Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΜΕ Γερμανίας: Οι Έλληνες συνταξιούχοι παίρνουν περισσότερα από τους Γερμανούς

Image
syntaksioyhos.jpg
 clock 18:15 | 24/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σύμφωνα με τις καθημερινές γερμανικές εφημερίδες Die Welt και Handelsblatt, οι οποίες επικαλούνται στοιχεία τα οποία κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στις αίθουσες συνεδριάσεων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, οι Ελληνες συνταξιούχοι παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις από τους Γερμανούς.

Στην Ελλάδα, ένας συνταξιούχος που πλήρωνε επί 45 χρόνια, χωρίς διακοπή, παίρνει σύνταξη το 80% του μέσου μισθού, ήτοι 1.100 ευρώ το μήνα, ενώ στη Γερμανία, ένας συνταξιούχος στην ίδια περίπτωση, λαμβάνει το 48% του μέσου μισθού, ητοι 1.280 ευρώ αν δούλευε στην Ανατολική Γερμανία και 1.180 ευρώ αν δούλευε στη Δυτική.

«Σύμφωνα με τους αριθμούς, ένας Ελληνας συνταξιούχος παίρνει λιγότερα χρήματα από τον Γερμανό ομόλογό του. Αλλά σε σύγκριση με τον μισθό που ελάμβανε, παίρνει πολύ περισσότερα» γράφει η Die Welt, και συνεχίζει την ανάλυση:

«Η στάνταρ σύνταξη δεν δείχνει πόσα χρήματα κερδίζει στην πραγματικότητα ένας συνταξιούχος. Για να το δούμε αυτό πρέπει να κοιτάξουμε τη μέση σύνταξη. Στην Ελλάδα η μέση σύνταξη εκπροσωπεί το 63% του μέσου μισθού, ήτοι 958,77 ευρώ, όπως δείχνουν οι αριθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Στη Γερμανία, αντίθετα, η μέση σύνταξη είναι μικρότερη: στο τέλος του 2013 ήταν 734 ευρώ στη Δυτική Γερμανία και 896 ευρώ στην Ανατολική».

Η διαφορά, μάλιστα, δείχνει ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι παίρνουν την σύνταξή τους κατά μέσο όρο στα 62 χρόνια, ενώ οι Γερμανοί στα 68 χρόνια. Οι συντάξεις κατέχουν, κατά συνέπεια, μεγάλο μέρος των δημοσίων εξόδων, σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Η Ελλάδα δαπανά 17,5% των οικονομικών της εσόδων για τις συντάξεις, ενώ τα κράτη της ΕΕ δαπανούν κατά μέσο όρο το 13,2% των εσόδων τους. Και οι ελληνικές συντάξεις, παρά την ρητορική για λιτότητα, μειώθηκαν ελάχιστα τα τελευταία χρόνια», γράφει.
Και αυτή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, γράφει η Die Welt:
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, το 2055 η Ελλάδα θα δαπανά το 24% των εσόδων της για τις συντάξεις, ήτοι δύο φορές παραπάνω από ό,τι στη Γερμανία».
Πηγή: iefimerida.gr

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis