Μια εντυπωσιακή βασιλόπιτα από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, όπως την διέσωσε η κόρη του Φώτη Κόντογλου, Δέσπω, και την μοιράστηκε ο Μιλτιάδης Τσεσμετζής, από τις Σέρρες.

ΥΛΙΚΑ
για ταψί Νο 40
2-2½ κιλά αλεύρι
500 γρ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο
500 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερού λάδι 0 οξύτητας
1 ποτήρι νερού γάλα φρέσκο
1 ποτήρι νερού αλισίβα*
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
½ ποτήρι νερού χυμό λεμονιού
20 γρ. σόδα (την διαλύουμε στο κονιάκ)
1 κοφτή κ.σ. κανέλα
1 μεγάλο μοσχοκάρυδο τριμμένο (το έτοιμο τρίμμα δεν ενδείκνυται)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη αρκετά ώσπου να αφρατέψει το βούτυρο.
Ρίχνουμε τα υλικά με την εξής σειρά: το γάλα, την αλισίβα, το χυμό λεμονιού, το κονιάκ με τη διαλυμένη σόδα, και τέλος την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανάμεσα στην προσθήκη κάθε υλικού μεσολαβεί καλό ανακάτεμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτριας σκληρότητας (να μην κολλάει). Προϋπόθεση για μια καλή ζύμη είναι το καλό ζύμωμα.
Αφού μπει η ζύμη στο ταψί, την στολίζουμε κατά βούληση με λευκασμένα αμύγδαλα σε διάφορα σχέδια.
Τέλος την αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
* Για την αλισίβα χρειαζόμαστε 1½ ποτήρι νερό και 3 κ.σ. στάχτη κοσκινισμένη, καθαρή. Την βράζουμε περίπου 1΄ και αφού κρυώσει την σουρώνουμε.
Δέσπω Κόντογλου
Από το Κέντρο Παράδοσης «Φώτης Κόντογλου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρωτοχρονιά: Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;
Πως να φτιάξετε προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού