Κόσμος

Εμβόλια: Διχασμένοι οι ηγέτες της ΕΕ για την άρση της πατέντας

κορωνοϊός εμβολιασμός

Διχασμένοι είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην πρωτοβουλία τους για άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν χρόνια και ότι δεν θα είναι δυνατή η παραγωγή περισσότερων εμβολίων για να τελειώσει η πανδημία, που είναι και το άμεσο ζητούμενο. 

Οι ηγέτες των 27 χωρών θα συζητήσουν την πρόταση για άρση της πατέντας σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου, στη σύνοδό τους στο Πόρτο, αλλά είναι απίθανο να διαμορφώσουν μία ισχυρή ενιαία θέση, πέρα από τη γενική διάθεσή τους να συζητήσουν το θέμα.

Υπέρ η Ιταλία, κατά η Γερμανία
Η Γερμανία, η εταιρεία της οποίας BioNTech έχει με την αμερικανική Pfizer την πατέντα για το εμβόλιο που κατασκεύασαν από κοινού, είναι αντίθετη στην άρση της πατέντας, ενώ η Ιταλία είναι υπέρ. 

H Iσπανία τάχθηκε επίσης υπέρ της αμερικανικής πρότασης. «Η πνευματική ιδιοκτησία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για να τελειώσει η πανδημία και για τη διασφάλιση ισότιμης και καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια», ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση σε ανεπίσημο κείμενο που κυκλοφόρησε το βράδυ της Πέμπτης. Κατά την άποψή της, πρέπει επειγόντως να υπάρξει συναίνεση στην πρόταση για προσωρινή άρση της πατέντας. 

Η Πορτογαλία, που έχει την προεδρία της ΕΕ, τόνισε ότι η άρση της πατέντας θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά αναφέρθηκε και σε θέματα σχετικά με την παραγωγή. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα παραγωγικής δυναμικότητας και ότι αυτό πρέπει να λυθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Augusto Santos Silva, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Πόρτο, προσθέτοντας: «Για τον λόγο αυτό, όλοι πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια, καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες των πρώτων υλών που χρειάζονται για την παραγωγή εμβολίων είναι παγκόσμιες». 

Η Γαλλία θέλει τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό και στηρίζει την ιδέα της άρσης της πατέντας, αλλά αυτή δεν θα βοηθήσει αμέσως τις χώρες που πασχίζουν να εφοδιασθούν. «Η άρση της πατέντας δεν θα έχει βραχυπρόθεσμα αντίκτυπο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Clement Beaune, στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανό να ακούσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η άρση της πατέντας δεν θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, καθώς αυτή απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις, είπαν στο Reuters αξιωματούχοι, 

«Χρειαζόμαστε μία συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ. Δεν είμαστε πεπεισμένοι αν η άρση της πατέντας θα βοηθήσει αποτελεσματικά να υπάρχουν περισσότερα εμβόλια για τον κόσμο, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η παραγωγική δυναμικότητα», δήλωσε αξιωματούχος χώρας της ΕΕ, προσθέτοντας: «Η παραγωγή πρέπει να αυξηθεί. Το κύριο πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι πατέντες. Ωστόσο, είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε όλες τις δυνατές λύσεις». 

Αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει η πανδημία γρήγορα, αποτρέποντας την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, είναι η ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων και η πώληση ή δωρεά σε χώρες σε όλο τον κόσμο. 

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε την ιδέα, επιλογές αναφορικά με τις πατέντες, για να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο της επιτάχυνσης της παραγωγής και της διάθεσης σε όλο τον κόσμο», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. 

Μείζον πρόβλημα η παραγωγική δυναμικότητα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στήριξε την Τετάρτη την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια κατά της COVID-19, αντιδρώντας στην πίεση που άσκησαν στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και περισσότερες από 100 άλλες χώρες, προκαλώντας ωστόσο την οργή των φαρμακευτικών εταιρειών. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι η διαδικασία άρσης της πατέντας, η οποία θα γίνει μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μπορεί να πάρει δύο χρόνια, κάνοντας έτσι άσκοπη την όλη προσπάθεια. 

Ειδικοί σημειώνουν, επίσης, ότι η συμφωνία για την άρση της πατέντας μπορεί να διαφοροποιηθεί όσον αφορά το χρονικό διάστημά της ή τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο στα εμβόλια για την επίτευξη ανοσίας, με την πλήρη απελευθέρωση των εμβολίων τελευταίας τεχνολογίας mRNA - όπως αυτά της Pfizer και της Moderna - να είναι λιγότερο πιθανή. 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του - Τον βρήκε ο πατέρας του

Κόσμος

Βρετανία σε Ρωσία: Δεν θα δεχθούμε παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα

πολεμικο πλοιο

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα, και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, σε μια γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο έπειτα από μια αντιπαράθεση πολεμικού πλοίου με τη Ρωσία.

«Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Στη δήλωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του. Ο Ουάλας είπε επίσης πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το Defender.

«Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το HMS Defender, όμως ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς ούτε επαγγελματικοί», είπε. «Το HMS Defender απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

«Έλουσε» τον σύζυγό της με χλωρίνη!

ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου: Διακοπή υδροδότησης σε Αγία Μαρίνα - Τσαλικάκι

Τσκαλώτος... αδειάζει Πολάκη για τα εμβόλια