Ελλάδα

Σκάνδαλο Βατοπεδίου: Η Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο

vistonida

Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής δικαίωσε το Δημόσιο στη δικαστική διαμάχη με τη Μονή Βατοπεδίου, η οποία διεκδικούσε χιλιάδες στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα.

Πρόκειται για σημαντική απόφαση, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η ποινική δίκη για την προ 12ετίας ανταλλαγή των επίδικων εκτάσεων της Βιστωνίδας με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου, προς όφελος της Μονής.

Πρωτοδίκως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου, αποφαινόμενο ότι της ανήκουν 3.000 στρέμματα, από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα. Η δίκη αυτή είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2003 και η απόφαση εκδόθηκε πέντε χρόνια αργότερα, το 2008.

Στο Εφετείο υπέρ της Μονής Βατοπεδίου άσκησαν παρέμβαση το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου, προκειμένου να μη διαταραχθεί το κύρος των χρυσόβουλων με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις.

Ελλάδα

Βίντεο σοκ από την εισβολή ληστών σε σπίτι

ληστές

Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένας ηλικιωμένος στο Δήλεσι, που ήρθε αντιμέτωπος με ληστές μέσα στο σπίτι του.

Στο βίντεο ντοκουμέντο αποτυπώνεται πλήρως το περιστατικό το οποίο συνέβη στις αρχές Οκτωβρίου. Οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι, άρπαξαν χρυσαφικά και τότε ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός.

Ο άτυχος ηλικιωμένος ανέβηκε στον πάνω όροφο του σπιτιού προκειμένου να δει τι συμβαίνει και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές οι οποίοι πέρασαν κυριολεκτικά από πάνω του.

Οι ληστές τον έσπρωξαν και τον χτύπησαν αρκετές φορές. Μάλιστα ένας από αυτούς τον πάτησε διαδοχικά πριν τραπούν σε φυγή και εξαφανιστούν.

Ο ηλικιωμένος περιέγραψε τις στιγμές τρόμου που βίωσε αναφέροντας πως γλίτωσε ευτυχώς με μερικά μόνο ράμματα. «Ζω από τύχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία στο Δήλεσι αναζητά τους δράστες και διενεργεί προανάκριση για το συμβάν, έχοντας εξετάσει το υλικό από την κάμερα ασφαλείας.

 

Διαβάστε επίσης:

Εξαφανίστηκε η 16χρονη Σταματίνα

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

Τι πρέπει να κάνετε στον σκύλο ή την γάτα σας μέχρι τον Μάρτιο

 

ESPA BANNER