Υλικά
- 500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
- 3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
- 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 1/2 ποτήρι ρύζι καρολίνα ή νυχάκι καλά πλυμένο
- 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ( κρατάμε τα κοτσάνια )
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομένο
- 2 κουτ. γλ. αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 3 λεμόνια
- Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα (αφού τα πλύνουμε) σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά , προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κουκουνάρι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη ζάχαρη και το χυμό από ένα λεμόνι
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Απλώνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή τους πλευρά προς τα κάτω σε μια επιφάνεια, βάζουμε ένα κοφτό κουταλάκι γέμιση στο κέντρο τους και τυλίγουμε.
- Φέρνουμε τις δύο πλαΐνές άκρες προς τα μέσα, σηκώνουμε την κάτω άκρη, έτσι ώστε να καλύψει την γέμιση και ρολάρουμε σφιχτά.
- Στρώνουμε το πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και τα κοτσάνια από τον άνηθο.
- Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη σειρά, συνήθως σε ομόκεντρους κύκλους και σε 3-4 στρώσεις.
- Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, χυμό από 2 λεμόνια, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 4 ποτήρια νερό.
- Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
- Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι.