Κόσμος

Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών

ηλικιωμενοι

Τα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα το πρωί στη Σερβία ανέρχονται σε 83 και είναι 11 περισσότερα από την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τέσσερις ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται κρίσιμη, ενώ η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τις 10:00 η ώρα το πρωί άρχισε να ισχύει στα αστικά κέντρα η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Για τα χωριά και τις κωμοπόλεις με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, το όριο ηλικίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας είναι τα 70 έτη. Την ευθύνη για την τήρηση του μέτρου αυτού έχει αναλάβει ο στρατός.
Από σήμερα το πρωί παρατηρείται αυξημένη παρουσία στρατιωτικών περιπόλων στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις. Ο στρατός επίσης έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων και των μεθοριακών σταθμών διέλευσης. Στην Σερβία, από προχθές απαγορεύεται η είσοδος όλων των ξένων με εξαίρεση τους διπλωμάτες και όσους έχουν άδεια διαμονής.

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάρκ Έσπερ αποσύρει από την Ουάσινγκτον τους στρατιώτες

Μνημείο Λίνκολν στρατός ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο θα αποσύρει τους εναπομείναντες 900 στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν ενδεχομένως στην αντιμετώπιση ταραχών και αναμένεται ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε αυτήν την απόφαση και ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας και το Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης.

Οι στρατιώτες δεν αναπτύχθηκαν στην Ουάσινγκτον αλλά βρίσκονταν εκεί σε επιφυλακή, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 700 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ελήφθη η απόφαση να σταλούν οι στρατιώτες στις βάσεις τους επειδή έχουν ήδη φτάσει στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αρκετοί άνδρες της Εθνοφρουράς. Στην πόλη ή καθ’ οδόν προς αυτήν βρίσκονται περίπου 5.000 Εθνοφρουροί για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Όπως και άλλες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα οργανώνονται εδώ και μία εβδομάδα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Καταστήματα και γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη γύρω περιοχή βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αναγκάζοντας τη δήμαρχο Μιούριελ Μπάουζερ να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, την Δευτέρα και την Τρίτη.