Κόσμος

Σε αναζήτηση κυβέρνησης η Ιταλία

κυβέρνηση Ιταλία

Η σύμπραξη ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά στις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων και αντιπροέδρων της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας, το περασμένοΣαββατοκύριακο, έχει εκληφθεί από μερίδα σχολιαστών ως προάγγελος κυβερνητικής συνεργασίας. Η καθημερινή, συχνή επικοινωνία ανάμεσα στους δύο επικεφαλής, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι και το χαμηλό προφίλ των άλλων κομμάτων (Δημοκρατικό, Forza Italia) αναμφισβήτητα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αντίρροπες δυνάμεις

Θα ήταν, όμως, σφάλμα να υποτιμηθούν οι αντίρροπες δυνάμεις. Και οι δύο νικητές των εκλογών της 4ης Μαρτίου έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να καταρρεύσουν οι διαβουλεύσεις, που ξεκινούν μεθαύριο Μ. Τρίτη, παρά να ευοδωθούν, γιατί θεωρούν ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες θα τους βγάλει ενισχυμένους, μετατρέποντάς τους σε πόλους ενός νέου δικομματισμού. Η φθίνουσα πορεία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της κεντροδεξιάς Forza Italia θα εκφραστεί ακόμη πιο έντονα σε περίπτωση νέας αναμέτρησης, με τα 5 Αστέρια να λεηλατούν περισσότερες δεξαμενές ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη Λέγκα, που ήδη έχει κερδίσει την εσωτερική μάχη στο στρατόπεδο της δεξιάς, να εκθρονίζει πλήρως τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με αυτό το σκεπτικό, Ντι Μάιο και Σαλβίνι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια νέα κυβέρνηση περιορισμένης στόχευσης, με ορίζοντα μία ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου και νέες εκλογές, που θα ολοκληρώσουν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Το ενδιαφέρον στην προοπτική αυτή είναι ότι το σύνολο του ευρωπαϊκού κατεστημένου, που «πόνταρε» προεκλογικά στα ξέπνοα άλογα του Δημοκρατικού Κόμματος και της Forza Italia, τώρα βλέπει με άκρα ψυχραιμία την ανάδειξη του Κινήματος 5 Αστέρων, που απέσπασε 33% στις εκλογές, σε νέα κυρίαρχη δύναμη της ιταλικής πολιτικής. Μετά τον όρο «πασοκοποίηση» που υποδηλώνει τη συρρίκνωση σοσιαλιστικών κομμάτων που εφάρμοσαν δεξιές πολιτικές, τώρα η Ελλάδα προσφέρει στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο ένα νέο λήμμα, που παραπέμπει στην ενσωμάτωση των κομμάτων διαμαρτυρίας.

Η ρητορική

«Στην Ιταλία έχουν ευθύνη και τα άλλα κόμματα να πιέσουν το Κίνημα 5 Αστέρων να γίνει υπεύθυνη δύναμη διακυβέρνησης, αντί να συνεργαστεί με τη Λέγκα και να φέρει τη χώρα σε αδιέξοδο. Θα αποκαλούσα αυτή τη διαδικασία “συριζοποίηση” του Κινήματος 5 Αστέρων», δήλωσε στην Corriere dela Sera o πρώην συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Μακρόν, Σαχίν Βαλέ, που παρακολουθεί στενά τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου ενόψει των ευρωεκλογών.

Μετά την εγκατάλειψη του καταγγελτικού λόγου (του κατά Γκρίλο «Vaffa») τα 5 Αστέρια αφήνουν πίσω τους και την κριτική στην Ε.Ε., συζητώντας την ένταξή τους στην ομάδα En Marche, που θα ιδρύσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μακρόν. Διατηρούν τη ρητορική κατά της διαφθοράς, κατά της μαφίας και υπέρ του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ εκπέμπουν αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη συμμόρφωσή τους ή όχι στις επιταγές περί ελλείμματος.

Παραμονές των διαβουλεύσεων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ερώτημα στην Ιταλία δεν είναι μόνο ποια κόμματα θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, αλλά αν η «συριζοποίηση» θα έχει ημερομηνία Ιανουαρίου ή Ιουλίου 2015.
Έντυπη

Κόσμος

Βρετανία - G7: Ο Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Μπόρις Τζόνσον

  Η Βρετανία θα κάνει "ό,τι χρειαστεί" προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα σε μια εμπορική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, απειλώντας με μέτρα έκτακτης ανάγκης αν δεν βρεθεί μια λύση.

