Ελλάδα

Αυθαίρετα: Μέχρι το τέλος του έτους οι νέες ρυθμίσεις

Στο ΣτΕ τα αυθαίρετα

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος, με τον οποίο θα μπορέσει να προχωρήσει η τακτοποίηση αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, της κατηγορίας 5, καθώς ακόμα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει καταλήξει στην απαιτούμενη συνθετική λύση, η οποία πάντως – όπως όλα δείχνουν – θα είναι συνδεδεμένη και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

«Η σύνδεση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή των αυθαιρέτων με μεγάλες υπερβάσεις με την Τράπεζα Γης είναι ένα ζήτημα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ολοκληρώσει. Είναι στις σκέψεις μας γενικότερα, το τι θα γίνει με την κατηγορία 5 και αν και κατά πόσο υπό προϋποθέσεις και μέσω της Ταυτότητάς του Κτιρίου να μπορέσει να συνδεθεί και η Τράπεζα Γης με την τακτοποίηση αυτή της κατηγορίας 5», επεσήμανε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το νομοσχέδιο για τα απόβλητα, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και περιλαμβάνει και πολεοδομικές ρυθμίσεις, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση.
Προσέθεσε μάλιστα προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστας Σκρέκας έχει ήδη προαναγγείλει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα παρουσιαστούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν ενταχθεί και διατάξεις για τη δημιουργία νέων Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή, από τις οποίες έχει απαλειφθεί η φράση του ισχύοντος νόμου περί με αλλοίωσης της οικιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Την αιτία της διαφοροποίησης αυτής εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης αποδίδοντάς την στην απόφαση για αλλαγή του μοντέλου δόμησης στις ελληνικές πόλεις: «Καταλήξαμε ότι η συγκεκριμένη αναφορά στο νόμο πρέπει να αφαιρεθεί διότι το μοντέλο το οποίο δουλεύουμε στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή ακολουθεί το μοντέλο το ευρωπαϊκό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την δόμηση και να αυξήσουμε την πυκνότητα των πόλεων. Θα δώσουμε έμφαση και στα αστικά κέντρα κυρίως εκεί που υπάρχουν μέσα σταθερής τροχιάς».

Παράλληλα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου:

Ρυθμίζονται ειδικότερα δικονομικά ζητήματα για τις αγωγές του ελληνικού Δημοσίου με αντικείμενο τη διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και την αναγνώριση του Δημοσίου ως κυρίου των εκτάσεων αντί των ιδιωτών που τα διεκδικούν.

Επαναθεσμοθετείται νέα προθεσμία για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, στις οποίες έχει επέλθει αυτοδίκαιη άρση λόγω παρέλευσης της δεκαοκτάμηνης προθεσμίας από τον δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να μπορούν να υποβάλουν προς τον υπόχρεο φορέα καταβολής της αποζημίωσης αίτηση και υπεύθυνη δήλωση για την διατήρηση της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης μέχρι και τις 31.12.2024.

Παρατείνεται έως την 23η Ιουλίου 2022 η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του Πολεοδομικού Σχέδιου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου) για το Μάτι και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες είχαν πληγεί από τη φονική πυρκαγια του 2018. Ορίζεται επίσης ότι κατά τη διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εφόσον η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά σε δημόσιο ή δημοτικό φορέα, μπορεί να επιβάλλεται, ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών για ορισμένες χρήσεις είτε σε όλη την περιοχή του σχεδίου είτε σε μέρος αυτής, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

Διπλασιάζει από πέντε σε δέκα χρόνια τον χρόνο επιτρεπόμενης συνέχισης της λειτουργίας λατομείων αδρανών υλικών εφόσον πρόκειται για λατομεία πουέχουν κοινά όρια με λατομικούς χώρους λατομικής περιοχής και διενεργείται συνεκμετάλλευση με αυτούς ώστε να αυξηθούν τα απολήψιμα αποθέματα αδρανών υλικών της λατομικής περιοχής.

Παρατείνει την ισχύ έως 30/9/2021 των βεβαιώσεων μηχανικού του Ιανουαρίου 2021 χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης ταυτότητας κτηρίου.

Εντάσσει ρητά στην κατηγορία 3 των οικοδομικών αδειών τις περιπτώσεις της προσθήκηε δόμησης σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο, με χρήση ειδικού κτιρίου, εφόσον η προσθήκη δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) της υπάρχουσας δόμησης και σε εντός και εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς και τις εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, δεξαμενών υγρών και αερίων καυσίμων σε πρατήρια καυσίμων.

Αποσαφηνίζει ότι δεν απαιτείται προέλεγχος ούτε στην κατηγορία 3 των οικοδομικών αδειών.

Μεταφέρει την αρμοδιότητα της έγκρισης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, πλατώματα, πεζοδρόμια ή πεζόδρομους για την εντός των ορίων του

παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Αθηνών περιοχή (Ιστορικό Κέντρο) στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

 

Διαβάστε επίσης:

Με 11 προϋποθέσεις η επανένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων

"Καλημέρα" είπε ο Εγκέλαδος στην Κρήτη

Ηράκλειο: Νυχτερινή πυρκαγιά σήκωσε στο "πόδι" την Πυροσβεστική

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Πύργος: Πατέρας αρνητής μάσκας πήγε στο δικαστήριο ντυμένος τσολιάς (vid)

πατερας αρνητης

Με την εθνική ενδυμασία του τσολιά, επέλεξε το μεσημέρι του Σαββάτου να φτάσει στα δικαστήρια του Πύργου, συνοδευόμενος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πύργου, ο πατέρας που κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων κατά της διασποράς του covid-19.

Ο πατέρας κατηγορείται επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση και για εξύβριση μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο εκπαιδευτικός, Αθανάσιος Κατσίμπελης και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου.

Το περιστατικό αφορά στην άρνηση του πατέρα 10χρονης μαθήτριας του δημοτικού σχολείου του Σκουροχωρίου, να φορέσει μάσκα η κόρη του, κατά την προσέλευση και παραμονή της στο σχολείο (τις ώρες διδασκαλίας), μια υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη πριν από λίγες ημέρες.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του διευθυντή του σχολείου, Θεόδωρος Αντωνόπουλος, χαρακτήρισε «άκρως εσφαλμένη» την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Αθανάσιος Κατσίμπελης μίλησε για χειραγώγηση του παιδιού και ανέφερε πως απειλείται η σωματική του ακεραιότητα και η ίδια η ζωή του.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια και υπάρχουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο του φιλικού του περιβάλλοντος το οποίο τον προτρέπει να βλάψει την σωματική ακεραιότητα του εκπαιδευτικού αλλά και άλλων εκπαιδευτικών που επιμένουν στην τήρηση των πρωτοκόλλων στο σχολείο τους.

Ο κ. Αντωνόπουλος, στις δηλώσεις του ήταν αρκετά καυστικός και σημείωσε: «Εάν λοιπόν οι δικαστές κάμπτονται από τις εθνικές ενδυμασίες που μπορεί να φορά ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος τότε ναι ήταν δικαιολογημένη η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, που προκαλεί ενόψει της πανδημίας και ενόψει των διαστάσεων που έχει πάρει η πανδημία και ειδικότερα στα σχολεία όπου εμφανίζονται αυτή τη στιγμή 6.000 κρούσματα.

»Μου προξενεί θυμό και οργή μια τέτοια απόφαση που έναν δεδηλωμένο αρνητή της πανδημίας, έναν δεδηλωμένο εχθρό των πρωτοκόλλων που τάσσει το κράτος, τον αφήνει ελεύθερο».

 

 

Ο κατηγορούμενος, κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια μετά την απολογία του, δήλωσε: «Τα μόνα λόγια που μπορώ να πω γιατί υπάρχει μια τριήμερη αναβολή, θα πρέπει να έχω τον δικηγόρο, το μόνο που θέλω να πω και να το ακούσουν όλοι οι Έλληνες και οι γονείς και θέλω να το ακούσετε καθαρά, οι υφασμάτινες μάσκες και οι απλές χειρουργικές δεν έχουν καμία έγκριση, καμία πιστοποίηση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ότι προστατεύουν από τον covid-19.»

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Προσωρινός ΑΜΚΑ και αναστολή απέλασης για όσους μετανάστες

εμβολιάζονται

Κορωνοϊός: 1.100 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι – Στους 337 οι διασωληνωμένοι

 

ESPA BANNER