Κόσμος

Το μέλλον της ανακύκλωσης

Ανακύκλωση

«Κυκλική οικονομία» αποκαλείται ο νέος στόχος. Μετά από τρία χρόνια διαπραγμάτευσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, την Τετάρτη, το νέο νομοθετικό πακέτο με προοπτική να αχρηστευθούν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) και να αυξηθεί στο 55% το ποσοστό ανακύκλωσης για τα αστικά απόβλητα μέχρι το 2025. Στην πραγματικότητα ο νομοθέτης θέλει να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να μειώσει στο ελάχιστο τα απόβλητα, επιβάλλοντας ως γενικό κανόνα την επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων υλικών και πρώτων υλών. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη εξηγεί τις προτεραιότητες της νέας νομοθεσίας: «Προβλέπει ότι κατ΄αρχήν δεν πρέπει να θάβονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, τους λεγόμενους ΧΥΤΑ, προϊόντα που μπορούν να περάσουν στην ανακύκλωση. Το δεύτερο είναι ότι κάθε είδους χώρος υγειονομικής ταφής αξιολογείται πια με ενιαίο τρόπο στην ΕΕ, άρα μπορούμε να έχουμε κεντρικά κριτήρια. Το τρίτο, που για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι να δώσουμε το μήνυμα στις τοπικές αρχές- γιατί σήμερα λιγότερο από το ένα τέταρτο των αστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται- και να δώσουμε επίσης ένα σύνθημα στους ίδιους τους πολίτες. Να αλλάξουμε συνήθειες δηλαδή».

Όμως, πόσο εύκολα μπορεί να γίνουν όλα αυτά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που ανακυκλώνει λιγότερο από το 20% των αποβλήτων, ενώ πολλές φορές δεν διαθέτει καν τις προβλεπόμενες- αν και τεχνολογικά ξεπερασμένες στην Ευρώπη- ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα η ταφή των απορριμμάτων να γίνεται σε παράνομες χωματερές; «Η αλήθεια είναι πως το νομοθετικό πακέτο για την κυκλική οικονομία είναι πάρα πολύ φιλόδοξο και ταυτόχρονα είναι οδηγός και κίνητρο για τα κράτη-μέλη να προσαρμοστούν στη νέα εποχή» λέει η Μαρία Σπυράκη στην Deutsche Welle. «Η Ελλάδα πράγματι είναι μία από τις δέκα χώρες που έχει ζητήσει περαιτέρω προθεσμία πέντε χρόνων, περισσότερη από τις υπόλοιπες χώρες. Δηλαδή να συμμορφωθεί με το πλαίσιο για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής έως το 2035, αντί για το 2030, που έχουν οι υπόλοιπες χώρες».

«Τα απορρίμματα είναι χρήματα»

Ωστόσο, η κυκλική οικονομία δεν επιφυλάσσει μόνο υποχρεώσεις, αλλά και ευκαιρίες. «Τα απορρίμματα είναι χρήματα» λέει η ελληνίδα ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι η ανακύκλωση και ανακαίνιση πρώτων υλών προσφέρει νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας σε φιλόδοξα start-ups. Αυτό τονίζει και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Και υποστηρίζοντας ότι η υλοποίηση της νέας νομοθεσίας «θα ελευθερώσει νέους πόρους για την ανάπτυξη και την καινοτομία. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη. Και επιπλέον θα μειώσει την εξάρτηση από εισαγωγές πρώτων υλών, τις οποίες σήμερα πηγαίνουμε πολύ μακριά για να αναζητήσουμε σε όλον τον κόσμο…»

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη: το νέο νομοθετικό πακέτο μπορεί να είναι ένα γενναίο βήμα, αλλά στην προσπάθεια να συμβιβάσει ετερόκλητα αιτήματα και συμφέροντα δεν αγγίζει την ουσία της «κυκλικής οικονομίας», υποστηρίζει ο Γιο Λάινεν, από τους πιο έμπειρους γερμανούς ευρωβουλευτές και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. «Το σημαντικό δεν είναι μόνο να διαχωριζουμε πρώτες ύλες στην πηγή, δεν είναι μόνο να τις ανακυκλώνουμε, αλλά πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μία ‘δευτερογενή αγοράʼ πρώτων υλών, για να περάσουν στον κύκλο της οικονομίας τα υλικά που επαναχρησιμοποιούνται» λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν δεν είναι τόσο φιλόδοξο. Ελπίζω με την επικείμενη νομοθεσία για τα πλαστικά να κινηθούμε πιο γρήγορα. Ας μη διστάσουμε ακόμη και να φορολογήσουμε το πλαστικό. Αν δώσουμε τα ενδεδειγμένα κίνητρα, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα ακολουθήσουν».

Επαναχρησιμοποίηση αντί απόρριψης

Όσο απλή φαίνεται η συνταγή, τόσο δύσκολη παραμένει στην υλοποίησή της: πρέπει να μειωθεί δραστικά ή να συνοδεύεται από αντικίνητρα η χρήση πλαστικών, ενώ την ίδια στιγμή να επιβραβεύεται η επαναχρησιμοποίηση, επισκευή ή ανακαίνιση άλλων υλικών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το επόμενο «τεστ» για τον ευρωπαίο νομοθέτη είναι η νομοθεσία για τα πλαστικά, που αναμένεται σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: in.gr 

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ινδία: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός

εμβολιασμος ινδια

Μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο εναντίον της COVID-19 ξεκίνησε σήμερα στην Ινδία, η οποία προβλέπει να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους έως τον Ιούλιο, ενώ καθυστερήσεις παράδοσης απειλούν να επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις εμβολιασμού στην Ευρώπη, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες «εντός των 100 προσεχών ημερών» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο.

