Skip to main content
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο σχεδιασμός του Δήμου Ρεθύμνης για τη μετάβαση του στη κυκλική οικονομία

Image
Ο σχεδιασμός του Δήμου Ρεθύμνης για τη μετάβαση του στη κυκλική οικονομία
 clock 19:25 | 18/06/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Ως γόνιμη και επωφελής για το Ρέθυμνο αξιολογήθηκε η συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης στις εργασίες της τελικής συνάντησης των Εταίρων (Final Project Εvent) του έργου INCIRCLE το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg MED.

Το έργο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και ελκυστικότητας τουριστικών παράκτιων και νησιωτικών μεσογειακών χωρών, μέσω της κυκλικής οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού και καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του, παρείχε στις έντεκα περιοχές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ως εταίροι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ρεθύμνης, τα κατάλληλα εργαλεία για τη μετάβασή τους προς έναν πιο κυκλικό τουρισμό.

Στη συνάντηση των εταίρων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 7 και 8 Ιουνίου 2022 στη Βαρκελώνη, το κεντρικό θέμα ήταν : «Εργαλεία, χρηματοδότηση, ευκαιρίες και εμπόδια για έναν κυκλικό και βιώσιμο τουρισμό». Ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Γιώργη Μαρινάκη ο οποίος συνοδεύονταν από τον Πρ/νο της Δ/νσης Πληροφορικής -Προγραμματισμού &  Ανάπτυξης Δ. Ρεθύμνης κ. Ν. Βώβο και τον Ειδικό Σύμβουλο Δημάρχου / Project manager του Incircle για το Δήμο Ρεθύμνης, κ. Β. Μυριοκεφαλιτάκη.

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας, στο πλαίσιο της τελικής εκδήλωσης για το έργο  InCircle, παρουσιάστηκαν με τη συνδρομή ειδικών σε θέματα αειφόρου τουρισμού οργανισμών και εξειδικευμένων τεχνικών, η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης του Μεσογειακού Τουρισμού, η εμπειρία και οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν καθώς και η εφαρμογή των εργαλείων InCircle προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της κυκλικότητας και της βιωσιμότητας των περιοχών. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα αειφόρου τουρισμού που είναι διαθέσιμες.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Ιουνίου, ο κ. Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης παρουσίασε στη διάρκεια σχετικής τις κεντρικές προκλήσεις και τα βασικά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρεθύμνης για την μετάβαση του στην κυκλική οικονομία καθώς επίσης  και τα μέτρα που λαμβάνει για να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Επιπλέον παρουσίασε στους εταίρους τις δύο επιδεικτικές δράσεις που υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνης μέσω του INCIRCLE, οι οποίες αφορούν τα φωτοβολταϊκά στέγαστρα και τους κάδους με διαλογή στην πηγή, τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από την πλατφόρμα των φωτοβολταϊκών που αφορούν την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια  καθώς και στατιστικά στοιχεία από την συλλογή των απορριμμάτων στα τρία ρεύματα δηλαδή τα λοιπά ανακυκλώσιμα, τα πλαστικά και γενικά απορρίμματα. 

Στις εργασίες της δεύτερης ημέρας, στις 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση των εταίρων του έργου, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός νέων λύσεων, καλών πρακτικών και έργων για ένα κυκλικό μεσογειακό τουρισμό.

Ως Project manager του Incircle για το Δήμο Ρεθύμνης, ο κ. Μυριοκεφαλιτάκης παρουσίασε την πρόοδο του έργου καθώς και τον τρόπο ολοκλήρωσής του, στο Ρέθυμνο. Σημειώνεται πως το έργο InCircle, ολοκληρώνει τον κύκλο εργασιών του τέλος του τρέχοντος μηνός Ιουνίου.

Η αποτίμηση της συμμετοχής του Δήμου Ρεθύμνης στο έργο InCircle, ωφέλησε το Ρέθυμνο σε αξιοσημείωτους αναπτυξιακούς τομείς. Αφενός, σε επίπεδο αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος, της τεχνογνωσίας που μοιράστηκαν οι εταίροι του έργου, της γνωριμίας και αλληλεπίδρασης του Ρεθύμνου με προηγμένες ευρωπαϊκές νησιωτικές περιοχές, συνθήκη που ενίσχυσε την εξωστρέφεια του τόπου μας και τη δημιουργία δικτύου συνεργασιών με πόλεις της Ευρώπης με κοινή στόχευση. Αφετέρου, εξασφάλισε στο Ρέθυμνο έργα υποδομής που ενίσχυσαν το γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου με προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθολογική τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της αξιοποίησης εναλλακτικών, φυσικών πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

7ο Φόρουμ Δελφών: Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι εφικτή με κίνητρα

Ηράκλειο - Κύκλωμα τοκογλυφίας: Οκτώ συλλήψεις - Πώς λειτουργούσε η εγκληματική ομάδα

Χατζηδάκης από Ηράκλειο: Όταν η ανεργία πέφτει, ισχυροποιείται η θέση των εργαζομένων (φωτο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis