Ελλάδα

Υποσχέσεις για αύξηση της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια

Πανεπιστημιο Κρήτης

Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, διεύρυνση των προγραμμάτων υποτροφιών και μία συμβολική αύξηση του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για μείωση λειτουργικών τους δαπανών συνιστούν το πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως το παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, εγκαινιάζοντας σήμερα το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην 81η ΔΕΘ.

"Δεν κάναμε θεαματικές κινήσεις, δεν θελήσαμε να αλλάξουμε το DNA των Πανεπιστημίων από τη μια στιγμή στην άλλη, θελήσαμε να τα κρατήσουμε όρθια" είπε η κ. Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι "ούτε ανάπτυξη, ούτε παραγωγική ανασυγκρότηση θα έλθει, εάν δεν φέρουμε πίσω τα σημαντικά μυαλά που έχουν φύγει έξω".

Για το θέμα της υποστελέχωσης των ιδρυμάτων και της αναπλήρωσης πανεπιστημιακού προσωπικού, η αν. υπουργός διευκρίνισε: "δώσαμε 500 θέσεις τον Απρίλιο, προχθές ανακοινώθηκαν και θα κατανεμηθούν άλλες 500 και άλλες 500 στο τέλος του 2017, συνολικά δηλαδή 1.500 θέσεις μέσα σε διάστημα 2 χρόνων, όταν δεν είχε προσληφθεί κανένας άνθρωπος σε διάστημα 6 χρόνων, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε τα Πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ σε φτωχοποίηση".

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σημείωσε: "Μπορούμε να το ανακοινώσουμε σήμερα για πρώτη φορά, ότι στον νέο προϋπολογισμό δεν θα έχουμε περικοπές, όπως είχαμε από το 2010 και μετά, αντιθέτως θα έχουμε μία μικρή αύξηση, που δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα Ανώτατα Ιδρύματα". Πρόσθεσε ακόμη ότι καταβάλλονται προσπάθειες να συρρικνωθούν οι λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων, με παρεμβάσεις όπως ειδικές συμφωνίες με τη ΔΕΗ.

Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για την ανακοπή της φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό συγκαταλέγεται το πρόγραμμα τριετούς και τετραετούς διάρκειας υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, για ερευνητικά προγράμματα και μεταδιδακτορικά προγράμματα για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ όπως γνωστοποίησε η κ.Αναγνωστοπούλου "επιπλέον από τον προϋπολογισμό για τη φοιτητική μέριμνα προβλέπονται 2.700 υποτροφίες για 4 χρόνια, από 500 ευρώ τον μήνα για τους φοιτητές στο όριο της φτώχειας".

"Μπορούμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και να εκπαιδεύσουμε σωστά και να κρατήσουμε κοντά μας τους ερευνητές, οι οποίοι καινοτομούν, παράγουν και μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία και τη χώρα" είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, καλωσορίζοντας την αν. υπουργό Παιδείας.

"Θέλουμε να δείξουμε ότι σε δύσκολους καιρούς το Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να ονειρεύεται, να δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους του, στους καθηγητές, στους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές" τόνισε ο κ. Μήτκας, ενώ αναφέρθηκε και στην εξωστρέφεια του ΑΠΘ, το οποίο, όπως είπε, φιλοξενεί το 45% των φοιτητών που έρχονται από το εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών.

Ελλάδα

Διευκρινίσεις του Υπoυργείου Υγείας για τα rapid test σε οδοντιατρεία

οδοντίατρος

Διευκρινίσεις σχετικά με την διενέργεια rapid test και από τους εμβολιασμένους για να προσέλθουν στον οδοντίατρο, έδωσε το υπουργείο Υγείας μετά τα ερωτήματα που τέθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους:

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Οι Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση
Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την εξέταση / πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή [οδοντιατρείο].\

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069  τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - ΣτΕ: Το self test δεν παραβιάζει προσωπικά δεδομένα

Κορωνοϊός -Τροπολογία: Με πόσα χρήματα θα αμείβονται οι ιδιώτες γιατροί για εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

ESPA BANNER