Ελλάδα

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Στόχος η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας

ΕΟΠΥΥ

Πρωταθλητής στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπως επισήμανε στην ομιλία της στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια η κυρία  Θεανώ Καρποδίνη, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Η κυρία Καρποδίνη μίλησε για τις προκλήσεις του ΕΟΠΥΥ στη νέα εποχή, μετά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η κα Καρποδίνη προσέγγισε ένα κρίσιμο ζήτημα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αυτό των προμηθειών. Συγκεκριμένα, ανέφερε «πόσο έτοιμος είναι ο ΕΟΠΥΥ να ανταπεξέλθει σε αυτό το νέο περιβάλλον; Δύο παράμετροι: Εξέλιξη του οργανισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και εξέλιξη του γύρω περιβάλλοντος».

Ο ΕΟΠΥΥ είναι πρωταθλητής στη σύμπραξη γιατί έχουμε συνεργαστεί με τους πάντες.
Πρόκειται για σύμπραξη που δείχνει παθητική και είναι.
Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να γίνει στρατηγικός αγοραστής από παθητικός που είναι σήμερα;
Ο ΕΟΠΠΥ ανέπτυξε εργαλεία για να μπορεί να ανταποκριθεί. Αλλά κανένας δε μπορεί να αποδώσει όταν καλείται να ανταποκριθεί μεμονωμένα.
Στόχοι: Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες από όλους τους πολίτες, αποδοτικότερη διαχείριση και κατανομή των διαθέσιμων πόρων, καλύτερη οργάνωση και εξορθολογισμός του συστήματος

Έπρεπε να ενοποιηθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας και να καθιερωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Στην πενταετία που πέρασε δεν υλοποιήθηκαν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά άρχισαν να σχεδιάζονται νέες δομές και κόστη, αντί να εξελίσσονται οι ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, όλο το βάρος που επιφέρει στο Σύστημα η κατάσταση με τους μετανάστες, φτάνοντας σήμερα να μην είναι βιώσιμο.

Επομένως, χρειάζεται μια καλή οργάνωση και ξεκάθαρη στρατηγική και δυνατότητα διαχείρισης του συνόλου των πόρων που διατίθενται για την υγεία από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Η ΣΔΙΤ χρειάζεται έναν γενικότερο σχεδιασμό με γνώμονα ό,τι δεν παρέχεται από το δημόσιο σύστημα ή δεν επαρκεί, να συμπληρώνουμε με συμπράξεις τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, χρειάζεται μια σημαντική διοικητική αναδιοργάνωση, να είναι διακριτές οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος παροχών και κατανομής των πόρων. Απαιτείται περαιτέρω στελέχωση του οργανισμού, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις αλλά και αδυναμία προκήρυξης διαγωνισμών για νέες προσλήψεις. Γενικώς το στοίχημα για τον ΕΟΠΥΥ είναι η αναβάθμιση της τεχνογνωσίας, η ετοιμότητα και η ανταπόκριση του Οργανισμού στο νέο περιβάλλον Υγείας.

Ελλάδα

Συμπλοκή στο Πέραμα: Στα δικαστήρια Πειραιά παρουσιάστηκε ο ανήλικος καταζητούμενος

συμπλοκή στο Πέραμα

Στα δικαστήρια Πειραιά παρουσιάστηκε ο 15χρονος Ρομά που επέβαινε στο αυτοκίνητο το οποίο καταδίωξαν οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα, και ο οποίος διέφυγε μετά το περιστατικό με τον έναν νεκρό.

Συγκεκριμένα, ο ανήλικος υποστήριξε πως δεν είχε παρουσιαστεί γιατί φοβόταν.

Αυτός ήταν και ο λόγος – σύμφωνα με τον ίδιο – που δεν σταμάτησε όταν τους καταδίωκαν οι αστυνομικοί. 

Ο νεαρός έδωσε τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου στο Πέραμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως αυτός οδηγούσε το επίμαχο αυτοκίνητο και πρώτα πυροβόλησαν οι αστυνομικοί και στη συνέχεια έπεσε πάνω τους με το ΙΧ.

«Εγώ οδηγούσα. Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά και μας πυροβόλησαν» είπε αρχικά ο νεαρός Ρομά.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από το Αιγάλεω δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε μην μας σκοτώσουν. Είχαμε πάρει μόνο το αμάξι».

Περιγράφοντας τι συνέβη στη συνέχεια είπε ότι «σταματήσαμε με το λεωφορείο μούρη με μούρη, αυτοί άφησαν τα μηχανάκια. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά πέσαμε πάνω τους και οι μηχανές δεν είχαν επάνω επιβάτες».

Στην ερώτηση γιατί έπεσε πάνω στις μηχανές της ΔΙΑΣ είπε ότι το έκανε «γιατί χτύπησαν τον φίλο μου που ήταν συνοδηγός. Στις μηχανές έπεσα μόλις πυροβολήσανε για να φύγω επειδή πυροβόλησαν τον φίλο μου για να πάμε σπίτι».

«Πρώτα σκότωσαν τον φίλο μου και μετά έπεσα πάνω τους. Ήρθαν από τη δεξιά πλευρά και πυροβόλησαν. Μου είπε ο Στρατής "με πυροβολήσαν" και ξεκίνησα να φύγω» είπε ο νεαρός Ρομά συμπληρώνοντας ότι αφενός «δεν είχαμε όπλα» και αφετέρου ότι «μόλις έφυγα άρχισαν να με πυροβολούν αλλά οι σφαίρες έπεσαν στον τοίχο».

Υπενθυμίζεται πως εις βάρος του νεαρού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, μαζί με τον τραυματία που νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πέραμα: Στην εισαγγελία Πειραιά οι επτά αστυνομικοί για την αιματηρή καταδίωξη

Επίθεση με βιτριόλι: Δεν ζητεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας η Έφη Κακαράντζουλα

Ημαθία: Μητέρα και κόρες άρπαξαν κοσμήματα αξίας 30.000 ευρώ

ESPA BANNER