Κόσμος

Κορωνοϊός - Κούβα: Μειώνει τις πτήσεις από τις ΗΠΑ λόγω αύξησης των κρουσμάτων

κούβα

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα επιτρέπεται να εκτελούνται λιγότερες επιβατικές πτήσεις από τις ΗΠΑ και διάφορες άλλες χώρες από 1ης Ιανουαρίου, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αφότου η χώρα άνοιξε τα αεροδρόμιά της τον Νοέμβριο.

Κουβανοί που ζουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται τη χώρα για να δουν συγγενείς, ή πολίτες που επιστρέφουν από ταξίδια για δουλειά ή αγορές, έχουν μολύνει μέλη των οικογενειών τους και άλλους διότι πολλοί παραβίασαν την προβλεπόμενη καραντίνα, εξήγησε η κυβέρνηση.

Το Μεξικό, ο Παναμάς, οι Μπαχάμες, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία είναι επίσης στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες θα μειωθούν οι πτήσεις. Η Αβάνα δεν διευκρίνισε πόσες πτήσεις θα επιτρέπεται να εκτελούνται σε ημερήσια βάση.Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι κατέγραψε 3.782 κρούσματα του νέου κορωνοϊού από την 1η Δεκεμβρίου ως την 23η Δεκεμβρίου. Στο 71,5% των περιπτώσεων οι άνθρωποι που διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί ήταν επισκέπτες από το εξωτερικό και στενές επαφές τους.

Η κυβέρνηση ανέφερε εξάλλου ότι η πολύ δημοφιλής παραθαλάσσια περιοχή Βαραδέρο υποδέχθηκε 69.000 ξένους επισκέπτες την ίδια περίοδο, χωρίς να υπάρξει ούτε ένα ξέσπασμα.

Η Κούβα επί του παρόντος υποβάλλει τους επισκέπτες σε τεστ κατά την άφιξή τους, το οποίο επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες εάν δεν διαμένουν σε ξενοδοχείο. Από τη 10η Ιανουαρίου, θα απαιτείται επίσης να προσκομίζουν βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα το μέγιστο 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Αν και οι περισσότεροι τουρίστες διαμένουν σε ξενοδοχεία, όπου τηρούνται οι διεθνείς υγειονομικές συστάσεις αλλά και επιπρόσθετα μέτρα που έχουν οριστεί από τις αρχές, οι Κουβανοί της διασποράς που επισκέπτονται συγγενείς συνήθως μένουν με τους δικούς τους ή σε φίλους. Τους συστήνεται να μείνουν σε απομόνωση ωσότου να βγουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ, όπως και στους ανθρώπους που ζουν στα σπίτια όπου καταλύουν.

«Μία ξαδέλφη μου ήρθε κι έμεινε μέσα όλο το ταξίδι», ανέφερε ο Ραφαέλ, κάτοικος της Αβάνας, που ζήτησε να μη χρησιμοποιηθεί το επώνυμό του. «Την είδα μέσα από μια πύλη. Αλλά μετά ήρθε ένας άλλος ξάδελφος και βγήκε από την πρώτη νύχτα», πρόσθεσε.

Ο δείκτης των κρουσμάτων κατά κεφαλήν στην Κούβα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο — μόλις στο 15% του παγκόσμιου μέσου όρου, κατά τον ιστότοπο Our World in Data — αλλά έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Χθες Δευτέρα, στη νήσο της Καραϊβικής ανακοινώθηκε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 224 κρούσματα, αριθμός-ρεκόρ, με τους επισκέπτες να αποτελούν το 65% των περιπτώσεων.

Ως εδώ η Κούβα έχει καταγράψει 11.434 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 142 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ειδησεις σήμερα

ΗΠΑ- κορωνοϊός: Παράταση στην απαγόρευση εξώσεων στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ - Τράμπ: Κάλεσε σε διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου τους οπαδούς του

Β. Μακεδονία: Μονοπώλειο για Δημόσιο το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου

Κρήτη

Ηράκλειο

Λαμπρινός για την παράταση του lockdown: Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος

βασίλης λαμπρινός

Έκκληση στους Ηρακλειώτες για την τήρηση των μέτρων, έκανε με δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, με αφορμή παράτασή τους στον Δήμο και την επέκτασή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, ο κ. Λαμπρινός επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά, λίγε ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, και ο δεύτερος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως για το αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα.

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου:

"Η διατήρηση για τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς και η επέκταση στην Περιφερειακή Ενότητα, του χαρακτηρισμού του «κόκκινου» σε βαθμό επικινδυνότητας όσον αφορά στη διασπορά του COVID-19, είναι στοιχείο χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος.

Για μια ακόμη φορά, κάνω έκκληση στους συμπολίτες και τους ζητώ την σχολαστική τήρηση των μέτρων που προβλέπονται. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανακόψουμε την υπερμετάδοση του ιού που συνεχίζει να απειλεί την υγεία όλων μας."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΑΓΝΗ - κορωνοϊός: Στο ...περίμενε καρκινοπαθείς λόγω μη διαθεσιμότητας στις ΜΕΘ

Κρήτη: Συλλήψεις για την επίθεση στο γραφείο του Αυγενάκη - Συνθήματα και στη ΝΟΔΕ Χανίων

Der Spiegel: Ερντογάν και Τραμπ πίσω από μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία