Δευτέρα 21 ΟΚΤ 2019 10:30
 • Ηρακλειο
  19°C
 • Χανια
  21°C
 • Ρεθυμνο
  17°C
 • Λασιθι
  19°C
Ekriti.gr Logo

Γενέσιο της Θεοτόκου: Η Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου

Γενέσιο της Θεοτόκου: Η Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου

gennisitheotokou.jpg

Γενέσιο της Θεοτόκου: Η Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας, είναι σταθερή εορτή την 8η του Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, όπου εορτάζουμε και τιμούμε τη γέννηση, της Μαριάμ (Μαρίας), της Μητέρας τουΚυρίου Μας, Ιησού Χριστού.

Τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν μας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου, αλλά όλες τις πληροφορίες τις έχουμε από το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), σύμφωνα με το οποίο η Θεομήτωρ γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη, μεγάλης σε ηλικία γυναίκας, ονόματι Άννα.

Μετά από δεήσεις της Άννας και προσευχές της, προς τον Θεό, όπως και του συζύγου της Ιωακείμ, η επιθυμία της να αποκτήσει παιδί,ισακούστηκαν από τον Θεό. Η Άννα ήταν στείρα άρα και άτεκνη. Ο Θεός όμως την ευλόγησε να γεννήσει την Θεομήτωρ.
Η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου καθιερώθηκε πρώτη φορά στο τέλος του 5ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη τη Χριστιανική Ανατολή. Στη Ρώμη καθιερώθηκε προς τα τέλη του 7ου αιώνα από Έλληνες μοναχούς οι οποίοι ήρθαν στην Ιταλία, μετά τους διωγμούς των Αράβων.

Ο πάπας Σέργιος Α’ (687-701) την καθιέρωσε ως επίσημη γιορτή και την περιέλαβε μαζί με άλλες θεομητορικές εορτές στο εορτολόγιο της Δυτικής Εκκλησίας. Τον 11ο αιώνα πλέον η γιορτή της Γέννησης της Θεοτόκου επικρατεί παντού σε ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη.

Η γιορτή κατέχει σημαντική θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Υμνογράφοι όπως: ο Γερμανός Α’ Κωνσταντινουπόλεως, ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο Ιωσήφ Υμνογράφος, έχουν γράψει κανόνες, κοντάκια, που ψάλλονται κατά την ημέρα της γιορτής. Εξέχουσα θέση στην εκκλησιαστική ζωγραφική – αγιογραφία κατέχει επίσης η γέννηση της Θεοτόκου.
Εικόνες θαυματουργές, άξιας – εκλεκτής αγιογραφίας βρίσκονται στο Άγιο Όρος, και όχι μόνον. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανικοί Ναοί δεν είναι λίγοι που έχουν το όνομα τους, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Παναγίας.

πηγή: ekklisiaonline.gr

Διαβάστε επίσης. . .

Η κυβέρνηση που σχημάτισε ο Κώνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 πέρασε από χίλια κύματα. Μετά από τρείς εκλογικές...
Σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης. Ο Σπύρος Ζαγοραίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 1928 και...
Η πρώτη δίκη του Μπελογιάννη ξεκινά στις 19 Οκτωβρίου του 1951, στα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα.