Αφιερωματα

5 Νοεμβρίου 1957: Η Κρητική γη «σκεπάζει» τον Νίκο Καζαντζάκη

Νίκος Καζαντζάκης

«Μαζεψα τα σύνεργά μου: όραση, ακοή, γέψη, όσφρηση, αφή, μυαλό, βράδιασε πια, τελεύει το μεροκάματο, γυρίζω σαν τον τυφλοπόντικα σπίτι μου, στο χώμα.

'Οχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε.

Ο ήλιος βασίλεψε, θάμπωσαν τα βουνά, οι οροσειρές του μυαλού μου κρατούν ακόμα λίγο φως στην κορφή τους, μα η άγια νύχτα πλακώνει, ανεβαίνει από τη γης, κατεβαίνει από τον ουρανό, και το φως ορκίστηκε να μην παραδοθεί, μα το ξέρει, σωτηρία δεν υπάρχει, δεν θα παραδοθεί, μα θα σβήσει.

Ρίχνω στερνή ματιά γύρα μου, ποιον ν' αποχαιρετήσω; τι ν' αποχαιρετήσω; τα βουνά, τη θάλασσα, την καρπισμένη κληματαριά στο μπαλκόνι μου, την αρετή, την αμαρτία, το δροσερό νερό;

Μάταια, μάταια, κατεβαίνουν όλα ετούτα μαζί μου στο χώμα..

Ν. Καζαντζάκης « Αναφορά στον Γκρέκο »

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο εκείνη την εποχή αποτελούσε ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δείτε: Σαν σήμερα το 1883 γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης

Το 1957 η υγεία του Νίκου Καζαντζάκη είχε κλονιστεί από λευχαιμία. Νοσηλεύτηκε στην Κοπεγχάγη όπου τελικά κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών.

Δείτε επίσης:  Ελένη Καζαντζάκη: «Η νύχτα που πέθανε ο Νίκος Καζαντζάκης»

Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης, χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.

« Θέλω να πεθάνω εκεί στο Κάστρο (Ηράκλειο), το χώμα της Κρήτης έφτιασε το αίμα μου – αυτό θέλω να το πιει…»

Ο θάνατος και η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη (φωτογραφίες - βίντεο)

Η μεταφορά της σορού του

Αμέσως το βράδυ της ημέρας που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, ένας ανιψιός του κατόρθωσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την χήρα του νεκρού οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τη σορό του στο Ηράκλειο, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του συζύγου της και ότι υπολόγιζε, ότι η σορός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο κατά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο μεγαλοεφοπλιστής και ιδιοκτήτης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» Αριστοτέλης Ωνάσης προσφέρθηκε να διαθέσει δωρεάν αεροπλάνο για την μεταφορά του νεκρού στην Κρήτη, πράγμα όμως που για διάφορους λόγους δεν έγινε.

Η μεταφορά της σορού του
Η μεταφορά της σορού του

Μόνο τη νύχτα της Κυριακής 3 Νοεμβρίου έγινε γνωστό από την Αθήνα ότι η σορός του Νίκου Καζαντζάκη θα μεταφερόταν την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα από το Φράιμπουργκ της Γερμανίας με αυτοκινητάμαξα, την μεθεπόμενη δε Τρίτη,θα μεταφερόταν αεροπορικώς στο Ηράκλειο, όπου θα εξετίθετο σε λαϊκό προσκύνημα και θα ακολουθούσε η κηδεία του.
 

Η άφιξη της σορού

Ύστερα από προσμονή μιας βδομάδας το Ηράκλειο με φανερή θλίψη και σοβαρότητα ανάλογη στην περίσταση, δέχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου 1957, το νεκρό, τον Μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.
 

Η άφιξη της σορού
Η άφιξη της σορού

Πάνω από 700 άτομα πήγαν στο αεροδρόμιο για να βρεθούν στην άφιξη της σορού και να συνοδεύσουν αυτή μέχρι την πόλη. Κατά τις 4:30 μ.μ προσγειώθηκε στον αερολιμένα το ειδικό αεροπλάνο που έφερε τη σορό του Νίκου Καζαντζάκη. Κατά τις 5 μ.μ. το αυτοκίνητο που έφερε το νεκρό και τα άλλα μέλη της συνοδείας έφθασαν στον Άγιο Μηνά. Το φέρετρο κατέβηκε και τοποθετήθηκε σε ειδική θέση,στη συνέχεια εψάλη σύντομη επιμνημόσυνος δέηση, μετά το τέλος αυτής ο νεκρός εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα που συνεχίστηκε ως αργά τη νύχτα και την επομένη μέχρι της κηδείας του.

Η κηδεία

Λίγο πριν της 11 το πρωί της Τρίτης 5 Νοεμβρίου 1957, άρχισαν να έρχονται στο Μητροπολιτικό Ναό οι επίσημοι. Την 11:05 π.μ ακριβώς άρχισε η Νεκρώσιμος Ακολουθία, χοροστατώντας του Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κρήτης κ. Ευγένιου. Μετά το τέλος της ιεροτελεστίας άρχισε η κατάθεση στεφάνων.

 

 

Αφιερωματα

Το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης πριν την άλωση της Τριπολιτσάς

Κολοκοτρώνης

Σαν ανοιχτή αγκαλιά εκεί ψηλά στα 1278 μέτρα στο Μαίναλο και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Τρίπολη ,βρίσκεται η Μόνη της Επάνω Χρέπας, το ψηλότερο μοναστήρι του Μοριά όπου κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα.

Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας
Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας

Λόγω της στρατηγικής σημασίας,η μονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα του 1821 ,έγινε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων και χώρος συσκέψεων των οπλαρχηγών!

Ένα μοναδικό κειμήλιο, το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί πριν την άλωση της Τριπολιτσάς, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας της Αρκαδίας.

 


 

Λημέρια των Κολοκοτρωναίων έγιναν τα χιλιοτραγουδισμένα Τρίκορφα και η θρυλική Ζαρακοβα.
Στις 29 Μαΐου 1821 οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς επιτίθενται, λεηλατούν και παραδίδουν στο πυρ τη μόνη.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1821 ο Κολοκοτρώνης, οι άλλοι οπλαρχηγοί και όλοι οι στρατιώτες κοινώνησαν και όταν τελείωσε η θεία λειτουργία ευλογήθηκαν τα Ελληνικά όπλα!
Στη συνέχεια πολιόρκησαν την Τριπολιτσά και στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε η Άλωση της Τριπολιτσάς.

Από τότε μετατέθηκε η Πανήγυρη του μοναστηριού στις 14 Σεπτεμβρίου προς τιμήν αυτών που έπεσαν στο καθήκον για την ελευθερία της πατρίδας ενώ το μοναστήρι γιορτάζει και στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου .

Από το 1934 η μόνη έχει μετατραπεί σε γυναικεία.

Αυτή τη στιγμή μοναζουν 5 μοναχές ,με ηγουμένη την γερόντισσα Αγνή,όπου έχει τελειώσει στην Ακαδημία της Τρίπολης και έχει καταγωγή από το Λεβίδι της Αρκαδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3 Απριλίου 1770: Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ο Θούριος της Eπανάστασης του '21 κι η ιστορία του (βίντεο)