Κόσμος

Η Αίγυπτος θέλει να εντάξει στην UNESCO το ταξίδι της Αγίας Οικογένειας

uneco-1024x682.jpg

 Τη «Φυγήν εις Αίγυπτον» της Αγίας Οικογένειας, που έγινε με τη γέννηση του θείου βρέφους και την απειλή από τον Ηρώδη -αναγκάζοντας τον Ιωσήφ, την Παρθένο Μαρία και τον Ιησού- να περάσουν τρία χρόνια στη Χώρα του Νείλου, θέλει να εντάξει στους επίσημους καταλόγους της UNESCO, το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα της Αιγύπτου, τότε θα ενταχθούν 25 σημεία, αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό της UNESCO.
Το θέμα αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Πολιτικής Αεροπορίας του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Ανάνι τόνισε ότι ήδη δημιουργήθηκε μια επιτροπή για να προσθέσει 25 αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες, που είναι μέρος του ταξιδιού της Αγίας Οικογένειας, στη λίστα της UNESCO.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων εξήρε τη σημασία του εγχειρήματος αυτού και για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση του τουρισμού της Χώρας του Νείλου.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού της χώρας, Ράνια Ελ Μάσατ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία του δικού της υπουργείου με τα υπουργεία Αρχαιοτήτων και Τοπικής Ανάπτυξης για την προώθηση της ιστορικής αυτής περιόδου της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παράδοση, κατά τη διάρκεια των τριών ετών όπου η Αγία Οικογένεια πέρασε από τη Χώρα του Νείλου, πέρασε και από τον χώρο όπου τώρα είναι κτισμένο το επιβλητικό ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου εν παλαιώ Καΐρω, που θεωρείται και η Ροτόντα της Ανατολής.

Κόσμος

Aναγνώστης δανείστηκε βιβλίο και έκανε πάνω από... 50 χρόνια να το επιστρέψει

βιβλιο

Υπάλληλοι της κεντρικής βιβλιοθήκης στο Πάισλι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είδαν με έκπληξη να φτάνει με το ταχυδρομείο ένα βιβλίο μαγειρικής.

Μαζί με το βιβλίο μαγειρικής που κάποιος το είχε δανειστεί πριν από περισσότερα από 50 χρόνια υπήρχε ένα σημείωμα και ένα χαρτονόμισμα.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ, το βιβλίο για την ινδική κουζίνα, της Μπαλμπίρ Σινγκχ, είχε δοθεί για δανεισμό πίσω στα 1968, αλλά μιας και δεν υπάρχουν πια τα αρχεία από εκείνη την εποχή, οι βιβλιοθηκονόμοι δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία του δανεισμού ή το όνομα εκείνου που το δανείστηκε.

Μέσα στο βιβλίο μαγειρικής υπήρχε ένα σημείωμα όπου ο αναγνώστης ζητούσε συγγνώμη που άργησε να το επιστρέψει, αλλά και ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών (περίπου 23,5 ευρώ).

"Παρακαλώ δεχτείτε τη συγγνώμη μου για την καθυστέρηση στην επιστροφή αυτού του βιβλίου. Εσωκλείω μια συμβολική πληρωμή για την παράβλεψη. Σας ευχαριστώ" έγραφε το σημείωμα.

Από την πλευρά της, η Λίντα Φλιν – επικεφαλής της βιβλιοθήκης – δεν ντράπηκε να παραδεχτεί την έκπληξή της για την επιστροφή του βιβλίου, μιας και είχε δανειστεί πριν από περισσότερο από 5 δεκαετίες.

"Ένιωσα κάτι παραπάνω από έκπληξη όταν άνοιξα τον φάκελο και είδα τι ήταν μέσα. Είναι πολύ σπάνιο ένα βιβλίο να επιστρέφεται τόσα πολλά χρόνια μετά. Ήταν μια πολύ ωραία χειρονομία από μέρους όποιου βρήκε το βιβλίο και μπήκε στον κόπο να το επιστρέψει" σχολίασε η Φλιν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι το βιβλίο θα παραμείνει μέρος της συλλογής της δανειστικής βιβλιοθήκης, δεν πρόκειται να ξαναμπεί στα ράφια για νέο δανεισμό, λόγω της κακή κατάστασής του.

"Μπορείτε να δείτε ότι το βιβλίο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και κάποιες από τις σημειώσεις στις σελίδες του μαρτυρούν ότι κάποιος ακολούθησε τις συνταγές για να μαγειρέψει πολλές φορές" λέει η Φλιν.

Όσο για τη συμβολική αποζημίωση για την καθυστέρηση, αυτή θα δωρισθεί για φιλανθρωπίες, μιας και πλέον η βιβλιοθήκη δεν βάζει πρόστιμο για τις αργοπορημένες επιστροφές.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρκία: Επταμελής οικογένεια Κούρδων δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της

Απλήρωτος οικοδόμος πήρε εκσκαφέα κι άρχισε να γκρεμίζει τα μπαλκόνια σε πολυκατοικία! (βίντεο)

Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας προανήγγειλε ο Μπάιντεν