Επιστήμη

Σκύλος: Πού πρωτοεμφανίστηκε; Την απάντηση ίσως έχει ο μυστηριώδης λύκος της Ιαπωνίας

λυκος

Γενετικές αναλύσεις σε ένα υποείδους του λύκου που ζούσε στην Ιαπωνία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα δείχνουν να προσφέρουν στήριξη στη θεωρία ότι ο σκύλος πρωτοεμφανίστηκε στην Ανατολική Ασία.

Όλοι οι σημερινοί σκύλοι (Canis familiaris) θεωρούνται απόγονοι του λύκου (Canis lupus) και πιθανώς κατάγονται από έναν και μοναδικό πληθυσμό λύκων που έζησε τα τελευταία 25.000 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, όμως, το πού και το πότε έζησε αυτός ο πληθυσμός παραμένει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ζωολόγων: άλλοι πιστεύουν ότι ο λύκος εξημερώθηκε στην Ανατολική Ασία, άλλοι εκτιμούν ότι αυτό συνέβη στην προϊστορική Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή.

Η νέα μελέτη δεν αποκλείει κανένα σενάριο, ενισχύει όμως την υπόθεση της ασιατικής καταγωγής, καθώς δείχνει ότι ο ιαπωνικός λύκος (Canis lupus hodophilax) είναι πιο στενός συγγενής των σκύλων από οποιαδήποτε άλλη ομάδα λύκων.

Ο ιαπωνικός λύκος αποτελεί μυστήριο από μόνος του, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς το υποείδος αυτό έφτασε στην Ιαπωνία. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι ο λύκος της Ιαπωνίας ήταν στενός συγγενής μιας ομάδας εξαφανισμένων λύκων της Σιβηρίας, την περιοχή όπου σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς πρωτοεμφανίστηκε ο σκύλος.

Στη νέα μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, ερευνητές διαφόρων ιαπωνικών ιδρυμάτων παρουσιάζουν γενετικές αναλύσεις σε εννέα ιαπωνικούς λύκους, των οποίων τα οστά φυλάσσονταν σε μουσεία ή είχαν τοποθετηθεί στις στέγες σπιτιών για προστασία, καθώς ο λύκος στην ιαπωνική παράδοση θεωρείται προστάτης των περιπατητών.

Οι γενετικές αλληλουχίες των ιαπωνικών λύκων συγκρίθηκαν με τα γονιδιώματα διαφόρων λύκων και σύγχρονων σκύλων από 11 ιαπωνικές ράτσες.

Οι ιαπωνικοί λύκοι «διαφέρουν από οποιονδήποτε άλλο λύκο ή σκύλο» αναφέρει στον δικτυακό τόπο του Science ο Γιοχέι Τεράι του Μεταπτυχιακού Πανεπιστημίου Προηγμένων Σπουδών στη Χαγιάμα της Ιαπωνίας, επικεφαλής της μελέτης.

Η γενετική σύγκριση αποκάλυψε ότι το εξελικτικό παρακλάδι του ιαπωνικού λύκου βρίσκεται πολύ κοντά στο παρακλάδι των σκύλων, πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ράτσα λύκων.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν μάλιστα ότι ο σκύλος και ο ιαπωνικός λύκος κατάγονται από τον ίδιο πρόγονο, έναν αρχαίο πληθυσμό λύκων κάπου στην Ανατολική Ασία.

Το εύρημα αυτό ενισχύει τη θεωρία που θέλει τον σκύλο να εμφανίστηκε είτε στη Νοτιοανατολική Ασία είτε στη Σιβηρία στη ρωσική Άπω Ανατολή. Αντίθετα, η θεωρία ότι ο λύκος εξημερώθηκε στην Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή δείχνει να αποδυναμώνεται.

Εδώ, όμως, η ιστορία περιπλέκεται: ενώ οι σύγχρονες ιαπωνικές ράτσες μοιράζονται το 5% του γονιδιώματός τους με τον ιαπωνικό λύκο, οι δυτικές ράτσες σκύλων όπως ο γερμανικός ποιμενικός και το λαμπραντόρ δεν παρουσίαζαν τόσο στενή συγγένεια.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ιαπωνικός λύκος διασταυρώθηκε με αρχαίους σκύλους στην Ανατολική Ασία, οι οποίοι αργότερα διασταυρώθηκαν με δυτικές ράτσες σκύλων και έχασαν έτσι ένα μέρος της γενετικής κληρονομιάς τους από τον ιαπωνικό λύκο.

