Ελλάδα

Στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ

olomeleia-boylhs-gemath1435400511.jpg

Νομοθετικό πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της λειτουργίας τους θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπως δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου. 

Ταυτόχρονα , όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ένα κανονιστικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές, κάτι που όπως είπε, δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαινόμενα αναρχίας και άπειρα δίδακτρα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με τις παραιτήσεις των συμβουλίων διοίκησης Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η ίδια αντέτεινε, ότι «ο νόμος πλαίσιο που όριζε τον τρόπο λειτουργίας τους, είχε νομοθετηθεί πάνω «σε κενό αέρος». 

«Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δούμε γιατί απέτυχε ο νόμος και να το διορθώσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.
 
«Έχουμε πάρει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν προκηρύξεις θέσεων, υποτροφίες για νέους ανθρώπους ώστε να σταματήσουμε τη φυγή τους στο εξωτερικό», υποστήριξε η αναπλ. υπουργός και πρόσθεσε:

«Εκεί που θα έπρεπε να μπει κανονιστικό πλαίσιο και δεν μπήκε ποτέ, είναι στις μεταπτυχιακές σπουδές, όπου δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο. Φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε φαινόμενα αναρχίας με άπειρα δίδακτρα. Ξεκινάμε από εκεί, με άμεσο νόμο που έρχεται τις επόμενες μέρες, με θέματα που αφορούν την λειτουργία των ιδρυμάτων που θα τα θωρακίσουν και θα ενισχύσουν τη λειτουργία τους». Αναφορικά με τον θεσμό των συμβουλίων διοίκησης που εισήγαγε την ετεροδιοίκηση στα Ανώτατα Ιδρύματα, η κα Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως σχεδιάστηκε ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας και ότι υπονομεύτηκαν ευθύς εξ αρχής.

«Σε μία περίοδο κρίσης, αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχύσει κανείς τα δημοκρατικά όργανα, να τα ενδυναμώσει θεσμικά και να τα αυξήσει αριθμητικά. Το 2011 είχαμε ένα πλαίσιο το οποίο δεν έπαιρνε υπ όψιν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι εκπροσωπούμενοι δεν εκπροσωπούνταν, γι' αυτό τα συμβούλια ιδρύματος υπονομεύτηκαν ευθύς εξαρχής. Εμείς κάνουμε σιγά - σιγά βήματα, προκειμένου να έχουμε την έγκριση της πανεπιστημιακής κοινότητας» κατέληξε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

Ηράκλειο - Σεισμός: Αυτοψία Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις πληγείσες από το μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των γύρω χωριών θα βρεθεί αύριο (28/9) το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Γαλλία και τις ανακοινώσεις για την απόκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών και κορβετών, ο πρωθυπουργός - όπως μετέδωσε νωρίτερα το Ράδιο Κρήτη - θα βρεθεί στην Κρήτη για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Περιπολίες της αστυνομίας στις πληγείσες περιοχές

Ηράκλειο - Σεισμός: Οι οδηγίες του ΟΑΣΠ προς τους κατοίκους

Ηράκλειο - Σεισμός: Η στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος - Συγκλονιστικές εικόνες (βίντεο)

ESPA BANNER