Οικονομία

Πώς η πανδημία αλλάζει τις συνήθειές μας και την κατανάλωση

Εμπόριο

Η καραντίνα άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών διεθνώς δίνοντας ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 ωστόσο είναι πολύ ευρύτερες και επεκτείνονται ακόμη και στο τι θεωρούν πλέον οι καταναλωτές αγαθό πρώτης ανάγκης και τι «πολυτέλεια».  Ενδεικτικά της κατεύθυνσης που λαμβάνει η κατανάλωση είναι τα πρώτα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον πλανήτη, για τα μοτίβα αγορών που διαμορφώνονται τώρα που έχουν χαλαρώσει αρκετά οι περιορισμοί. 

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal εξηγεί πως οι Αμερικανοί καταναλωτές αγοράζουν και πάλι, αλλά το τι αγοράζουν αντανακλά τους μεγάλους φόβους για απειλές διαρκείας στην υγεία και ανατροπές στη ζωή μας από την πανδημία. Τα κρούσματα αφού άρχισαν να σταθεροποιούνται τον Μάιο, αυξάνονται και πάλι ειδικά στις νότιες και δυτικές πολιτείες με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που κάνει ορισμένους να μιλούν για δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι καταναλωτές έχουν εν πολλοίς επίγνωση των κινδύνων, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν ακόμη τα ξενοδοχεία και τα αεροπορικά ταξίδια και να στρέφονται σε εκδρομές, που μπορούν κάνουν οδικώς και σε ενοικιάσεις καταλυμάτων. 

Τα δεδομένα δαπανών αντικατοπτρίζουν το πρόσφατο άνοιγμα καταστημάτων με τους καταναλωτές να περιορίζουν ορισμένες διαδικτυακές αγορές ειδών παντοπωλείου και να συρρέουν στα κομμωτήρια και τα καταστήματα επίπλων. Αλλά ξοδεύουν επίσης για παράδοση έτοιμου και βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για αγορά οικιακού εξοπλισμού και βελτιώσεις στο σπίτι τους, όπως και για αθλητικά είδη. Αυτά τα μοτίβα είναι σημαντικά. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ένας κρίσιμος κινητήρας ανάκαμψης, οδηγώντας συνήθως τα δύο τρίτα του ΑΕΠ των ΗΠΑ.  Κάτι αντίστοιχο ισχύει στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τις εκκλήσεις για επανέναρξη και τη χαλάρωση των μέτρων, οι καταναλωτές συνεχίζουν να επιλέγουν το «μένουμε σπίτι», φαίνεται να πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν για πολύ ακόμη την κοινωνική αποστασιοποίηση, υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι η πανδημία θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό. 

«Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας οδηγούν το συνολικό επίπεδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε συγκεκριμένη πολιτική» τονίζει στη WSJ o Chad Syverson, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, του οποίου η πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 90% της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας προήλθε από την εθελοντική αποφυγή εμπορικών κέντρων.

Πολλοί γύρισαν την πλάτη σε αεροπορικά ταξίδια και ξενοδοχεία και στράφηκαν σε οδικές εκδρομές σε ενοικιάσεις μπανγκαλόου ήταν. Οι καταναλωτές ξόδεψαν 6% περισσότερα για τις κρατήσεις Airbnb και HomeAway τον Ιούνιο από ό, τι πριν από την επιδημία. Αλλά απέφυγαν από περιοχές υψηλής πυκνότητας όπως αεροδρόμια και ξενοδοχεία.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να επιλέγουν τη «φωλιά» τους. Οι δαπάνες για βελτιώσεις στο σπίτι  αυξήθηκαν κατά 40% την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Earnest Research. «Ακόμη και τώρα που οι άνθρωποι βγαίνουν έξω, επιλέγουμε περισσότερο έναν τρόπο διαμονής στο σπίτι», δήλωσε ο Marshal Cohen, επικεφαλής αναλυτής της NPD Group Inc., εταιρείας παροχής πληροφοριών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου, οι πωλήσεις των επίπλων ήταν 28% υψηλότερες από την ίδια εβδομάδα του 2019, σύμφωνα με την Earnest Research.

Aπό την πλευρά του το BBC σε δικό του ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τα ψώνια μας είναι πως είμαστε πιο λιγότερο διατεθειμένοι να μείνουμε μέσα σε ένα κατάστημα για πολλή ώρα και να δούμε έτσι όλο το εμπόρευμα. Και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί μία πρόσθετη πίεση στα έσοδα του λιανεμπορίου αφού όσο περισσότερο μένουμε σε ένα μαγαζί για να κοιτάξουμε τα προϊόντα τόσο περισσότερα τείνουμε να δαπανούμε.

Το BBC επικαλείται μάλιστα έρευνα της First Insight που έδειξε ότι το 54% των καταναλωτών δαπανούν από 50 δολάρια και επάνω σε κάθε online αγορά τους στις ΗΠΑ, αλλά το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 71% όταν στους καταναλωτές που ψωνιζουν με φυσική παρουσία στα καταστήματα και τείνουν να περνούν χρόνο στο να κοιτάζουν τα προϊόντα.

Οικονομία

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2020: Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους ανά Ταμείο

Συντάξεις

Στις 26 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου 2020, με το ενδεχόμενο να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους ακόμα και στις 21 του τρέχοντος να είναι ανοιχτό. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, ενώ υπενθυμίζεται ότι από τον προηγούμενο μήνα κύριες κι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται σε μία πληρωμή την ίδια ημερομηνία.

Οι αλλαγές έχουν θεσμοθετηθεί από τον Νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο κι αφορά στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ.

Ετσι λοιπόν για τους μη μισθωτούς ορίζεται η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2020 την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Αν εφαρμοστεί η πληρωμή με ΑΜΚΑ, όπως τους προηγούμενους μήνες, οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις συντάξεις ΙΚΑ είναι:
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

-Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΕΤΕΑΕΠ - Επικουρικές Συντάξεις

Οπως προαναφέραμε, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση. Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου 2020 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.