Κόσμος

Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί ξεκινούν την ημέρα με ποτό για να αντιμετωπίσουν το lockdown

αλκοόλ ανήλικος

Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί παραδέχονται ότι, εν μέσω κρίσης της νόσου Covid- 19, ξεκίνησαν να πίνουν αλκοόλ νωρίτερα απ΄ότι συνήθιζαν μέσα στην ημέρα, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα σε δείγμα 40 χιλιάδων ανθρώπων.

Τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθη σε 12 χώρες δείχνουν ότι οι Έλληνες επέδειξαν μεγαλύτερη ψυχραιμία και δεν αφέθηκαν να τους παρασύρει το οινόπνευμα για να αντιμετωπίσουν την κλεισούρα της καραντίνας.

Σχεδόν το 47% των Βρετανών υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν το ποτό πιο νωρίς απ΄ότι συνήθιζαν μέσα στην ημέρα ενώ για τους Έλληνες το ποσοστό ήταν το μισό. Μόλις το 23% δήλωσαν ότι άρχισαν να καταναλώνουν αλκοόλ πιο νωρίς μέσα στην ημέρα απ΄ότι συνήθιζαν.

Η Βρετανία βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα που απαρτίζεται από δώδεκα χώρες με την Ελλάδα να βρίσκεται στον πάτο της λίστας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τα πορίσματα της έρευνας που διενήργησε η «Global Drug Survey» δίνουν μία εικόνα για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που έχουν υιοθετήσει οι πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου Covid-19.

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι, τέσσερις στους δέκα Βρετανούς υποστηρίζουν ότι στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοιού, κατέφυγαν στο ποτό για να αντιμετωπίσουν το άγχος (διπλάσιος ο αριθμός με ότι ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο).

Για τους Βρετανούς, το «lockdown» που επιβλήθηκε στη χώρα στις 23 Μαρτίου, τους προκάλεσε πλήξη και άγχος με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο στο αλκοόλ.

Περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι αύξησαν τον αριθμό των ημερών που κατανάλωναν αλκοόλ και το ένα τρίτο αποκάλυψε ότι είχε το μπουκάλι στο χέρι πιο συχνά.

Παρά το γεγονός ότι οι παμπ στη Βρετανία ήταν κλειστές, οι πελάτες των σούπερ μάρκετ άδειασαν τα ράφια με αλκοολούχα ποτά από τις πρώτες κιόλας ημέρες που επιβλήθηκε η καραντίνα, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Όσοι κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ - περίπου το ένα τέταρτο - ισχυρίστηκαν ότι, εν μέσω καραντίνας είχαν στην τσέπη τους περισσότερα χρήματα και καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα της έρευνας που προκύπτουν από επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 34% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Κι ενώ το 47% των Βρετανών ξεκίνησαν να πίνουν νωρίτερα μέσα στην ημέρα για να αντέξουν την καραντίνα, ο μέσος όρος παγκόσμιος είναι 31%.

Περίπου το 30% των ερωτηθέντων παγκοσμίως αύξησαν λίγο τις ημέρες που κατανάλωναν αλκοόλ (στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35%) και το 13% το αύξησαν πολύ ( το ποσοστό για τους Βρετανούς ήταν 20,6%).

Μετά την Βρετανία, στη δεύτερη θέση έρχεται η Ολλανδία με ποσοστό 43,7% και η Δανία με ποσοστό 37,9 %.

Κι ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων παγκοσμίως δήλωσε ότι ο αριθμός των ημερών που κατανάλωναν αλκοόλ είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια του Covid-19, το 29% δεν είχε δει καμία αλλαγή στις συνήθειές του.

Συνολικά, το 11% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι έπιναν αλκοόλ καθημερινά το μήνα Απρίλιο.

Εκτός από την Ελλάδα, οι χώρες που δεν είδαν δραματικές αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ εν μέσω πανδημίας είναι η Γερμανία και η Ελβετία.

Στην πατρίδα της Άνγκελα Μέρκελ, το 26,4% ξεκινούσαν νωρίτερα το αλκοόλ μέσα στην ημέρα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ελβετών ήταν 26,7%.

Κόσμος

Ερντογάν: Δε θα μας πει κανείς τι θα κάνουμε για την Αγιά Σοφιά

Ερντογάν

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας πει τι θα κάνουμε στη χώρα μας, είπε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναφερόμενος στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς

Ο Τούρκος πρόεδρος παρέστη σήμερα στη θεμελίωση ενός νέου τζαμιού στην περιοχή Λεβέντ και εκεί ερωτήθηκε για τις διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους τόπους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν το κάνουμε κι εμείς σε άλλες χώρες. Οι κατηγορίες σε βάρος μας για την Αγιά Σοφιά, σημαίνουν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.