Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Την παρέμβαση του υφυπουργού αθλητισμού ζήτησαν τα κολυμβητικά σωματεία του Ηρακλείου

Image
koly.jpg
 clock 15:26 | 01/10/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν στον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, οκτώ κολυμβητικά σωματεία του Ηρακλείου, ζητώντας την παρέμβαση του για να μην περάσει η  μηνιαία χρέωση των 5 ευρω που θέλει να επιβάλλει σε κάθε αθλούμενο η διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου.
Η επιστολή προς τον κ. Βασιλειάδη, αναφέρει:
Σχετικά με την από 26/9/2018 ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΑΚΗ στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με αποδέκτες τους πολίτες του Ηρακλείου με περιεχόμενο τον απολογισμό τριετίας της Διοίκησης, αλλά κυρίως τον αρνητικό σχολιασμό του έργου των αθλητικών σωματείων με χρήση συκοφαντικών και δυσφημιστικών εκφράσεων εναντίον τους και που αποτελούν παράβαση διατάξεων του Ποινικού δικαίου, αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Ορθά χρησιμοποίησε η Διοίκηση του ΕΑΚΗ την αρχαία ελληνική λέξη «κραυγάζουν», συνώνυμη του ωρύομαι. Πράγματι τα κολυμβητικά σωματεία «κραυγάζουν» ‐ ωρύονται, εκφράζουν έντονα συναισθήματα αγανάκτησης όχι μόνο για όσα αναληθή γεγονότα προσάπτει στην επιτυχή προσπάθεια ανάπτυξης των αθλημάτων του υγρού στίβου, όχι μόνο για το γεγονός ότι το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό για 3ο μήνα για εργασίες που δεν απαιτούσαν περισσότερο από 1‐1.5 μήνα, αλλά κυρίως για τον εξαναγκασμό υλοποίησης της ηθικά και νομικά αυθαίρετης απόφασης της επιβολής των 5€ μηνιαίας χρέωσης ανά αθλούμενο με ταυτόχρονη επιβολή(!!!) στα σωματεία της αντίστοιχης μείωσης στις μηνιαίες συνδρομές των μελών τους και πρότασης για επιβολή «ανώτατου πλαφόν μηνιαίας συνδρομής». Και όλα αυτά όπως ομολογούνται στην ανακοίνωση αλλά και όπως το αντιλαμβάνεται ο μέσος συνετός άνθρωπος, για την υλοποίηση του σκοπού επιδίωξης μεγιστοποίησης των εσόδων για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του Εθνικού Κολυμβητηρίου. Πλην όμως τέτοιου είδους αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ο αναθεωρητικός Νομοθέτης του Συντάγματος 1975 επιτάσσει, ήτοι την αναγνώριση του αθλητισμού ως θεσμού που τίθεται κάτω από την θεσμική, ρυθμιστική και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ προστασία του κράτους. Είναι υποχρέωση λοιπόν της πολιτείας να καλύπτει τα έξοδα της λειτουργίας του αθλητικού κέντρου και να μην ζητά από τα σωματεία να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που ΗΔΗ επωμίζονται και το οποίο υπερβαίνει το σύνηθες δηλαδή αυτό που αποτελεί κοινή πρακτική σε άλλα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας. (Άραγε σε ποιες «καλές πρακτικές» αναφέρεται η διοίκηση του ΕΑΚΗ;). Εξάλλου όπως αναφέρει η Διοίκηση του ΕΑΚΗ «Προϋπολογισμός και έσοδα ανεπαρκή να καλύψουν το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων με μειωμένες επιχορηγήσεις από ΓΓΑ έως και το 2015 και δυστοκία στην είσπραξη οφειλόμενων από τα σωματεία με βάση τα συμφωνητικά τους». Θα συμπληρώναμε εμείς ότι οι επιχορηγήσεις από την ΓΓΑ παρότι είναι αυξημένες υπολείπονται πολύ των απαιτήσεων του χώρου καθώς το κολυμβητήριο Ηρακλείου σύμφωνα πάντα με το ΕΑΚΗ «...είναι μια εγκατάσταση που δεν σηκώνει λίφτινγκ αλλά χρήζει από ριζικές αλλαγές». Όχι όμως ρίχνοντας στα σωματεία περισσότερα οικονομικά βάρη από όσα μπορούν να αντέξουν. Όχι κρατώντας τα σωματεία σε κατάσταση ομηρίας μην ανοίγοντας τις πόρτες του κολυμβητηρίου μέχρι τα σωματεία να συμμορφωθούν υπογράφοντας συμβόλαια χρήσης που θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους. Τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την απρόσκοπτη λειτουργία του κολυμβητηρίου καμία  εξασφάλιση για την σωστή αγωνιστική προετοιμασία των αθλητών. Ας μας εξηγήσει η Διοίκηση του ΕΑΚΗ πώς αυτοί οι «κακοπληρωτές» θα βρουν επιπλέον 500€‐1.000€ μηνιαίως (ανά σωματείο) ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της.