Όπως φαίνεται η μελέτη προσθέτει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της καταγωγής του σκύλου, όμως πολλά άλλα κομμάτια συνεχίζουν να λείπουν.

Η Ανατολική Ασία ίσως είναι το καλύτερο στοίχημα για τον εντοπισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπλε και πράσινο: Γιατί κάποιες γλώσσες δεν έχουν ξεχωριστές λέξεις για τα δύο χρώματα

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να οδηγούν τα κουνούπια στην αυτοκτονία

Εποχή παγετώνων πριν από 30 εκατ. έτη μετάλλαξε τα θηλαστικά

Επιστήμη

Επιστήμη - Έρευνα: Όσοι πιστεύουν στην αστρολογία είναι πιο ναρκισσιστές και λιγότερο έξυπνοι

ζώδια

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στην αστρολογία και στα ωροσκόπια τείνουν να έχουν πιο ναρκισσιστικές τάσεις στην προσωπικότητά τους και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Σουηδών ψυχολόγων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Ίντα Άντερσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ψυχολογίας «Personality and Individual Differences», μελέτησαν 264 ανθρώπους (το 87% γυναίκες) ηλικίας 25 έως 34 ετών. Συσχετίστηκε η πίστη στην αστρολογία με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια και ψυχομετρικά τεστ, καθώς και τεστ νοημοσύνης.

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στον ναρκισσισμό και στην πίστη στην αστρολογία, ενώ παράλληλα -αν και σε μικρότερο βαθμό- όσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης νοημοσύνης τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πιστεύει κανείς στην αστρολογία. Οι γυναίκες και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα να δίνουν βάση στις αστρολογικές προβλέψεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγωκεντρική οπτική γωνία των ναρκισσιστών ευνοεί την αστρολογία, ενώ ενισχύει και την πλανημένη πεποίθησή τους ότι η αστρολογία έχει επιστημονική βάση, καθώς οι ναρκισσιστές τείνουν να αρνούνται τα πραγματικά γεγονότα. Καθόλου τυχαία, ο τίτλος της σουηδικής μελέτης είναι «Ακόμη και τα άστρα νομίζουν ότι είμαι ανώτερος».

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία -υποτίθεται- ορθολογική εποχή η αστρολογία έχει πολλούς «πιστούς», μεταξύ των γυναικών περισσότερο από ό,τι μεταξύ των ανδρών. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η αστρολογία εμφανίζει αύξηση δημοφιλίας, παρά την έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης. Δεν είναι σαφές γιατί αυτή η αρχαία πρακτική της μελέτης των θέσεων και κινήσεων των ουρανίων σωμάτων -με την πεποίθηση ότι αυτά επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά- γνωρίζει τέτοια αναζωπύρωση».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να στραφούν στην αστρολογία σε περιόδους προσωπικών και κοινωνικών κρίσεων, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί μία ψευδοεπιστήμη είναι δημοφιλής σε μία εποχή όπως η δική μας, που φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με διάφορες κρίσεις (υγείας όπως η πανδημία, οικονομικές όπως η ανεργία, περιβαλλοντικές όπως η κλιματική αλλαγή κ.ά.).

Οι Σουηδοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι «αν και ο εναγκαλισμός της αστρολογίας φαίνεται αθώος, παρόλα αυτά είναι δυνατό να διευκολύνει την άκριτη σκέψη και να ευνοήσει τις προκαταλήψεις». Ακόμη, προειδοποιούν ότι «η πίστη στην αστρολογία συσχετίζεται με την πίστη σε πολλές άλλες ψευδοεπιστήμες, καθώς και με την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί, τελικά, να μην είναι και τόσο αβλαβής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Όσα περισσότερα τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των εμβολίων

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέα τεχνική αποκαλύπτει μυστικά για τα κύτταρά μας

Κορωνοϊός: Πειραματική τσίχλα μειώνει σημαντικά τον ιό στο σάλιο

ESPA BANNER