Skip to main content
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Hράκλειο: Περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Image
Μέρες Γαστρονομίας
 clock 20:31 | 27/09/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Γεύσεις, αρώματα και ήχοι Κρήτης γέμισαν για τέσσερις ημέρες το Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ηράκλειο - Μέρες Γαστρονομίας 2023» που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες, από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, γεύτηκαν τις μαγειρικές δημιουργίες καταξιωμένων σεφ και δοκίμασαν συνταγές που κληροδοτήθηκαν από τις παλαιότερες γενιές, όλες φτιαγμένες με κρητικά προϊόντα.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, επιβεβαίωσε αποτελεί πλέον έναν σημαντικό θεσμό στην προσπάθεια του Ηρακλείου να αναπτύξει δυναμική στον γαστρονομικό τουρισμό και να καθιερωθεί ως γαστρονομικός προορισμός.

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΟΤ. Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξαν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης ενώ το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου το επισκέφθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συνομίλησε με εκθέτες και επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, «αναβίωσε» η μακραίωνη μαγειρική παράδοση της Κρήτης, με παραδοσιακές παρασκευές που ετοιμάστηκαν και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους, όπως τα «τόπια» (σταρένια γιουβαρλάκια χωρίς κρέας), το κρέας «καπρικό», το κουλούρι γάμου με λεπτοκαμωμένα στολίδια από ζύμη, ενώ παρουσιάστηκαν και σύγχρονες εμπνεύσεις, με εκλεκτές πρώτες ύλες του τόπου, όπως ο ξινόχοντρος, το απάκι, η στάκα κ.α.

Για τους επισκέπτες μαγείρεψαν ο Σύλλογος Γυναικών Eπισκοπής «Η Eργάνη» με την πρόεδρο Σεβαστή Κρασανάκη, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με τον πρόεδρο Τάσο Παπαδάκη και τον Γιάννη Κορνάρο, το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» με την πρόεδρο Λένα Ηγουμενάκη, το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου με τους σεφ Μαρία Καμνάκη και Μανόλη Μαργαριτάκη και τον προσκεκλημένο σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, συνιδιοκτήτης των εστιατορίων «Χαρούπι» στη Θεσσαλονίκη και «Pharaoh» στην Αθήνα, ο Στέφανος Λαυρενίδης σεφ και δημιουργός του Apiri Greek Eatery, ο πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας σεφ Πέτρος Συρίγος και η παραδοσιακή μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη και ο σεφ Αλέξανδρος Βρυθιάς, από το εστιατόριο «Ντορέ».

Image
Μέρες Γαστρονομίας

Για τις ποικιλίες τυριών της Κρήτης, την παρασκευή και τη διατροφική τους αξία μίλησε ο δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης, ενώ οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν, όπως δοκίμασαν «μπογάτσα» και λουκουμάδες, από τις «Φυλλοσοφίες» και την οικογένεια Δεμενεόπουλου αντίστοιχα.

Στο χώρο του πάρκινγκ «Μαρίνα – café» τοπικοί παραγωγοί συμμετείχαν με έκθεση των προϊόντων τους, όπως μέλι, μπύρες, τυριά, παξιμάδια, κ.α. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώθηκε και ημερίδα (στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη) με θέμα «Γεύσεις του Ηρακλείου, από το χθες στο σήμερα».

Στο τέλος κάθε ημέρας του Φεστιβάλ, το κοινό διασκέδαζε με μουσικές από αγαπημένους κρητικούς καλλιτέχνες όπως ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Κώστας Σαριδάκης, η Γεωργία Νταγάκη και ο Χάρης Φασουλάς, με την συνοδεία των μουσικών τους.

Image
Μέρες Γαστρονομίας
Image
Μέρες Γαστρονομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φυλακές Αλικαρνασσού: Αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η λαϊκή αγορά

«Απείλησε να με σφάξει, τη φοβόμαστε» – Μητέρα κατήγγειλε την 30χρονη κόρη της

Αλέξης Καλοκαιρινός: Η Χερσαία Ζώνη του Λιμένα μοχλός ανάπτυξης για το Ηράκλειο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis