Κοινωνία

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Σημαντική Καινοτομία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.jpg

Ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής και αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Δημήτριος Ντουράκης είναι υπεύθυνος του Τομέα Χειρουργικής και συντονιστής των μαθημάτων της Χειρουργικής και Κλινικών Δεξιοτήτων, καθώς και υπεύθυνος του Προγράμματος Εκπαίδευσης μέσω Προσομοίωσης της Ιατρικής Σχολής.

Ασχολείται με την εκπαίδευση χειρουργών σε προχωρημένες τεχνικές, συμμετέχοντας ως ο μόνος Έλληνας εκπαιδευτής Χειρουργικής στο διεθνές κέντρο χειρουργικής εκπαίδευσης και έρευνας IRCAD, με έδρα το Στρασβούργο, για πάνω από 10 έτη. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε πολυάριθμα σεμινάρια στην Ελλάδα και την Κύπρο απευθυνόμενα σε φοιτητές, ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς. Ως ενεργός χειρουργός λαπαροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, ο χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα στα χειρουργεία και την κλινική έρευνα μέσα από τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και τη συμμετοχή ως κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Συνομιλήσαμε μαζί του για ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Εξάσκηση Κλινικών Δεξιοτήτων στο Σπίτι» το οποίο εγκαινίασε η Σχολή υπό την καθοδήγηση του.

Ερ. Πως προέκυψε το πρόγραμμα Εξάσκηση Κλινικών Δεξιοτήτων στο Σπίτι;

Η πανδημία της COVID-19 ανάγκασε τις ιατρικές σχολές παγκοσμίως να μετατρέψουν τη δια ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών σε μάθηση εξ αποστάσεως (e-learning). Η ιατρική, όμως, είναι μια επιστήμη με πρακτική εφαρμογή που απαιτεί τη συνεχή εξάσκηση των φοιτητών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα εργαστήρια της Σχολής. Το έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet σε πρόσφατο δημοσίευμά του αναφέρει ότι λόγω της πανδημίας έχουν χαθεί μήνες εκπαίδευσης που σε κανονικές συνθήκες θα θεωρούνταν απαραίτητοι για την επαρκή κατάρτιση των φοιτητών. Προσπαθώντας να βρούμε μια λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα, σκεφτήκαμε ότι εφόσον οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τους φοιτητές στα εργαστήρια της Σχολής, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε τα εργαστήρια στο σπίτια των φοιτητών. Με το πρόγραμμα Εξάσκησης Κλινικών Δεξιοτήτων στο Σπίτι, στέλνουμε στους φοιτητές τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να μπορέσουν να εξασκήσουν στο χώρο τους βασικές κλινικές δεξιότητες, όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, η κλινική εξέταση του ασθενούς, η λήψη αίματος κ.ά. 

Ερ. Στο πλαίσιο ποιου μαθήματος, σε ποιο έτος δηλαδή, και τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός;

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πραγματοποιείται για πρώτη φορά κατά το τρέχον εξάμηνο στο μάθημα των Κλινικών Δεξιοτήτων (Clinical Skills) του 2ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο εξοπλισμός που θα στείλουμε στους φοιτητές περιλαμβάνει βασικά ιατρικά εργαλεία, όπως στηθοσκόπιο, πιεσόμετρο, ιατρικός φακός και νευρολογικό σφυρί. Αυτός ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για να εξασκηθούν στην κλινική εξέταση, έχοντας ως μοντέλο – ασθενή κάποιο άτομο που διαμένει μαζί τους. Παράλληλα παρέχουμε στους φοιτητές ένα σύνολο από αναλώσιμα υλικά, όπως σύριγγες, βελόνες, καθετήρες, συσκευές έγχυσης ορού, σωληνάκια σιλικόνης και συνθετικό δέρμα. Με αυτά τα υλικά οι φοιτητές, ακολουθώντας τις αντίστοιχες οδηγίες, θα κατασκευάσουν απλά προπλάσματα (μοντέλα), με τα οποία θα εξασκήσουν δεξιότητες, όπως η λήψη αίματος, η τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα, η τοποθέτηση ουροκαθετήρα κ.ά., με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ακολουθούμε στα εργαστήρια της Σχολής.

 

Ερ: Πως χρηματοδοτείται το πρόγραμμα;

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 120 φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μάθημα Κλινικές Δεξιότητες και το κόστος του καλύπτεται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Ερ: Πως αντέδρασαν οι φοιτητές; Ποια η ανταπόκριση; 
 

Απ: Οι φοιτητές θεωρούν εξαιρετικά θετική και σημαντική αυτή την κίνηση του Πανεπιστημίου. Πιστεύουν ότι θα μπορέσει να τους βοηθήσει στην κάλυψη της αυξημένων αναγκών πρακτικής εξάσκησης και ότι θα αποτελέσει σημαντικό πρόσθετο μέσο διδασκαλίας. Το εξάμηνο έχει ήδη ξεκινήσει και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το υλικό θα είναι διαθέσιμο στους φοιτητές.