«Θέλω να δω τον εμβολιασμό να ξεκινά σε όλες τις χώρες εντός των 100 προσεχών ημερών», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει προς το παρόν σχεδόν αποκλειστικά στις πλούσιες χώρες.Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εξάλλου λύπη για την «αποτυχία της αλληλεγγύης», διαπιστώνοντας πως «αν οι χώρες με αυξημένο εισόδημα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις πιο φτωχές χώρες».

Στην Ινδία, δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα στον κόσμο με 1,3 δισ. κατοίκους, τα 30 εκατομμύρια υγειονομικοί και οι πιο εκτεθειμένοι στην ασθένεια θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν και θα ακολουθήσουν περίπου 270 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω ή που είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στην ασθένεια.

Εξάλλου η Καμπότζη ανακοίνωσε «βοήθεια» από την Κίνα η οποία θα της προμηθεύσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Sinovac. Το Πεκίνο πρότεινε επίσης να χορηγήσει 300.000 δόσεις στη Μιανμάρ.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις της Pfizer

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε το πρόγραμμα που αναμένει να θέσει σε εφαρμογή στον Λευκό Οίκο προκειμένου να επιταχύνει την ανοσοποίηση των Αμερικανών, με τη δημιουργία χιλιάδων κέντρων εμβολιασμού, μια ενισχυμένη συνεργασία ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις πολιτείες και περισσότερες εκστρατείες πρόληψης.

Το πρόγραμμά του είναι φιλόδοξο: ο εκλεγμένος πρόεδρος ευελπιστεί πως θα χορηγηθούν 100 εκατομμύρια δόσεις στη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της θητείας του.

Το αμερικανικό εργαστήριο Pfizer ανακοίνωσε χθες πως οι παραδόσεις των εμβολίων του εκτός ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν στα τέλη Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου λόγω της εν εξελίξει αναβάθμισης των παραγωγικών ικανοτήτων της.

Αυτές οι καθυστερήσεις ανακοινώθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλώντας ζωηρές ανησυχίες την ώρα που η εμφάνιση νέων στελεχών του νέου κορονοϊού δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η Γαλλία θα χρειαστεί να «προσαρμόσει τον ρυθμό των εμβολιασμών» εναντίον του κορωνοϊού λόγω της ισχυρής πτώσης" που αναμένεται στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Υπερπλήρη νοσοκομεία και νέοι περιορισμοί

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου βρίσκεται το νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και εκείνος όπου βρίσκεται το νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, σε 20. Όμως ο οργανισμός, που κάλεσε σε μια παγκόσμια διεύρυνση της αλληλουχίας και στον διαμοιρασμό των δεδομένων, εκτιμά πως αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανόν κατώτεροι των πραγματικών.

Ένα άλλο στέλεχος, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και τον εντοπισμό του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση, εκτιμά ο ΠΟΥ, που κάνει λόγο για «ένα στέλεχος που προκαλεί ανησυχία».

Στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, η κατάσταση είναι καταστροφική: στη Μανάους, την περιφερειακή πρωτεύουσα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες 100% εδώ και δύο εβδομάδες και υπάρχει έλλειψη σε οξυγόνο, γάντια και άλλα υλικά προστασίας.

Η Βραζιλία, που έχει καταγράψει περισσότερους από 208.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει αρχίσει ακόμη τους εμβολιασμούς. Και ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, μια νέα αναβολή, «μίας ή δύο ημερών» της άφιξης του αεροσκάφους που αναμένεται να φέρει από την Ινδία δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Όπως η Βραζιλία, πολλές χώρες βλέπουν τα συστήματα υγείας τους να πλημμυρίζουν από μια επιτάχυνση της διάδοσης του ιού ως αποτέλεσμα των γιορτών και των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Στην Κολομβία, περισσότεροι από τους μισούς των 50 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν τεθεί εκ νέου σε λοκντάουν αυτό το Σαββατοκύριακο ή σε απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς τα νοσοκομεία των μεγαλύτερων πόλεων είναι πολύ επιβαρημένα.

Στον Λίβανο, που κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ θανάτων και όπου οι αρχές επέβαλαν αυστηρό λοκντάουν, πολλά νοσοκομεία είναι υπερπλήρη. Νοσοκομεία έξω από τη Βηρυτό, όπου νοσηλεύεται ο υπουργός Υγείας ο οποίος μολύνθηκε και αυτός από τον SARS-CoV-2, χρειάστηκε να κάνει μετατροπές στην τραπεζαρία του προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί ασθενείς.

Στην Ευρώπη, επίσης, τα περιοριστικά μέτρα ενισχύθηκαν σε πολλές χώρες.

Στην Πορτογαλία ξεκίνησε χθες ένα νέο γενικό λοκντάουν διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα, και η Ιταλία θα επιβάλει λοκντάουν και πάλι από τη Δευτέρα σε τρεις περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, τη Λομβαρδία (βόρεια), τη Σικελία (νότια) και στο νότιο Τιρόλο (περιφέρεια Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε -- βόρεια).

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε η 13η και τελευταία εκτέλεση επί προεδρίας Τραμπ

Γερμανία: Εκλέγεται νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Γερμανία - κορωνοϊός: Εμπειρογνώμονας υποστηρίζει πανευρωπαϊκό lockdown