Ελλάδα

Σωτήρης Τσιόδρας: Αναγκαία η συνέχιση της αιμοδοσίας

Σωτήρης Τσιόδρας

Την απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρχει επάρκεια αίματος για όσους το έχουν ανάγκη , υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από μία αγωνιώδη, όπως είπε, έκκληση που έλαβε από Συλλόγους ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

«Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

«Το ΕΚΕΑ με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών, αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας, καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγείας».

Ελλάδα

Τουρισμός: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις στην Ελλάδα - Τα πρώτα στοιχεία

Κοινωνικός Τουρισμός

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών tour operators  μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση σε όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ έως τις 15 Ιουνίου.

Πηγές από τον κλάδο του τουρισμού αναφέρουν ότι τα μεγάλα τουριστικά γραφεία θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με αποφασιστικότητα για την προστασία της θετικής εικόνας που έχει καταφέρει να δημιουργήσει έως τώρα όσον αφορά στον περιορισμό του Covid – 19. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την αναστολή των αεροπορικών δρομολογίων από και προς το Κατάρ θα αποτελέσει τον οδηγό σε περίπτωση που θα χρειαστεί να ληφθούν παρόμοιες αποφάσεις μετά την πρώτη Ιουλίου, όταν δηλαδή αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για την άφιξη τουριστών στη χώρα λαμβάνονται πρωτίστως με υγειονομικά κριτήρια. Πρόσθεσε ότι η λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Αεροπορίας (EASA), στην οποία καταγράφονται τα αεροδρόμια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό βαθμό ρίσκου για τη μετάδοση του κορωνοϊού, ουσιαστικά καθορίζει το επίπεδο αυστηρότητας των υγειονομικών πρωτοκόλλων ελέγχου που πρέπει να εφαρμοστούν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης προκάλεσε ωστόσο και προβληματισμό σε ορισμένους εγχώριους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ήταν σπασμωδική.

Όπως αναφέρουν, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα είναι πλήρως ελεγχόμενες δεδομένου ότι έως τις 15 Ιουνίου γίνονται μόνο μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, με τεστ σε όλους τους επιβάτες και με καθολική εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας.

Προσθέτουν ότι η Qatar Airways αποτελεί σημαντική εταιρεία για την Ελλάδα, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες συνδέει τη Ντόχα με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών στη χώρα.

Αισιοδοξία μετά την άρση περιορισμών από τη Γερμανία

Ελπίδα δίνει στους επαγγελματίες του τουρισμού η κατάργηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από τις 15 Ιουνίου.

Τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι tour operators της Γερμανίας, όπως η TUI και η Der Touristik ξεκίνησαν ήδη να στέλνουν σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται προγράμματα πτήσεων για την άφιξη τουριστών στην Ελλάδα.

Στις πτήσεις των δύο tour operators προς τη Ρόδο για παράδειγμα, η πληρότητα αγγίζει το 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη στην προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής κίνησης.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για τους Γερμανούς, δεδομένου ότι παρουσιάζει ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα η οποία δύσκολα θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα άλλωστε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ταξιδιωτική προειδοποίηση για αποφυγή ταξιδιών θα εκδίδεται σε περίπτωση που ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια από τις χώρες ξεπεράσει τα 50 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. 

 

economistas.gr