 

Ερ: Πόσο βοήθησε η πρωτοβουλία στην ομαλή εξέλιξη του μαθήματος και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών;
 

Απ: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει βοηθήσει τους φοιτητές να νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και τους έχει κινητοποιήσει για να συμμετέχουν πιο ενεργά στο μάθημα. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της νέας αυτής μεθόδου διδασκαλίας, θα αξιολογηθεί στο τέλος του εξαμήνου σε σύγκριση με την απόδοση των φοιτητών κατά τα προηγούμενα έτη όταν ήταν δυνατή η συνεχής εξάσκηση τους στα εργαστήρια της Σχολής.

Για αυτό το πρόγραμμα χρειάστηκε πολλές φορές να ξεφύγουμε από την πεπατημένη. Για παράδειγμα, όταν είχαμε πρόβλημα εξασφάλισης ικανών ποσοτήτων συνθετικού δέρματος για τα μοντέλα, σκεφτήκαμε ως λύση το πλαστικό δέρμα που χρησιμοποιείται για εξάσκηση της δερματοστιξίας (τατουάζ).

 

Ερ: Υπάρχουν σκέψεις για να διευρύνετε την πρωτοβουλία αυτή ίσως σε άλλα μαθήματα, για άλλες δεξιότητες; 
 

Απ: Εφόσον αξιολογηθούν τα αποτελέσματά της ως θετικά, φιλοδοξούμε να διευρύνουμε την εφαρμογή της και σε άλλα μαθήματα που απαιτούν πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορεί να συνεχιστεί συμπληρωματικά σε συνδυασμό με τις κλασικές μεθόδους διδασκαλίας, όπως οι διαλέξεις, τα εργαστήρια και η πρακτική άσκηση σε νοσοκομεία.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει εξαετές Πτυχίο Ιατρικής (Doctor of Medicine) και πενταετές Πτυχίο Οδοντιατρικής (Dental Surgery DBS). Η πρόσφατη αξιολόγησή του προγράμματος Ιατρικής από το World Federation of Medical Education (WFME) εξασφαλίζει τη διεθνή αναγνώριση του πτυχίου ανοίγοντας πόρτες για συνέχιση της κλινικής άσκησης για ειδικότητα ανά το παγκόσμιο συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις τον αποφοίτων ιατρικής.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές Ιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μπορείτε να βρείτε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy  

Κοινωνία

e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ: Την Παρασκευή κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου

Συντάξεις

Καταβολές, συνολικού ύψους περίπου 590 εκατ. ευρώ που αφορούν σε 1.183.549 δικαιούχους θα γίνουν αυτή την εβδομάδα 19-23 Απριλίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μαΐου από τον e-ΕΦΚΑ, για τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Ειδικότερα:

1.Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθεί την περίοδο 19-23 Απριλίου ποσό συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που αφορά σε 4.984 πληρωμές.

Αναλυτικά:

425.108 ευρώ θα καταβληθούν σε 729 δικαιούχους για αποζημίωση ειδικού σκοπού που αφορά σε αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του 2020.
752.021 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.705 δικαιούχους για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού που αφορά σε αναστολές συμβάσεων εργασίας τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.
912.688 ευρώ θα καταβληθούν για πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 1.712 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών, τουριστικών συνοδών και άλλων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.
37.548 ευρώ θα καταβληθούν για πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 80 εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία.
Τέλος, ποσό 77.666,39 ευρώ θα καταβληθεί για 758 πληρωμές δικαιούχων (αφορούν επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020).

2. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 19-23 Απριλίου οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές:

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα καταβληθεί ποσό 505 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου 1.065.000 δικαιούχων. Πρόκειται για τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Επιπροσθέτως, το χρονικό διάστημα 19 -23 Απριλίου θα καταβληθούν 12,2 εκατ. ευρώ σε 500 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

12 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 19.251 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).
Τέλος, 6.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 14 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν κατά την περίοδο 19-23 Απριλίου οι εξής καταβολές:

30 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
25 εκατ. ευρώ σε 62.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
300.000 ευρώ σε 850 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
3 εκατ. ευρώ για 6.000 δικαιούχους που είναι ενταγμένοι σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (καταβολή εισφορών σε φορείς)
Σημειώνεται ότι για την εν λόγω περίοδο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ξεσπά η μητέρα της άτυχης Κορίνας που "χάθηκε" στη Γαύδο

Κρήτη: Ο ιατροδικαστής για την απίστευτη τραγωδία με το ζευγάρι

Κρήτη: Νεκρός στο αυτοκίνητό του ο Διοικητής