Ελλάδα

Μάτι: Νέο εισαγγελικό «όχι» στην άσκηση δίωξης για κακούργημα στους κατηγορουμένους

Μάτι Αττικής

Δεν αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς τον Ιούλιο του 2018, καθώς ουδέν νέο επιβαρυντικό στοιχείο προέκυψε κατά συγκεκριμένων αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ικανό να στοιχειοθετήσει το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτό απεφάνθη, σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας κυρία Σαπφώ Κατσανάκη, η οποία κατέληξε στη συγκεκριμένη κρίση αφού μελέτησε όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που της διαβίβασε ο ανακριτής που διενεργεί την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, κ. Αθανάσιος Μαρνέρης.

Το εισαγγελικό «όχι» στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι είναι το δεύτερο κατά σειρά. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο ο ανακριτής είχε αποστείλει ένα ακόμη αίτημα προς την εισαγγελία, ζητώντας αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι επικαλούμενος νέα στοιχεία που είχε συλλέξει στο πλαίσιο της έρευνας του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρνέρης την πρώτη φορά -όπως άλλωστε και τώρα με το δεύτερο αίτημά του - είχε ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά. πρόσώπων, ήδη εμπλεκομένων στην υπόθεση, τα οποία μέχρι σήμερα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Ωστόσο, και τα δυο ανακριτικά αιτήματα απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι για το Μάτι να αντιμετωπίζουν αδικήματα μόνο σε βαθμό πλημμελήματος.

Μεταξύ των νέων στοιχείων που ο ανακριτής είχε επικαλεστεί ζητώντας τη δεύτερη φορά την άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής δίωξης, περιλαμβάνονται έγγραφα που αποδεικνύουν πως ελικόπτερα παρέμειναν καθηλωμένα στα Μέγαρα την ημέρα της πυρκαγιάς, όπως επίσης η μήνυση του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρη Λιότσιου, η οποία περιλαμβάνει βαριές καταγγελίες εναντίον του πρώην σήμερα αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Ακόμη, ο ανακριτής σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στο αίτημά του για άσκηση κακουργηματικής συμπληρωματικής δίωξης πως συγκεκριμένοι δράστες προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα, ακόμα και με εκβιαστικούς τρόπους. Επίσης, φέρεται να υπογράμμιζε πως από την έρευνα που διενήργησε ο ίδιος διαπίστωσε οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την ημέρα της πυρκαγιάς διοχέτευσαν όλα τα πυροσβεστικά μέσα στην Κινέττα ενώ γνώριζαν ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 28 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κυψέλη σε τυχαίους ελέγχους

Φωτό αρχείου

Περιοχή με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο είναι η Κυψέλη, γι αυτό άλλωστε και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ «στρατοπέδευσαν» επί τρεις ημέρες, προκειμένου να διενεργήσουν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κατοίκους της περιοχής.

Τα κινητά συνεργεία (ΚΟΜΥ) του Οργανισμού στη διάρκεια των τριών ημερών (25, 26, 27 Σεπτεμβρίου) διενήργησαν συνολικά 1.600 τεστ, από τα οποία τα 28 βρέθηκαν θετικά (17 αφορούν Έλληνες και 11 αλλοδαπούς).

Μόνο την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου έγιναν 550 τεστ, από τα οποία προέκυψαν 11 θετικοί (6 Έλληνες, 5 αλλοδαποί - 8 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 37 έτη. 

Οι ειδικοί  του ΕΟΔΥ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές διασποράς του κορονοϊού.

Άλλωστε στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει σημάνει συναγερμός εδώ και αρκετές εβδομάδες, αφού τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική είναι στην καρδιά της πόλης.