Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Σημαντικά οφέλη από τη χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων

cycl2.jpg

Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Χανίων έχει ξεκινήσει να αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους επισκέπτες της.

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από την εκκίνηση λειτουργίας του (μέσα Σεπτεμβρίου) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 οι συνολικές διαδρομές έχουν ξεπεράσει τις 2,5 χιλιάδες από μόλις 40 ποδήλατα που διατίθενται προς το κοινό.

Η ευρεία του χρήση έχει επιτύχει την αποφυγή της εκπομπής περισσότερου του 1 τόνου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς και την εξοικονόμηση περισσότερου από μισού τόνου καυσίμων μέσα σε λιγότερους από 4 μήνες λειτουργίας (υπολογίζεται ένας μ.ο. υποκατάστασης διαδρομών με αυτοκίνητο από ποδήλατο της τάξης του 30%).

cyc.jpg

cyc.jpg, by gpapadakis

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα ποδήλατα, τόσο σημαντικότερα είναι και τα οφέλη για τη δημόσια υγεία, λόγω της ήπιας άσκησης και της ευεξίας που προσφέρει στους χρήστες.

Αναλυτικότερα, τον μήνα Οκτώβριο οι διαδρομές ξεπέρασαν τις 1.000, επίδοση που αναλογεί σε περ. 1 διαδρομή ανά ημέρα ανά διαθέσιμο ποδήλατο και πρέπει να είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί από αντίστοιχα συστήματα στην Ελλάδα. Η επίδοση γίνεται ακόμη πιο σημαντική, αν κανείς συνυπολογίσει ότι προς το παρόν στο κοινό διατίθενται περίπου 40 ποδήλατα και ότι το σύστημα έχει μόλις 4 σταθμούς γύρω από το παλιό λιμάνι, δηλ. δεν καλύπτει παρά μόνο μικρό ποσοστό της έκτασης της πόλης.

cyclo3.jpg

cyclo3.jpg, by gpapadakis

Πολύ ικανοποιητικά κινήθηκε εξάλλου το σύστημα και τους επόμενους μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο), παρά τη σχετική πτώση της θερμοκρασίας και τον μικρότερο αριθμό επισκεπτών που παρατηρείται στα Χανιά μετά τον Οκτώβρη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρατήρηση ότι περίπου το 70% των συνδρομητών έχουν εγγραφεί μέσω ηλεκτρονικών μέσων (κιόσκι ή ιντερνέτ), κάτι που δείχνει την καλή εκμετάλλευση σύγχρονων τεχνολογιών προς όφελος της ευελιξίας και ευκολίας των χρηστών.Περαιτέρω, δεν έχουν σημειωθεί παρά ελάχιστες απόπειρες κλοπών ή βανδαλισμών, κάτι που δείχνει ότι το σύστημα έχει αγκαλιαστεί τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους πολλούς επισκέπτες της πόλης.

cyclop4.jpg

cyclop4.jpg, by gpapadakis

Ο Δήμος Χανίων επιθυμεί να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τους δημότες και επισκέπτες του για τη σωστή χρήση του συστήματος από μέρους τους και να ενημερώσει ότι σκοπεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των σταθμών ποδηλάτων έτσι ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα όλο και περισσότερο κόσμο με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης, τη μείωση του κυκλοφοριακού και εν τέλει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Κρήτη

Κρήτη: Αντίκρισε τον γιο του μέσα σε μια λίμνη αίματος

μαχαίρι έγκλημα δολοφονία

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκε ένας 27χρονος, ο οποίος αυτοτραυματίστηκε σοβαρά με μαχαίρι στον λαιμό, σε χωριό της Σητείας, σήμερα το μεσημέρι.

Τον νεαρό βρήκε αιμόφυρτο ο πατέρας του, ο οποίος τον μετέφερε με το δικό του αυτοκίνητο στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, σε κρίσιμη κατάσταση.

Εκεί οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Ηράκλειο, και η διακομιδή του έγινε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Συνάντηση στον απόηχο του φρικτού τροχαίου με τους δύο νεκρούς νέους

Ηράκλειο: Λαχτάρησαν με το παιδί που έπεσε από το ποδήλατο

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

 

ESPA BANNER