Η απειλή του Τζόνσον μοιάζει να σπάει μια προσωρινή εκεχειρία σε έναν πόλεμο λέξεων για ένα τμήμα της συμφωνίας του Brexit που καλύπτει θέματα συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, επίκεντρο των εντάσεων αφότου η Βρετανία ολοκλήρωσε την έξοδό της από την ΕΕ στο τέλος του περασμένου έτους.

Παρά την προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, ο Τζόνσον χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) προκειμένου να δείξει ότι δεν υποχωρεί καθόλου από τη θέση του σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που καλύπτει θέματα συνόρων με τη βρετανική επαρχία.

"Νομίζω ότι μπορούμε να το διευθετήσουμε αλλά... εναπόκειται στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ να καταλάβουν πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί", είπε ο Τζόνσον στο Sky News.

"Νομίζω πως αν το πρωτόκολλο συνεχίσει να εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο, τότε προφανώς δεν θα διστάσουμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 16", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ρήτρα διασφάλισης επιτρέπει σε κάθε πλευρά να λάβει μέτρα αν θεωρεί πως η συμφωνία προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες.

"Έχω μιλήσει με ορισμένους φίλους μας εδώ σήμερα, που φαίνεται πράγματι να μην έχουν καταλάβει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία χώρα, μία επικράτεια. Απλώς, πρέπει να μπει στο μυαλό τους".

Έκανε τα σχόλια αυτά μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Η ΕΕ είπε στη βρετανική κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά πως πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Brexit και να εισαγάγει ελέγχους για ορισμένα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Βρετανία επανέλαβε την έκκλησή της για επείγουσες και πρωτότυπες λύσεις προκειμένου να μειωθούν οι τριβές.

Το πρωτόκολλο

Η επαρχία έχει ένα ανοικτό σύνορο με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, ως εκ τούτου το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε ως ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Το πρωτόκολλο διατηρεί ουσιαστικά την επαρχία εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της συμμόρφωσης με πολλούς κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και το υπόλοιπο ΗΒ.

Αφότου η Βρετανία βγήκε από την τροχιά της ΕΕ, ο Τζόνσον καθυστερεί μονομερώς την εφαρμογή ορισμένων προβλέψεων του πρωτοκόλλου, περιλαμβανομένων των ελέγχων σε τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο, όπως τα λουκάνικα, που μεταφέρονται από την ενδοχώρα στη βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας πως προκαλούν μια αναστάτωση για ορισμένες προμήθειες στην επαρχία.

"Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν αυτό που συμφωνήσαμε", είπε η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζόνσον, από κοινού με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Υπάρχει πλήρης ενότητα της ΕΕ για αυτό" είπε και πρόσθεσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε, υπογράφηκε και επικυρώθηκε τόσο από την κυβέρνηση του Τζόνσον όσο και από την ΕΕ.

Η Μέρκελ είπε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν ρεαλιστικές λύσεις σε τεχνικά ζητήματα ενώ η ΕΕ θα προστατεύει παράλληλα την ενιαία αγορά της.

Εμπορικός πόλεμος

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο Ιουεάλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης μεγάλη ανησυχία ότι η διαμάχη θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ευρέως ότι έδωσε τέλος στην περίοδο των"Troubles" --τρεις δεκαετίες σύγκρουσης των Ιρλανδών καθολικών εθνικιστών μαχητών και των προτεσταντών παραστρατιωτικών πιστών στο βρετανικό στέμμα κατά τις οποίες 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν και το Brexit δεν ήταν μέρος της επίσημης ατζέντας της συνόδου κορυφής της G7 στο αγγλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Κάρμπις Μπέι, έχει απειλήσει περισσότερες από μία φορές να σκιάσει τον ορίζοντα της συνόδου.

Ο Μακρόν προσέφερε μια επαναδιευθέτηση των σχέσεων με τη Βρετανία υπό τον όρο ότι ο Τζόνσον θα τηρήσει τη συμφωνία του Brexit -- έναν χαρακτηρισμό της συνάντησης που απέρριψε η ομάδα της Βρετανίας.

Το Brexit έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η φιλοβρετανική κοινότητα των "ενωτικών" στην επαρχία λέει ότι τώρα έχουν αποκοπεί από το υπόλοιπο ΗΒ και πως η συμφωνία του Brexit παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Όμως το ανοικτό σύνορο ανάμεσα στην επαρχία και την Ιρλανδία ήταν μια αρχή-κλειδί της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη

Δήμαρχος της Μόσχας: Κήρυξε δημόσια αργία πέντε ημέρες