Ελλάδα

Παυλόπουλος για προσφυγικό: «Η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τα καθήκοντά της»

παυλοπουλος

Προτιμούμε να έχουμε, αβάσιμες κατηγορίες, όσον αφορά στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, που μια στιγμή θα διαλυθούν γιατί θα γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει, από το να είμαστε υπόλογοι απέναντι στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κυρίως δε, απέναντι στον Ελληνικό Πολιτισμό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακικής Δημοκρατίας Ρόμπερτ Κάλινακ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί και στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Εκπληρώνει στο ακέραιο τα καθήκοντά της», ωστόσο παρατήρησε ότι «Υπάρχουν ορισμένες φωνές οι οποίες θέλουν να λένε ότι η Ελλάδα δεν φυλάσσει καλά τα θαλάσσια σύνορά της. Η αιτίαση αυτή είναι εσφαλμένη. Πρέπει να ξέρει κανείς τι σημαίνουν θαλάσσια σύνορα και να λάβει υπόψιν του επίσης και την ιδιομορφία των συνόρων μας με τη γείτονα Τουρκία. Και εδώ ακριβώς εμείς διακηρύσσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να φυλάξουμε τα σύνορα αυτά τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ αλλά και θα εκπληρώσουμε και όλες τις υποχρεώσεις μας που έχουμε απέναντι στον 'Ανθρωπο, γιατί ο Πρόσφυγας είναι 'Ανθρωπος και έχουμε υποχρεώσεις έναντι του Ανθρώπου με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. 'Αρα, και θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας αλλά και θα σεβασθούμε το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει εάν δεν λήξει ο πόλεμος στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή γεγονός που σημαίνει ότι οφείλουμε να έχουμε στενή συνεργασία η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το Προσφυγικό ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τις αρχές της Αλληλεγγύης και υπενθύμισε ότι η Αλληλεγγύη είναι ένας βασικός κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Θυμίζω το 'Αρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, όπως θυμίζω επίσης σημαντικές αποφάσεις κορυφαίων οργάνων της ΕΕ, δηλαδή παραδείγματος χάριν, την απόφαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2015 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και την πρόταση Κανονισμού του 2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σ' εκτέλεση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2013. Δηλαδή, η Αλληλεγγύη σημαίνει ότι όλοι δεσμευόμασθε κατά την διαχείριση του Προσφυγικού ζητήματος και ότι καθένας βεβαίως φέρει την ευθύνη η οποία του αναλογεί, ανάλογα με την έκταση του κράτους του και του πληθυσμού του» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ υποστήριξε ότι η Προσφυγική Κρίση είναι μία μείζονα κρίση, η οποία προϋποθέτει την εμπλοκή και την Αλληλεγγύη, όλων των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα και με κοινά εργαλεία. Αναζητούμε μία αποτελεσματική λύση στην Προσφυγική Κρίση, ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής της.Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα πρόγραμμα Αλληλεγγύης, το οποίο δεν θα βασίζεται μονάχα, στην καταβολή υψηλότερων χρηματικών ποσών για την αντιμετώπιση της Κρίσης, ή στη χρήση μεγαλύτερης αστυνομικής βοήθειας. Αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εστιάζει και στην αναδιανομή, ανακατανομή των μεταναστών επί μίας διαφορετικής νομικής βάσης, με στόχο την αλλαγή του συστήματος, του πλαισίου μετεγκατάστασης που υπάρχει σήμερα.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών

Μαρία Θεοδωρίδου

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στις εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια αναφέρθηκαν στην  καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών και αναφέρθηκε κυρίως στις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και έφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με Pfizer από 12 και πάνω και με Moderna από 17 και πάνω. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυορκαρδίτιδα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά των εμβολιασμέων ανά ηλικία, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών από 12 έως 15 ετών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη-κορωνοϊός: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία του νησιού για την επέλαση της πανδημίας

Κικίλιας: Οι νέοι να εμβολιαστούν έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τουλάχιστον 100 νέα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις