραστάσεις του έργου στη Φορτέτζα Ρεθύμνου στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, προσέφερε στους πολυπληθείς θεατές συγκίνηση, παιδαγωγία, ανάταση και ελπίδα, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που, τηρουμένων των αναλογιών, πρέπει ο καθένας να γίνει ένας Διγενής Ακρίτας και να υπερασπισθεί τον Ορθόδοξο Πολιτισμό και τις ευσεβείς και ευγενείς παραδόσεις του τόπου μας.
 

digenis.akritas.xalepa_9.jpg

digenis.akritas.xalepa_9.jpg, by mpeka

digenis.akritas.xalepa_10.jpg

digenis.akritas.xalepa_10.jpg, by mpeka

Στο τέλος της παράστασης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, συνεχάρη τον συγγραφέα του έργου κ. Γεώργιο Καλογεράκη και όλα τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας και μετέφερε την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ευγενίου,  ο οποίος, λόγω του εξαιρετικά βεβαρημένου προγράμματός του, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Η Ιερά Μητρόπολή μας απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάσθηκαν σκληρά, με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, για την πραγματοποίηση και αυτής της κατάθεσης πολιτισμού και παιδείας στον τόπο μας.
 

digenis.akritas.xalepa_11.jpg

digenis.akritas.xalepa_11.jpg, by mpeka

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συμπερίληψη του «Διγενή Ακρίτα» στα «ΤΑΛΛΑΙΑ 2017», απευθύνονται στο Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτριο Κόκκινο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνο Πολιτισμού κ. Μανούσο Κλάδο, αλλά και στον Αντιδήμαρχο κ. Μιχαήλ Σαρρή, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμο στην παράσταση της Χαλέπας και απηύθυνε χαιρετισμό.
 

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!