Κρήτη

Χανιά

Αντιπολεμική πορεία στη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα

Σουδα

Κάλεσμα στους Χανιώτες εργαζόμενους και νεολαίους να συμμετέχουν στην αντιπολεμική πορεία στη βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι το μεσημέρι της Κυριακής απεύθυναν τοπικοί φορείς σε συνέντευξη τύπου. Η προσυγκέντρωση θα γίνει πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12 και στη 1 οι διαδηλωτές θα αναχωρήσουν για τη βάση της Σούδας.

Από την «Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης» ο Ανδρέας Τριανταφύλλου είπε: «Αυτή η πορεία έρχεται ως συνέχεια του 16ου Αντιπολεμικού Διήμερου και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ τη στιγμή που το επόμενο διάστημα έρχονται στα Χανιά πρόσφυγες. Πρέπει να δείξουμε τη συμπαράσταση στους πρόσφυγες και να καταγγείλουμε τη βάση και το ΝΑΤΟ για τους πολέμους που προκαλούν και στην περιοχή μας».

Από την ΕΛΜΕ Χανίων, ο πρόεδρος, Βασίλης Λιόντος, δήλωσε:« Συμμετέχουμε σε αυτό το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Θεωρούμαι ότι η απειλή του πολέμου είναι πολύ υπαρκτή. Βλέποντας τι γίνεται στο Αιγαίο, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τα επεισόδια θεωρούμαι ότι είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό, το φοιτητικό κίνημα να πολεμήσει τις αιτίες του πολέμου. Η κρίση του καπιταλισμού ενισχύει τον πόλεμο και τον φασισμό.»

Από την «Πρωτοβουλία Αντίστασης» ο Αρτέμης Αρχολέων δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η βάση είναι σταθερά το μεγαλύτερο στρατιωτικό ορμητήριο των Αμερικάνων στην περιοχή με ενεργό ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Βάση “διαμάντι” την ονομάζουν οι Αμερικάνοι Ιμπεριαλιστές. Είναι όμως βάση θανάτου, που όχι μόνο δεν διασφαλίζει την Ειρήνη αλλά όλο και περισσότερο μας βάζει στον πόλεμο. Η ύπαρξη της αποτελεί πρόκληση για τα αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του Χανιώτικου λαού. Ακόμα πιο πολύ που η πόλη μας μετατρέπεται σε «τρούμπα» για τα πληρώματα των αεροπλανοφόρων. Είναι επικτατική ανάγκη να δυναμώσει το αντιβασικό κίνημα κόντρα στο κλίμα εξωραϊσμού των τοπικών δημάρχων, περιφερειαρχών κ.α.».

Από το «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών» ο Αντρέας Τσουκάτος είπε: «Ας αναλογιστούμε την αντίφαση που ζούμε ως κοινωνία και ως Χανιώτες. Από τη μια να βλέπουμε να έρχονται στον τόπο μας άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο και από την άλλη να έχουμε φιλοξενούμενους αυτούς που ευθύνονται για τους πολέμους. Είναι μια πολύ μεγάλη αντίφαση και θέλουμε να την τονίσουμε. «Φιλοξενούμε» τους φονιάδες και την ίδια στιγμή προβληματιζόμαστε για το αν θα δεχτούμε 500 πρόσφυγες. Δεν συμμετέχουμε εθιμοτυπικά αλλά ουσιαστικά σε αυτή τη διαδήλωση γιατί θέλουμε να καταδείξουμε ότι το πρόβλημα το προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γίνονται για τα συμφέροντα των ισχυρών»

Από την ΚΕΕΡΦΑ ο Στέλιος Γιαννούλης είπε: «Εμείς ως Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή συμμετέχουμε στη διαδήλωση. Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι η βάση αυτή ήταν ορμητήριο για μια σειρά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι το Αφγανιστάν συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο σε πολεμικές συρράξεις σε όλο τον κόσμο. Είναι μια βάση θανάτου, μια βάση που κοστίζει πάρα πολύ στο λαό μας την ώρα που δεν έχουμε νοσοκομεία, μισθούς, συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει φτάσει στο να “τάζει” νέες βάσεις για το ΝΑΤΟ. Για αυτό χρειάζεται να βγαίνουμε στους δρόμους μέχρις ότου κλείσει αυτή η βάση».
Στην αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πορεία καλούν από όλη την Κρήτη οι παρακάτω φορείς:

Χανιά:
ΕΛΜΕ, Σύλλογος Νηπιαγωγών και Δασκάλων, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, Σύλλογοι Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ, Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ΚΕΕΡΦΑ, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Μαχόμενοι Μηχανικοί, Πρωτοβουλία Αντίστασης

Ρέθυμνο:
ΕΛΜΕ, Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας, Αθλητικό Σωματείο Λίβας

Ηράκλειο:
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογοι Φοιτητών Βιολογικού-Ιατρικής, ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια

Άλλοι Φορείς:
Ανυπόταχτη Κρήτη

Κρήτη

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

κορωνοϊός

Προβληματισμένος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την Ελένη Μπουρμά, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, αναφορικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα 26, μέχρι στιγμής, κρούσματα που έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα μας, ενώ ένα "ορφανό" κρούσμα εντοπίστηκε και στο Ηράκλειο.

Ο κ. Σουρβίνος, χαρακτήρισε τη δημιουργία του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ως "επιτακτική ανάγκη", ενώ τόνισε ότι η διαδικασία εντοπισμού του νέου στελέχους διαρκεί αρκετές ημέρες.

Όπως είπε, στόχος είναι να “ανιχνεύσουμε έγκαιρα και να ταυτοποιήσουμε περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και στη συνέχεια να πάρουμε αποφάσεις» ενώ αναφορικά με τις μεταλλάξεις είπε ότι είναι ένα δυναμικό φαινόμενο.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν επηρεάζεται, μέχρι στιγμής, η αποτελεσματικότητά του από τις μεταλλάξεις του ιού ενώ για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι ήταν σωστή η απόφαση και για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Φεβρουαρίου καθώς στα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει διασπορά.

Για τις μάσκες, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΟΥ, κ. Σουρβίνος δήλωσε ότι αν και οι υφασμάτινες έχουν μικρότερη προστασία από τις χειρουργικές, μέχρι σήμερα συνέβαλαν στην προστασία από τον ιό, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι πρέπει να είμαστε απόλυτοι.

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιώργου Σουρβίνου στο Ράδιο Κρήτη