Ελλάδα

Οικονομία

Κόσμος

Το χάσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας - εταίρων στο Eurogroup

eurogroup.jpg

 Στο Λουξεμβούργο στραμμένα σήμερα τα βλέμματα όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συνεδριάζουν σε επίπεδο Eurogroup. Δηλώσεις στο γνωστό κλίμα απαισιοδοξίας αλλά και δηλώσεις που αφήνουν ένα παράθυρο ελπίδας, εναλλάσσονται κατά την είσοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο χώρο που θα διαδραματιστεί το σημερινό Eurogroup.

Την φράση του Μάριο Ντράγκι "προκειμένου να επιτύχει το ευρώ χρειάζεται να έχει επιτύχει παντού", υπενθύμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Απαισιόδοξος για μια συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Δεν έχω μεγάλες ελπίδες για σήμερα, η συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί περισσότερα βήματα από την Αθήνα, ανέφερε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αξιόπιστη, να έχει διάρκεια.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι "οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι μεγάλες, μέσω του διαλόγου μπορούμε να συγκλίνουμε και να φτάσουμε μέσα στις επόμενες μέρες σε μια επωφελή συμφωνία για όλους".

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσαν αρμόδιοι παράγοντες της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «οι δύο άνδρες αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε επικοινωνία».

Κόσμος

Μαδρίτη: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της απονομής χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές

Διαδήλωση στη Μαδρίτη

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν στη Μαδρίτη την Κυριακή εναντίον κυβερνητικών σχεδίων για την απονομή χάριτος στους 12 Καταλανούς πολιτικούς που καταδικάστηκαν για την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της περιοχής το 2017, μια κίνηση που οι διαδηλωτές θεωρούν απειλή για την εθνική ενότητα.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο έδωσε τη σαφέστερη ένδειξη ακόμη ότι η απονομή χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές ήταν «κοντά» σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή με την εφημερίδα La Vanguardia, αλλά το θέμα διχάζει τους Ισπανούς.

Περίπου το 63% των Ισπανών αντιτίθεται στην απονομή χάριτος, ενώ περίπου το 25% την υποστηρίζει και περίπου το 6% δήλωσε αδιάφορο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή για το niusdiario.es, μια διαδικτυακή εφημερίδα.

«Πρέπει να το σταματήσουμε τώρα, γιατί για να απονείμεις χάρη πρέπει να δείξεις μεταμέλεια, και οι αυτονομιστές δεν θα το δείξουν αυτό», δήλωσε ο Κάρλος Μπαντέτασα 47 ετών, επιχειρηματίας, στη συγκέντρωση, όπου πολλοί διαδηλωτές κυματίζουν κόκκινες και κίτρινες εθνικές σημαίες.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular, PP), το ακροδεξιό κόμμα Vox και ο κεντρώοι Ciudadanos συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Κολόμβου της Μαδρίτης. H κινητοποίηση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) με μικρή καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η αστυνομία εκτιμά πως συγκεντρώθηκαν περίπου 25.000 διαδηλωτές.

Ερωτηθείσα πότε η Ισπανική κεντροαριστερή κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει τη χάρη, η κα. Κάλβο είπε στη Vanduardia: «Σύντομα, είναι κοντά. Αφού φτάσει η έκθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα ακολουθήσει αμέσως. Θα πρέπει να φτάσει η απόφαση σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο.»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας δήλωσε σε μη δεσμευτική έκθεση τον περασμένο μήνα ότι αντιτίθεται σε πιθανή απονομή χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Καταδίκασε εννέα Καταλανούς ηγέτες τον Οκτώβριο του 2019 σε φυλάκιση μεταξύ εννέα και 13 ετών για κατηγορίες για υποκίνηση για διοργάνωση ενός μη εξουσιοδοτημένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και την έκδοση μονομερούς μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας.

Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν για ανυπακοή αλλά δεν φυλακίστηκαν.

Διαβάστε επίσης: