Κόσμος

ΟΗΕ: Φόβοι για θρησκευτική σύγκρουση από την «εθνοκάθαρση» των Ροχίνια στη Μιανμάρ

οηε

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν προειδοποίησε ότι πιθανή «γενοκτονία» ή «εθνοκάθαρση» κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ θα μπορούσε να πυροδοτήσει θρησκευτική σύγκρουση στην περιοχή.

«Η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή κρίση -με έναν εν δυνάμει σοβαρό αντίκτυπο στην περιοχή», δήλωσε ο Χουσέιν σε ομιλία του στην Τζακάρτα, στην Ινδονησία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τη δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα άρθρων στον Τύπο τα οποία γνωστοποιούν την ύπαρξη ομαδικών τάφων στην πολιτεία Ραχίν, στο δυτικό τμήμα της Μιανμάρ.

Σχεδόν 690.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν διαφύγει από την περιοχή αυτή για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές από τον περσινό Αύγουστο, ώστε να γλιτώσουν από μια επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ, η οποία χαρακτηρίστηκε εκστρατεία "εθνοκάθαρσης" από τον ΟΗΕ.

Η Μιανμάρ διέψευσε τις πληροφορίες για ομαδικούς τάφους όπως και για οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι εξαπέλυσε μια αρμόζουσα επιχείρηση κατά των ανταρτών Ροχίνγκια.

Ωστόσο η περιοχή αυτή παραμένει περικυκλωμένη από τον στρατό, το οποίο καθιστά αδύνατη την πρόσβαση των δημοσιογράφων και των ερευνητών του ΟΗΕ.

Η μεγάλη ανάπτυξη στην Μιανμάρ και οι προσπάθειες για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στην πολιτεία Ραχίν δεν μπορούν να κρύψουν «τις θεσμοθετημένες διακρίσεις» κατά της μειονότητας των Ροχίνγκια, πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ στην ομιλία του στην Τζακάρτα.
Αυτός αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο, όπως και αξιωματούχους της ινδονησιακής κυβέρνησης και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή.

Ο μεγαλύτερος άπατρις πληθυσμός του κόσμου μετά την αφαίρεση της υπηκοότητάς τους από τις αρχές της Μιανμάρ το 1982, οι Ροχίνγκια, υφίστανται πολλές διακρίσεις.
Δεν έχουν ταυτότητες και δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν χωρίς άδεια.
Δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
 

Κόσμος

Βιετνάμ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού

εμβολιασμός

Οι αρχές του Βιετνάμ θα αρχίσουν εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό τη Δευτέρα, αφού η χώρα παρέλαβε μια πρώτη παρτίδα 117.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη του περασμένου μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Νιέν Ταν Λονγκ.

Οι εμβολιασμοί αρχικά θα διεξαχθούν σε 18 νοσοκομεία αναφοράς για ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό και σε περιοχές όπου καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί μολύνσεων, διευκρίνισε ο υπουργός σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του ο υπουργός.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ανακαλύφθηκε κοντινός, καυτός βραχώδης εξωπλανήτης «υπέρ-Γη»

Εστίαση - κορωνοϊός: Χιλιάδες λουκέτα και αγωνία για την επόμενη μέρα

Παυλάκης - κορωνοϊός: Θα περάσουμε τα 100 θύματα τη μέρα