Skip to main content
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Image
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
 clock 06:49 | 10/06/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 ποτήρι ρύζι καρολίνα ή νυχάκι καλά πλυμένο
  • 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ( κρατάμε τα κοτσάνια )
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομένο
  • ​2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3 λεμόνια

  • Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα (αφού τα πλύνουμε) σε άφθονο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  • Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια.
  • Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά , προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κουκουνάρι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη ζάχαρη και το χυμό από ένα λεμόνι
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Απλώνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή τους πλευρά προς τα κάτω σε μια επιφάνεια, βάζουμε ένα κοφτό κουταλάκι γέμιση στο κέντρο τους και τυλίγουμε.
  • Φέρνουμε τις δύο πλαΐνές άκρες προς τα μέσα, σηκώνουμε την κάτω άκρη, έτσι ώστε να καλύψει την γέμιση και ρολάρουμε σφιχτά.

  • Στρώνουμε το πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και τα κοτσάνια από τον άνηθο.
  • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη σειρά, συνήθως σε ομόκεντρους κύκλους και σε 3-4 στρώσεις.
  • Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, χυμό από 2 λεμόνια, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 4 ποτήρια νερό.
  • Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
  • Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι.
google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis