Κόσμος

Brexit: 2 εκατ. θέσεις εργασίας Βρετανών σχετίζονται με την ΕΕ

brexit

Κάθε άλλο παρά απλή διαδικασία αποδεικνύεται πως θα είναι οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα για το «διαζύγιο» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής στη Βρετανία, η Τερέζα Μέι και οι συνομιλητές της στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και οι ζωές τουλάχιστον δύο εκατ. ανθρώπων.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Στατιστικής, πάνω από δύο εκατ. θέσεις εργασίας σχετίζονται με επενδύσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εκείνων που καταλαμβάνουν πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι ενδεχομένως να μην καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την ανανέωση της βίζας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν σε περίπου δύο χρόνια οι ηγεσίες της Βρετανίας και των Βρυξελλών για το Brexit.

Τα δύο εκατ. στα οποία κάνει αναφορά η Στατιστική Υπηρεσία, αφορούν αποκλειστικά και μόνο Βρετανούς πολίτες, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος του προβληματισμού και την κρισιμότητα, καθώς και την ευθύνη των συζητήσεων, ενός σχεδίου που βαδίζει πάνω σε αχαρτογράφητα νερά, με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Αμέσως μετά τους Βρετανούς, η Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζει περίπου 780.000 Αμερικανούς που διαβιώνουν στη Βρετανία, αλλά εργάζονται σε εταιρείες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα.

Στην ίδια λίστα, ακολουθεί η Ολλανδία με 632.000 Ολλανδούς να «κινδυνεύουν», το Λουξεμβούργο με 321.000 θέσεις εργασίας, η Γαλλία με 319.000 θέσεις, ενώ οι Γερμανοί πολίτες που θα επηρεαστούν είναι 271.000.

Εκτός των παραπάνω, μεγάλες εταιρείες από την Ασία είχαν επενδύσει στη βρετανική αγορά ακριβώς γιατί θα αποκτούσαν ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις, καθώς η κάθε μία εταιρεία θα καθορίσει την περαιτέρω πολιτική της, αν και οι προβληματισμοί έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος.

Κόσμος

Ο κορωνοϊός... σκοτώνει τη Βραζιλία - Πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι

Βραζιλία - κορωνοϊός

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.555 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 69.609 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 264.325 νεκρούς επί συνόλου 10.938.836 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Κατά κεφαλήν, η χώρα καταγράφει 126 θανάτους και 5.205 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τραγικό ρεκόρ θανάτων σε εβδομαδιαία βάση —έφθασαν τους 10.104— και ρεκόρ 421.604 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αριθμός υψηλότερος κατά πάνω από 42.500 περιπτώσεις σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό, που καταγραφόταν μόλις το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Το Εμιράτο της Κρήτης

Τα... παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας στο κόκκινο χαλί