Θέλουμε να πιστεύομε ότι εκφράσεις όπως «μαγαζάκια», «κακοπληρωτές» και άλλες «διαπιστώσεις» για την λειτουργία των σωματείων ήταν μάλλον ατυχείς, διαφορετικά δεν δικαιολογούνται, ούτε αιτιολογούνται όταν:
1. Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, τα σωματεία, με απόφαση του Δ.Σ, δύναται να ορίζουν μηνιαία συνδρομή για τα μέλη τους προκειμένου να ανταποκριθούν στο ελάχιστο στις οικονομικές τους υποχρεώσεις όπως καταβολή μισθωμάτων στο ΕΑΚΗ, μισθούς προπονητών, πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, γραμματειακή / φοροτεχνική και νομική υποστήριξη, αναλώσιμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες κλπ. Οι μηνιαίες συνδρομές για τους αθλούμενους στο Εθνικό Κολυμβητήριο, κυμαίνονται μεταξύ 35€ και 45€ με σημαντικές μειώσεις ως και απαλλαγή για τα υπόλοιπα αθλούμενα μέλη μιας οικογένειας καθώς και για ευπαθείς ομάδες όπως άνεργους και οικονομικά αδύναμους.
Επιπρόσθετα:
Τα κολυμβητικά σωματεία τους χειμερινούς μήνες έχουν αναλάβει αποκλειστικά τη δαπάνη της τύλιξης/εκτύλιξης του ισοθερμικού καλύμματός. Πέραν από τα μισθώματα για χρήση διαδρομών κολύμβησης, μικρής πισίνας και της αποθήκης/γραφείου τα σωματεία, κατά περίπτωση, καταβάλλουν μισθώματα σε ιδιωτικές πισίνες και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, είτε για να πραγματοποιήσουν πρωινές προπονήσεις για την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών τους ομάδων (μιας και η Διοίκηση του ΕΑΚΗ δεν διαθέτει την πισίνα για πρωινές προπονήσεις), είτε για επιπλέον προπονήσεις αφού ο χωροχρόνος που τους αποδίδεται στο μοναδικό Εθνικό Κολυμβητήριο της πόλης δεν αρκεί για την κάλυψη των προπονητικών τους αναγκών. Πολλές φορές τα σωματεία αναγκάζονται να αναζητούν λύσεις στις πισίνες του Αγίου Νικολάου και Ρεθύμνου ενόψει της αγωνιστικής τους προετοιμασίας.
Πολλές φορές επίσης τα αθλητικά σωματεία με πρωτοβουλία τους και με επισκέψεις στον Περιφερειάρχη Κρήτης εξασφάλισαν την επιχορήγηση χρηματικών ποσών σε περιόδους που το κολυμβητήριο κινδύνευε να κλείσει λόγων έλλειψης πετρελαίου. Συνείσφεραν σημαντικά ώστε το κολυμβητήριο να παραμείνει ανοικτό για τους αθλητές της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και της καλλιτεχνικής κολύμβησης καθώς και για το πρόγραμμα εκμάθησης των δημοτικών σχολείων.
Τα κολυμβητικά σωματεία, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο στην τωρινή αλλά και σε προηγούμενες διοικήσεις, αρκετές φορές προπλήρωναν τα μισθώματα στο ΕΑΚΗ, ώστε να καλυφθούν μεν οι ανάγκες αγοράς πετρελαίου για τη θέρμανση αλλά μένοντας πίσω οι πληρωμές των προπονητών και των άλλων λειτουργικών τους εξόδων. Τα σωματεία‐«κακοπληρωτές» οφείλουν πράγματι μισθώματα από την χρήση του 2018. Αυτό όμως σε συνεννόηση με την Διοίκηση του ΕΑΚΗ ώστε να αποδοθούν και να διατεθούν όταν κριθεί αναγκαίο για την αγορά πετρελαίου.
Από 1/9/2018 και με δεδομένο τη μη λειτουργία του Εθνικού Κολυμβητηρίου και ενόψει των προσεχών αγωνιστικών τους υποχρεώσεων, τα σωματεία, ως περιοδεύοντες θίασοι, αναζητούν λύση στην επιτακτική ανάγκη προπόνησης κυρίως των αγωνιστικών τους τμημάτων, σε ιδιωτικές πισίνες και στο Δημοτικό κολυμβητήριο για πρωινές και απογευματινές προπονήσεις.
Στο κολυμβητήριο δεν υπάρχει αθλούμενος που να μην είναι ιατρικά καλυμμένος. Είναι χρόνια και πάγια τακτική των σωματείων να ζητούν ιατρικές βεβαιώσεις από τους αθλούμενους, αυτό δηλαδή που καθιερώθηκε με πρόσφατη υπουργική απόφαση σχετικά με την πιστοποίηση της υγείας των αθλητών δια της καταγραφής της στην Κάρτα Υγείας Αθλητή. Τα σωματεία μάλιστα για τις αγωνιστικές τους ομάδες προχωρούν πολύ παραπέρα ζητώντας υπέρηχο καρδίας (πέραν του καρδιογραφήματος) και ειδικές βιοχημικές εξετάσεις.
Στην αρχή κάθε κολυμβητικής περιόδου τα σωματεία καταθέτουν ονομαστικό κατάλογο (και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις) των προπονητών τους, τόσο στο ΕΑΚΗ όσο και στην Κολυμβητική Ομοσπονδία. Το 2018 μάλιστα διενεργήθηκε από την ΓΓΑ έλεγχος σε κολυμβητικά σωματεία του Ηρακλείου σχετικά με συμβόλαια προπονητών και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να προκύψει κάτι μεμπτό ως προς τη νομιμότητά τους.
Μέλη των σωματείων, γονείς μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με πρωτοβουλία τους και ιδία δαπάνη προέβησαν στον καθαρισμό και το ελαιοχρωματισμό του χώρου του κολυμβητηρίου.
Η Διοίκηση του ΕΑΚΗ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στη πισίνα του Ηρακλείου χάρη στη φιλότιμη, φιλόδοξη, εθελοντική προσπάθειά τους, χάρη στην ικανότητά τους και παρά τις αντίξοες συνθήκες υπερβαίνουν τα όποια εμπόδια και καταγράφουν διακρίσεις με συμμετοχή των αθλητών τους σε Διεθνείς και Εθνικούς αγώνες. Πολλοί από τους αθλητές των σωματείων του Ηρακλείου είναι μέλη των προεθνικών μας ομάδων και των ομάδων επιλέκτων.
Ποτέ μα ποτέ δεν αρνηθήκαμε στην εκάστοτε Διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου την συνεργασία – βοήθειά μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές της. Με τη σειρά μας, καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια αλλά αδυνατούμε να συνεργαστούμε για την υλοποίηση παράλογων αποφάσεων που μετατοπίζουν τις ευθύνες τις πολιτείας στα σωματεία και τους γονείς.
Παρακαλούμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε
‐  να μην εφαρμοστεί η αναφερόμενη στο ιστορικό παράλογη, καταχρηστική και οικονομικά ανεφάρμοστη πρόταση της Διοίκησης του ΕΑΚΗ. Επισυνάπτουμε την από 27/9 πρότασή μας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από συνάντησή μας με τη Διοικούσα επιτροπή του ΕΑΚΗ.
‐  να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ την λειτουργία του το κολυμβητήριο καθώς μπήκαμε στον Οκτώβριο και ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τα σωματεία, ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το προπονητικό πρόγραμμα των κολυμβητικών σωματείων. Ήδη οι αθλητές μας έχουν ελλιπή αγωνιστική προετοιμασία ενόψει των μελλοντικών αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.
Με τιμή,
Τα κολυμβητικά σωματεία της πόλης του Ηρακλείου που εκπροσωπούνται στην ΠΕΚΥΚΡ. ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΓΟΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 91, ΚΟΗ, ΝΟΗ, ΟΦΗ, ΩΡΙΩΝΑΣ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis