Κόσμος

ΟΗΕ: Το ισλαμικό κράτος δημιουργεί πυρήνες τρομοκρατίας

οηε

Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη δραστηριότητα των ριζοσπαστικών ισλαμικών τζιχάντιστων, η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια πολύ πραγματική απειλή για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους «στοχεύει στην προσαρμογή, την επιβίωση και την εδραίωση στην περιοχή πυρήνα και την ίδρυση κοιμώμενων κυττάρων σε τοπικό επίπεδο για προετοιμασία για ενδεχόμενη αναζωπύρωση, χρησιμοποιώντας προπαγάνδα για να διατηρηθεί η φήμη του ομίλου ως κορυφαία παγκόσμια τρομοκρατική επωνυμία  » διαβάζει κανείς στην αναφορά του ΟΗΕ.

«Όταν έχει το χρόνο και το χώρο για να επανεπενδύσει σε μια εξωτερική δυνατότητα λειτουργίας, το ISIL θα κατευθύνει και θα διευκολύνει τις διεθνείς επιθέσεις εκτός από τις επιθέσεις που εμπνέονται από ISIL και συνεχίζουν να συμβαίνουν σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», συνεχίζει η έκθεση, «Επομένως, η τρέχουσα μείωση των επιθέσεων αυτών δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ, πιθανόν όχι μέχρι τα τέλη του 2019. »

«Οι μελλοντικές προοπτικές τους θα είναι διεθνούς ενδιαφέροντος για το προσεχές μέλλον», αναφέρει η έκθεση. «Κάποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στην Αλ Κάιντα ή σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που μπορεί να προκύψουν. Κάποιοι θα γίνουν ηγέτες ή ριζοσπαστικοποιητές. »

Η έκθεση του ΟΗΕ βασίζεται σε πληροφορίες που παρείχαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών του ΟΗΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι, παρόλο που σημειώθηκε πτώση στις πρόσφατες σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις, η απειλή του ισλαμικού κράτους «παραμένει υψηλή».

«Τα προγράμματα αποχαρακτηρισμού δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματικά», αναφέρει η έκθεση.

Συνεχίζει, λέγοντας: «Οι μαχητές παραμένουν επικίνδυνοι και εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση τόσο εντός όσο και εκτός του ποινικού συστήματος. »

Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι η παρουσία ριζοσπαστών ισλαμιστών στη φυλακή αυξάνει επίσης την πιθανότητα ριζοσπαστικοποίησης των «κρατουμένων που πλήττονται από τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση, την απογοήτευση, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη βία».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς από 50 εκατομμύρια δολάρια έως 300 εκατομμύρια δολάρια σε παραμενόμενα έσοδα από το χαλιφάτο.

Τα χρήματα θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους στόχους.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι από τους περίπου 6.000 ευρωπαίους πολίτες που ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν για τα δίκτυα του ISIS και άλλα δίκτυα τζιχάντ, το ένα τρίτο σκοτώθηκε, το ένα τρίτο παραμένει ελεύθερο και περίπου δύο χιλιάδες ή περισσότεροι ζουν πίσω σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κόσμος

ΗΠΑ - Εξελίξεις στην εξαφάνιση Πετίτο: Το FBI συνέλαβε τους γονείς του συντρόφου της

Γκαμπι πεπιτο

Στη σύλληψη των γονιών του Μπράιαν Λόντρι, συντρόφου της αγνοουμένης Γκάμπι Πετίτο, η οποία εξαφανίστηκε τον περασμένο μήνα, προχώρησε το FBI, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Το FBI, σε ένα tweet, αναφέρει ότι «εκτελεί σήμερα δικαστικό ένταλμα έρευνας στην κατοικία Λόντρι στο North Port, FL σχετικά με την έρευνα της Γκάμπριελ Πετίτο». «Δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς πρόκειται για μια έρευνα σε εξέλιξη», πρόσθεσε το FBI.

 

 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ανευρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα που ταιριάζουν με την περιγραφή της αγνοούμενης Γκάμπι Πετίτο, στο Εθνικό Δάσος Μπρίτζερ Τέτον, όπου οι αρχές την αναζητούσαν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του FBI.

Ο Τσαρλς Τζόουνς, ανώτερος πράκτορας του FBI, έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το βράδυ. « Η πλήρης ιατροδικαστική ταυτοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί για να επιβεβαιώσει 100% ότι βρήκαμε την Γκάμπι, αλλά η οικογένειά της έχει ειδοποιηθεί για αυτή την ανακάλυψη» ανέφερε. Η αιτία θανάτου δεν έχει προσδιοριστεί, είπε, ενώ οι αρχές εργάζονται για να επιβεβαιώσουν ότι η σορός είναι της Πετίτο. Η νεκροψία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της κομητείας Τέτον.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παραιτήθηκε από πολυκατάστημα και... "έκραξε" τη διεύθυνση από το μικρόφωνο (βίντεο)

Εκλογές στη Ρωσία: Ο αυταρχικός ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία

Ρωσία: Αυτός είναι ο ένοπλος που έσπειρε τον τρόμο στο Πανεπιστήμιο

ESPA BANNER