Επιστήμη

Ο πολιτισμός κάνει καλό: Όσοι ασχολούνται με τις τέχνες ζουν περισσότερο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό μακροζωίας

Η ενασχόληση με τις τέχνες και γενικότερα οι πολιτιστικές δραστηριότητες ευνοούν την μακροζωΐα. Οι τακτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, όπερες, συναυλίες, γκαλερί, εκθέσεις και σε άλλους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων συνδέονται με περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό, τόσο το καλύτερο για την υγεία, όπως δείχνει η μελέτη. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι τέχνες μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και βοηθούν στη μάχη κατά της κατάθλιψης, της άνοιας, των χρόνιων πόνων κ.α. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο πολιτισμός συμβάλλει θετικά και στο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας Ντέιζι Φάνκουρτ του Τμήματος Επιστήμης της Συμπεριφοράς και Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.000 άτομα άνω των 50 ετών. Σε βάθος 12ετίας έγινε συσχέτιση της συχνότητας επισκέψεων σε χώρους τέχνης και πολιτισμού με την κατάσταση της υγείας τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πήγαιναν σε κάποια παράσταση ή άλλη πολιτιστική εκδήλωση έστω μια-δυό φορές το χρόνο, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν πήγαιναν καθόλου. Η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη (31%) για όσους πήγαιναν συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά κάθε λίγους μήνες, και ακόμη μεγαλύτερη για όσους πήγαιναν ακόμη πιο συχνά, π.χ. κάθε μήνα.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία. Ο καθένας πρέπει να έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολιτιστικές δραστηριότητες», τόνισαν οι ερευνητές και επεσήμαναν ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο για ορισμένες ομάδες όπως οι φτωχοί, οι καταθλιπτικοί και οι μοναχικοί άνθρωποι. Επίσης υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δραστηριότητες σχετικές με την τέχνες και τον πολιτισμό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Επιστήμη

Πτερόσαυροι: Μόλις έβγαιναν από το αβγό τους πετούσαν και έφευγαν από τη φωλιά

πτερόσαυρος

Ακόμη μια εκπληκτική ικανότητα των πτερόσαυρων, των εντυπωσιακών ιπτάμενων ερπετών φέρνει στο φως η επιστημονική έρευνα. Η ανακάλυψη νέων ευρημάτων  και νέα τεχνικά μέσα έχουν επιτρέψει την ανάδειξη πολλών στοιχείων για τους πτερόσαυρους. Μαθαίνουμε συνεχώς νέα στοιχεία για την ανατομία, τις δυνατότητες και την συμπεριφορά των πτερόσαυρων.

Σε μια από τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τους πτερόσαυρους είχε υποδειχθεί η ικανότητα που πιθανώς είχαν να γεννιούνται έτοιμοι να πετάξουν. Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτή την μοναδική στον κόσμο των πτηνών ικανότητα. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία πραγματοποίησε σειρά προσομοιώσεων για πολλά είδη πτεροσαύρων και με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» αναφέρει ότι οι πτερόσαυροι μπορούσαν να πετάξουν και να εγκαταλείψουν την φωλιά τους λίγες ώρες αφότου είχαν σπάσει το τσόφλι του αβγού τους και είχαν δει το πρώτο τους φως. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πτερόσαυροι γεννιούνταν με βραχιόνιο όστο (το οστό του βραχίονα) το οποίο ήταν πολύ ισχυρό και πιθανότατα πιο ισχυρό αναλογικά από αυτό των ενήλικων πτερόσαυρων. Οι νεογέννητοι πτερόσαυροι διέθεταν επίσης φτερά και έτσι μπορούσαν αμέσως μόλις γεννιόντουσαν. Επίσης οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι νεογέννητοι πτερόσαυροι ήταν πιο… σβέλτοι στο πέταγμα από τους ενήλικους αλλά φυσικά δεν είχαν την ίδια αντοχή.

Ποιοί ήταν

Οι πτερόσαυροι εμφανίστηκαν μαζί με τους δεινοσαύρους πριν από περίπου 220 και εξαφανίστηκαν και αποτέλεσαν και αυτοί θύματα του τεράστιου αστεροειδή που έπεσε στην Γη πριν από 66 εκατ. έτη. Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που κατάφεραν να πετάξουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφέρονταν ως ιπτάμενοι δεινόσαυροι κάτι που δεν ισχύει αφού δεν ανήκαν στην οικογένεια των δεινοσαύρων αλλά των ερπετών.

Ορισμένα είδη ήταν πραγματικά γιγάντια με άνοιγμα φτερών 11 μέτρα και ύψος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης. Πιστεύεται ότι κάποια είδη μπορούσαν να πετούν για 16.000 χιλιόμετρα χωρίς καμία στάση. Τα σαγόνια των μεγάλων πτερόσαυρων είχα διπλάσιο μέγεθος από αυτό των Τυραννόσαυρων ρεξ και ήταν εξοπλισμένα με μεγάλα κοφτερά δόντια. Μέσα στο στόμα τους είχαν επίσης σάκους παρόμοιους με αυτούς που έχουν οι πελεκάνοι για να μεταφέρουν την λεία τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τσελέντης: Η σεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

Ηράκλειο: Η γη δεν σταματά να σείεται

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Πανελλήνιο ρεκόρ η Χανιώτισσα Ντουντουνάκη, για μία θέση εκτός τελικού