Ελλάδα

Εγκληματικότητα: Σημαντική αύξηση των διαρρήξεων

διάρρηξη

Μείωση του αριθμού τον ένοπλων ληστειών με ταυτόχρονη όμως αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων, ιδιαίτερα σε σπίτια στην Αττική, αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για το α΄ εξάμηνο του 2018 που δημοσιοποίησε, χθες, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια 2.171 ληστείες έναντι 2.378 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στην Αττική, η μείωση είναι της τάξεως του 10%, ενώ σε ό,τι αφορά τις ένοπλες ληστείες σε σπίτια ο αριθμός τους ανήλθε σε 269 αντί 281 το πρώτο εξάμηνο του 2017. Αντίθετα, καταγράφηκαν 13 επιπλέον αρπαγές τσαντών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 153. Ταυτόχρονα, πάντως, τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν σημαντική επιδείνωση των δεικτών, που αφορούν τις διαρρήξεις.

Το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018, ο συνολικός αριθμός τους ανά την επικράτεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς από 36.959 πέρυσι, ανήλθαν φέτος σε 36.997. Στην Αττική ωστόσο, το φαινόμενο παρουσίασε έξαρση καθώς σημειώθηκαν 1.064 περισσότερα περιστατικά συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, διαπράχθηκαν 373 επιπλέον διαρρήξεις σε σπίτια και 739 επιπλέον κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ και οι μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο ανήλθαν από 2.898 σε 2.961. Καλύτερα είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ως αποτέλεσμα «χτυπημάτων» που επέφεραν οι διωκτικές αρχές στις σπείρες που εξειδικεύονταν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Περιορίστηκαν σε 11.862 αντί 13.896 την προηγούμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, αύξηση σε ποσοστό 69.7% καταγράφεται στις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών ανά την επικράτεια. Το α΄ εξάμηνο του 2018 συγκεκριμένα συνελήφθησαν 42.416 αλλοδαποί αντί 24.984 την ίδια περίοδο πέρυσι. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον Εβρο, όπου το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου εντοπίστηκαν 8.407 παράτυποι μετανάστες αντί 1.611 πέρυσι και ακολουθεί η Λέσβος όπου φέτος αστυνομικοί και λιμενικοί συνέλαβαν 7.134 πρόσφυγες και μετανάστες αντί 2.805 το α΄ εξάμηνο του 2017. Οι συλληφθέντες είναι στην πλειονότητά τους υπήκοοι Συρίας, Ιράκ, Πακιστάν και Αφγανιστάν. Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που κατήρτισαν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δουλεμπόρων μοιάζει να αποδίδει καρπούς, καθώς οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 765 διακινητές αντί 589 πέρυσι.

Υπόλοιπα εγκλήματα
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αύξηση κατά 93% διαπιστώνεται στις εξιχνιάσεις υποθέσεων πλαστογραφίας, 50% στις υποθέσεις εκβίασης και 19,5% στις υποθέσεις λαθρεμπορίου. Το ίδιο διάστημα, οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών κατάσχεσαν 6 τόνους χασίς, 95 κιλά ηρωίνης, 76 κιλά κοκαΐνης, ενώ εκριζώθηκαν 21.794 δενδρύλλια κάνναβης. Θετικά αποτιμάται το έργο της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς οι ερευνητές της υπηρεσίας εξάρθρωσαν συνολικά 6 πολυμελή κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων, τσιγάρων και νόθευσης καυσίμων. Σε ό,τι αφορά τέλος τη δραστηριότητα της Τροχαίας, αναφέρεται ενδεικτικά ότι το α΄ εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 18 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, βεβαιώθηκαν 98.977 παραβάσεις ταχύτητας, 15.330 μέθης και «κόπηκαν» 3.125 κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σκληρό lockdown για την Αρκαδία - Στο «κόκκινο» το Ναύπλιο

κορωνοϊός εμβόλιο κορωνοϊού

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Δήμο Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, η μεν ΠΕ Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ο δε Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρωνθα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Απομακρύνεται η άρση lockdown την 1η Μαρτίου

Κρήτη - κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση με 86 κρούσματα σε 24 ώρες

Ηράκλειο - Rapid test: Οι έλεγχοι στην πόλη απέδειξαν το λάθος με το lockdown