Ελλάδα

Η Ελλάδα κυριότερος παραγωγός βάμβακος στην Ε.Ε.

agrotes-agrotikes-ergasies-bambaki.jpg

Πάνω από το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής βάμβακος είναι ελληνικό, αναδεικνύοντας τη χώρα στον κυριότερο παραγωγό βάμβακος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), την περίοδο 2017-2018, η παραγωγή βαμβακιού εκτιμήθηκε σε 1,24 εκατ. μπάλες των 480 λιβρών, αυξημένη περίπου κατά 20% από την προηγούμενη σεζόν, ενώ την περίοδο 2018-2019 η παραγωγή αυξήθηκε περαιτέρω σε 1,41 εκατ. μπάλες.

Επίσης, με βάση μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ για τον εγχώριο κλάδο της εκκόκκισης βάμβακος, την περίοδο 2018-2019, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 6,5%, έφθασαν τα 245.000 εκτάρια, από 230.000 την προηγούμενη περίοδο. Εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο 2019-2020 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση, περίπου κατά 6%.

Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος, σύμφωνα με τον δείκτη Cotlook A Index, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 η τιμή διαμορφώθηκε στα 87,95 cents ανά libra, ωστόσο μειώθηκε στα 81,1 cents ανά libra στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο η τιμή παραγωγού ανήλθε στα 0,55 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Φεβρουάριο μειώθηκε στα 0,52 ευρώ.

Το 2018 το βαμβάκι κατατάχθηκε στη 12η θέση των πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, από τη 10η θέση το 2017. Συνολικά, το 2018 εξήχθησαν 214.673,6 τόνοι, όγκος μειωμένος κατά 7,49%, ενώ σε αξία υπήρξε μείωση κατά 2,95%, ήτοι 338,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική βελτίωση, εκτοξεύοντας το βαμβάκι στην τρίτη θέση των πιο εξαγώγιμων προϊόντων, από την 11η θέση που κατείχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές κατάστάσεις 19 παραγωγικών επιχειρήσεων. Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2017 υποχώρησε κατά 6,7%, στα 566,44 εκατ. ευρώ, από 607,31 εκατ. ευρώ 2016.

Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν σημαντικά κατά 52,9%, στα 9,83 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,59 εκατ. ευρώ, από κέρδη 10,32 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT υποχώρησαν σε 2,3% και στο 0,1%, αντίστοιχα. Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε 55 ημέρες, από 38 το 2016.

Ελλάδα

Από σήμερα η νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

βρέφος-μωρό-μαιευτήριο

 Σε 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές ξεκίνησε από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να εφαρμόζεται καθολικά, σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές, θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας). Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Η πιλοτική λειτουργία αφορά τα παρακάτω μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές:

   1. Γενικό Νοσοκομείο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ

   2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

   3. Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

   4. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

   5. Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ

   6. Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης

   7. Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Νοσοκομειακή Μονάδα 'Αργους

   8. Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

   9. Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

   10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

   11. Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΑΘΗΝΑ

   12. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΑΘΗΝΑ

   13. Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ

   14. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

   15. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

   Όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης «το νέο, απλοποιημένο σύστημα για τη δήλωση γέννησης είναι πιλοτικό και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να το βελτιστοποιήσουμε και να το διευρύνουμε. Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις».

   Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογραμμίζει ότι «σήμερα αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) ξεκινάμε να βάλουμε οριστικά τέλος στη γραφειοκρατία, κάνοντας πιο απλή τη ζωή των συμπολιτών μας. Για να φτάσουμε στην πιλοτική λειτουργία του προγράμματος εργαστήκαμε μεθοδικά και συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων».