Ελλάδα

Κορωνοϊός: Απαγορεύεται στους πελάτες βιολογικών αγορών να αγγίζουν τα προϊόντα

λαχανικά-κηπευτικά.jpg

Μπορεί στις λαϊκές αγορές οι πελάτες να κάνουν κανονικά τα ψώνια τους, απλά φορώντας γάντια, στις βιολογικές αγορές όμως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακόμη πιο αυστηρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβαν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Ένωση Αγροτικών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, απαγορεύεται στους πελάτες βιολογικών αγορών να αγγίζουν και να διαλέγουν τα προϊόντα που διατίθενται. Αυτό που εφαρμόζεται πλέον, είναι τα προϊόντα να τα τοποθετεί σε σακούλες υποχρεωτικά μόνο ο παραγωγός.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, θα πρέπει να τηρούνται από όλους αποστάσεις ασφαλείας και τα κέρματα θα απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με οινόπνευμα ή αλκοολούχο διάλυμα. Επίσης, σε κάθε πάγκο θα εργάζονται υποχρεωτικά δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας θα έχει επαφή με τα προϊόντα και ο άλλος με τα χρήματα, ενώ αν δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δεύτερο άτομο στον πάγκο, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να απολυμαίνει τα χέρια και τα γάντια του μετά από κάθε συναλλαγή, με απολυμαντικό τζελ ή οινόπνευμα.

Τέλος, όλοι οι παραγωγοί και οι βοηθοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν γάντια, τα οποία θα αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε όλους ανεξαιρέτως τους πάγκους, θα υπάρχει απολυμαντικό τζελ και γάντια, για χρήση από τους καταναλωτές, δωρεάν.

Οι ελεγκτές των Αγορών, τα Δ.Σ. του Συλλόγου και της Ένωσης και εξουσιοδοτημένα άτομα, θα φροντίζουν για την ομαλή ροή των καταναλωτών στις Αγορές, προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός. Οι παραγωγοί υποχρεώνονται να απολυμαίνουν τόσο την καμπίνα όσο και το χώρο φόρτωσης των οχημάτων τους και να φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητάς τους. Επίσης υποχρεωτικά θα απολυμαίνονται και τα μέσα μεταφοράς των προϊόντων.

Ελλάδα

Reuters: Η Ελλάδα ανοιχτή για τους τουρίστες για 20 - 25 χώρες στις 15 Ιουνίου

Τουρίστες

Πράσινο φως για τουρίστες από 20 - 25 χώρες δίνει η Ελλάδα, στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ θα περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 με 25 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών χωρίς την πρόβλεψη καραντίνας.

«Θα υπάρξουν περίπου 20-25 χώρες στους πολίτες των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος», ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι στη λίστα θα περιλαμβάνονται και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ως γνωστό, η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Δεύτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι ειδικοί συζητούν κατά το αν θα πρέπει οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε ελέγχους για Covid-19 προτού επισκεφθούν την Ελλάδα και αν θα γίνεται σύσταση για ασφαλιστική κάλυψη για τέτοιου είδους λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης συμμετείχε στην τρίτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με επιτυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, της Νορβηγίας Ενρα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, της Νέας Ζηλανδίας Γιακίντα Αρντερντ και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.