Κοινωνία

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Συνέργεια με το Cambridge Centre for Alternative Finance

euc.jpg

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC) και το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) που εδρεύει στο Cambridge Judge Business School ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας ερευνητικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της τεχνολογικής χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσης  στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεργαστεί με το CCAF για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ομάδας για να διευκολύνει τη έρευνα σε τρεις άκρως ολοκληρωμένους πυλώνες που θα συμβάλουν στη δημιουργία και τη μεταφορά γνώσεων σχετικά με FinTech και τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (DFS).

Υπό αυτούς τους πυλώνες, το CCAF και το EUC θα αναλάβουν διεξοδικά ερευνητικά προγράμματα αγοράς και ρύθμισης στην περιοχή – τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που θα ενημερώνουν τόσο για την για ρύθμιση κανονισμών  όσο και τη λήψη αποφάσεων στην αγορά. Επιπλέον, το CCAF και το EUC θα δημιουργήσουν και θα παράσχουν προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και εκπαίδευσης για ρυθμιστικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής που βασίζονται σε δεδομένα και τεκμήρια. Αυτό θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που κυμαίνονται από διαδικτυακά προγράμματα έως επιτόπια, εκτός διαδικτύου, εκπαίδευση στην περιοχή.

«Συνεργαζόμενοι στενά με κορυφαίους εμπειρογνώμονες του τομέα στην Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, και μέσω της συνεργασίας με θεσμικούς και εταιρικούς ενδιαφερόμενους καθώς και με ακαδημαϊκούς, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο τρόπο σκέψης και θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση μιας παγκόσμιας μεταβολής που ήδη έχει ισχυρές επιδράσεις για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική χρηματοδότηση», λέει ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Με έναν αναπτυσσόμενο τομέα FinTech και ισχυρή κυβερνητική ηγεσία στον τομέα της καινοτομίας, πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ των περιοχών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, συμπληρώνοντας την υπάρχουσα συνεργασία μας με την Ακαδημία Παγκόσμιας Αγοράς του Αμπού Ντάμπι», υπογραμμίζει, ο Δρ. Robert Wardrop, Διευθυντής και Συνιδρυτής του CCAF. «Λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα του EUC για ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα βασισμένα στην τεχνολογία, καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς του με τις επιχειρήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε για την προώθηση του αντίκτυπου της FinTech στην περιοχή».

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του EUC, τονίζει τη σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας: «Συνεργαζόμενοι με εταίρους όπως το CCAF, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε στο κράτος, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, καινοτόμες λύσεις σε προκλήσεις, καθώς και να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε νέα γνώση. Οι κοινωνίες μας θα ωφεληθούν σημαντικά στην τρέχουσα αναταραχή και το τρέχον δύσκολο περιβάλλον».

Ως διεπιστημονικό ακαδημαϊκό ερευνητικό ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το CCAF είναι αφιερωμένο στη μελέτη της εναλλακτικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογικών χρηματοοικονομικών μέσων, και συστήματα που εκτείνονται πέρα ​​από το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Διεξάγει πρωτοποριακή, διεπιστημονική,  ενδελεχή και κριτική έρευνα στον τομέα και στοχεύει να έχει δυνατό αντίκτυπο όχι μόνο στην ηγεσία ακαδημαϊκής σκέψης, αλλά και στη πολιτική λήψης αποφάσεων και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων «Ιωάννης Γρηγορίου» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με την ευρεία εμβέλεια στη βιομηχανία και την υψηλού επιπέδου έρευνα θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για το έργο του CCAF, καθώς και για τον αναπτυσσόμενο τομέα της εναλλακτικής χρηματοδότησης και τα αναδυόμενα νέα εργαλεία της.

Κοινωνία

Βρούτσης: Καμία αλλαγή σε όρια ηλικίας και συντάξεις

 Γιάννης Βρούτσης

Για το σχέδιο Πισσαρίδη και τις αλλαγές στις συντάξεις μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως, τόνισε ο υπουργός δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και καμία μείωση στις συντάξεις. «Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα μεταρρυθμιστικό, πολύ σημαντικό και πολύ θετικό σχέδιο.» Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι ό,τι περάστηκε στον ασφαλιστικό νόμο δεν επηρεάζονται από την έκθεση Πισσαρίδη.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670 του 2020, το Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε να εφαρμόζεται, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να μεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Θέλω να καθησυχάσω όλο τον κόσμο, ότι μπορεί με το νόμο αυτό να κινείται στο πλαίσιο του εργασιακού του βίου χωρίς καμία ανησυχία. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

Καμία μεταβολή δεν θα έχουν ούτε αυτοί που είχαν κατοχυρώσει έως 31/12/2021 ηλικία και χρόνια εργασίας.

Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις να υποβάλει τα χαρτιά του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΤΛΑ, για να πάρει τη σύνταξή του σε λίγα δευτερόλεπτα, είπε ο υπουργός.

Ποιοι θα πάρουν έκτακτη επιχορήγηση εορτών

Υπήρχε μια εκκρεμότητα, από το Μάιο το 2019, για σημερινούς συνταξιούχους, οι οποίοι δεν πήραν σύνταξη όταν πήραν το προεκλογικό επίδομα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι αυτοί οι 105.818 συνταξιούχοι θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση τη Δευτέρα και την Τρίτη με εμβόλιμη πληρωμή. Όσοι είναι κάτω από τα 500 ευρώ θα πάρουν ακριβώς ισόποσο ποσό με τη σύνταξή τους.