Υγεία

Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας σχετίζονται πιθανώς με καρκίνο

σνακ

Πιθανή -αν και όχι βέβαιη ακόμη- είναι η σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασία και στον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.
   
Μολονότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».
   
Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.
   
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.
   
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.
   
Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.
   
Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.
   
Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.
   
«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει ότι μία αύξηση για κίνδυνο καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», ανέφεραν οι ερευνητές.
  
 'Αλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ουσιαστικά εντάσσονται στο «τσουβάλι» και δαιμονοποιούνται τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.

Υγεία

Pfizer: Έως και 11πλάσια προστασία στη μετάλλαξη Δέλτα με 3η δόση εμβολίου

pfizer εμβόλιο

Μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού μπορεί να «ενισχύσει» την προστασία από την παραλλαγή Δέλτα, πέρα από την προστασία που ήδη παρέχουν οι τυπικές δύο δόσεις, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που κυκλοφόρησαν από την Pfizer την Τετάρτη.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που μπορούν να στοχεύσουν την παραλλαγή Δέλτα αυξάνονται στο πενταπλάσιο σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών που λαμβάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 έως 85 ετών, τα δεδομένα της Pfizer υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται 11 φορές περισσότερο από ό,τι μετά από τη δεύτερη δόση.

Η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ελαττώνεται κατά 6% ανά δίμηνο, στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη για τρίτη, τη λεγόμενη «αναμνηστική», δόση, όπως επισημαίνει η φαρμακοβιομηχανία.

Η μελέτη της Pfizer με 42.000 εθελοντές σε έξι χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία περίπου 96% έναντι των συμπτωμάτων της Covid-19 για το πρώτο δίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σημειώνεται όμως πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού ανέρχεται στο υψηλότατο 97% έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Επιπλέον, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη. Πιο σαφή αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει άμεσα αίτηση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της, ωστόσο το θέμα ακόμη παραμένει αμφιλεγόμενο.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες. Παράλληλα, ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον οι ήδη εμβολιασμένοι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις την ώρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Δύση όσο και σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη τους δόση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σωματείο Εργαζόμενων ΠαΓΝΗ: Με στάση εργασίας θα "υποδεχθούν" τον Πρωθυπουργό

Κορωνοϊός - Νέα Ζηλανδία: Άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Κρήτη: Τουρίστες όπως το 2019, ίντερνετ παντού και μια άλλη εικόνα στην περιοχή "θαύμα"!