Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Προγραμματική σύμβαση για την αναβάθμιση της πλατείας Σούδας

plateiasoudas.jpg

Ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμιση της πλατείας Σούδας αποτελεί η υπογραφή -μεταξύ Δήμου Χανίων και Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων- της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Μπουντρογιάννης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας προβλέπονται οι απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση του έργου, το οποίο σύμφωνα με την τεχνική έκθεση περιλαμβάνει δύο υποέργα:
Βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σούδας, προϋπολογισμού 1.224.500 ευρώ και αισθητική αναβάθμιση δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ.
Το έργο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου θα εκτελεστεί με βάση την εγκεκριμένη μελέτη, που έχει εκπονηθεί από το δήμο Χανίων, και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους.
«Η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας της Σούδας, ένα έργο, που περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια, μπαίνει στην τελική φάση της υλοποίησής του, καθώς στην παρούσα φάση θα προχωρήσουμε στη διακήρυξη, ώστε εντός του 2019 να έχουμε τον ανάδοχο εργολάβο. Οι ενέργειές μας είναι ακριβείς και συντονισμένες, προωθώντας σημαντικά έργα σε όλο το εύρος του δήμου, με βασική μας προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας» τονίζει σε γραπτή του δήλωσή του ο δήμαρχος Χανίων.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παράνομα 9 στα 15 γηροκομεία - Έρχονται λουκέτα

γηροκομείο

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Από τα συνολικά 15 γηροκομεία που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα 9 λειτουργούν χωρίς άδεια, όπως αποκάλυψε σήμερα στο “Ράδιο Κρήτη” ο Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου, Δημήτρης Βιδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

“Το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει είναι οξύ, και πολλές οικογένειες προσφεύγουν σε αυτή τη λύση, επιλέγοντας μία από τις διάφορες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σε κτήρια τα οποία, παλαιότερα ήταν ξενοδοχεία ή δημόσιες υπηρεσίες”, τόνισε ο κ. Βιδάκης ενώ επισήμανε ότι για να δοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ένα γηροκομείο, τo βασικότερο όλων είναι να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει…

“Πολλοί ιδιοκτήτες λειτουργούν χωρίς άδεια. Έχουμε εφιστήσει την προσοχή των ιδιοκτητών και παρ’ όλα αυτά, πολλοί συνεχίζουν να λειτουργούν, φυσικά, παράνομα”, πρόσθεσε ο κ. Βιδάκης, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήμπορων ηλικιωμένων ανθρώπων είναι πολύ μεγάλο στον τόπο μας.

Ωστόσο, όπως είπε, τα 9 από τα 15 γηροκομεία δε διαθέτουν άδεια!

Ο ίδιος εξήγησε ότι ζητήθηκε από τους επιχειρηματίες του χώρου να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο, για να προωθηθεί αντίστοιχα στην Πολεοδομία, την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όμως, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί…

Έτσι, τώρα, η Υπηρεσία θα πρέπει να εκδώσει απόφαση παύσης λειτουργίας, με τις διαστάσεις του κοινωνικού φαινομένου να είναι τεράστιες, αφού οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς στέγη!

Για κάποια από τα γηροκομεία, έχει ήδη εκδοθεί απόφαση παύσης λειτουργίας, καθώς αν και ζητήθηκε να κλείσουν, ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν παράνομα να λειτουργούν…οπότε όπως είπε, το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με αυτό το καθεστώς, πολλά χρόνια...

Πάντως, ο κ. Βιδάκης κατέληξε λέγοντας ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας είναι σαρωτικοί στα γηροκομεία του Ηρακλείου, δίνοντας έτσι κάποια υπόσταση και σε όσα από αυτά λειτουργούν χωρίς άδεια, επικαλούμενος το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί εάν οι παράνομες επιχειρήσεις κλείσουν, αφού για πολλές οικογένειες αυτή είναι η μόνη λύση...

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Κορωνοϊός: Θλίψη για τον 29χρονο Παύλο - Το "αντίο" του δημάρχου

Στο Ηράκλειο η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου - Συνάντηση με Περιφερειάρχη

ESPA BANNER