Υγεία

Λωτός: Το "μήλο της Ανατολής" με τις αντιγηραντικές ιδιότητες

λωτός
O Λωτός ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, στους μετέπειτα χρόνους σχεδόν λησμονήθηκε και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός και πάλι μόλις τα τελευταία  χρόνια.
 
Χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε  μεγάλης  εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς. Είχε ονομαστεί ως η «τροφή των θεών».
 
Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής". Από την Κίνα  εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά.
 
Το έφεραν πρώτοι στη δύση, Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. Πάντως σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έφεραν οι Ισπανοί.
 
Ο λωτός είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια εβενίδες (Ebenaceae). To γένος διόσπυρος (Diospyros) περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων. Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.
 
Είναι φυλλοβόλο δέντρο, που ωριμάζει αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και διατίθεται στην αγορά σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα τελάρα ή πλαστικά κλουβάκια, για την καλύτερη διατήρησή του, ένεκα του ότι είναι ευπαθές φρούτο.
 
Θρεπτικές ιδιότητες:
 
Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο. Ο λωτός είναι υψηλός σε υδατάνθρακες, ενώ περιέχει αμελητέα ποσότητα σε λίπη και σε πρωτεΐνες. Ένας μέτριος λωτός 168 γρ. παρέχει 31,2 γρ. υδατάνθρακες, 0,3 γρ. λίπη και 0,97 γρ. πρωτεΐνες. Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν  ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός  και  περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.
 
Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα - απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.
 
•   Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
•   Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
•   Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση  ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.
•   Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
•   Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ) οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
•   Είναι πλούσιος σε  ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
•   Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
•   Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ αθλητές )
 
Τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες, άρα είναι ιδανικός για άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
 
Τρόπος κατανάλωσης:
 
Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο, να εξαλείψει το τυπική στυπτική γεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη.
 
Στην πραγματικότητα, στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης η τανίνη είναι μειωμένη, ενώ αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.
Για να ωριμάζουν οι λωτοί, τους τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη  ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για  ήπιο αερισμό. Αφήνετε τα φρούτα στην κατάσταση αυτή για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας. 
Ένας άλλος τρόπος είναι να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. 

ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα άτομα με διαβήτη δεν θα πρέπει να καταναλώνουν λωτό, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων και μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (50) και μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

 

Υγεία

Έρευνα: Στο σπίτι περνούν τις κρίσεις τους οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο

δρεπανοκυτταρική νόσος

Πάνω από 5 αποφρακτικές κρίσεις των αγγείων παρουσιάζουν σε ετήσια βάση οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο, όμως μόνο το 33% φτάνουν τελικά να νοσηλεύονται παρότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη από δευτεροβάθμιες δομές υγείας.

Πέρα όμως από τον πόνο που φέρνουν οι κρίσεις αυτές, η νόσος επιβαρύνει τους ασθενείς και ψυχολογικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% και οικονομικά – επαγγελματικά, σε ποσοστό πάνω από 50%.

Συγκεκριμένα, παγκόσμια έρευνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου, αξιολόγησε τις επιπτώσεις της ασθένειας στην καθημερινή ζωή των ασθενών σε ότι αφορά τα κλινικά συμπτώματα, τη συναισθηματική ζωή και την οικονομική επιβάρυνση.

Κλινικά συμπτώματα

Κατά την έρευνα καταγράφηκαν πάνω από 11.000 αποφρακτικές κρίσεις αγγείων συνολικά από τους συμμετέχοντες, αναδεικνύοντας ότι σε σχέση με τα υπάρχοντα δημοσιοποιημένα δεδομένα, οι κρίσεις αυτές δεν καταγράφονται επαρκώς

Αγγειοαποφρακτικές κρίσεις και νοσηλεία

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των ερωτηθέντων ασθενών εμφάνισε τουλάχιστον μια αποφρακτική κρίση των αγγείων κατά τους τελευταίους 12 μήνες και το 39% εμφάνισε 5 ή περισσότερες σε αυτό το διάστημα. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς εμφάνισαν 5,3 αποφρακτικές κρίσεις το τελευταίο έτος.

Συχνά όμως, οι άνθρωποι που ζουν με δρεπανοκυτταρική νόσο δεν αναζητούν περίθαλψη, παρά την εμφάνιση συμπτωμάτων και επιπλοκών. Από τις τουλάχιστον 11.000 κρίσεις, το 33% αυτών οδήγησε σε νοσηλεία, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των κρίσεων αντιμετωπίστηκε στο σπίτι.

Εδώ, οι ασθενείς ρωτήθηκαν γιατί δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για τις κρίσεις, και:

το 39% ανέφερε ότι ο κύριος λόγος που επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση στο σπίτι ήταν κάποια προηγούμενη κακή εμπειρία στα επείγοντα ή το νοσοκομείο,

το 26% ανέφερε ότι δεν αναζήτησε βοήθεια διότι πιστεύει ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν γνωρίζουν την δρεπανοκυτταρική νόσο.

το 19% ανέφερε ότι οι κρίσεις αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον, διότι ο πόνος είναι τόσο σοβαρός που δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι.

Ψυχολογική επιβάρυνση

Η δρεπανοκυτταρική νόσος έχει σημαντική επίπτωση στη συναισθηματική ευζωία και την καθημερινότητα των ασθενών. Μάλιστα, το 41% των ασθενών ανέφερε υψηλό αντίκτυπο στην οικογενειακή ή κοινωνική ζωή, το 44% αισθάνεται αγωνία και άλλο ένα 44% αισθάνεται κατάθλιψη.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η δρεπανοκυτταρική νόσος επηρεάζει την ικανότητα των ασθενών να εργαστούν ή να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Για το 51% των ασθενών, η δρεπανοκυτταρική νόσος είχε σημαντικό αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις του.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά την εργασία, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι χάνουν σχεδόν μια ημέρα την εβδομάδα κατά μέσο (1 ώρα ανά ημέρα) λόγω της ασθένειάς τους. Επίσης,

Πάνω από 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το εισόδημά του θα ήταν υψηλότερο εάν δεν έπασχε από τη νόσο, το 34% προχώρησε σε μετάβαση από πλήρη σε μερική απασχόληση  και το 43% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει οριστικά την εργασία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες

Γονιμότητα: Οκτώ βήματα για να μείνετε έγκυος

Πέντε τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα