Υγεία

Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας

Φωτό αρχείου

Σε κάθε παρέα των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τα συνεχή τσιμπήματα των κουνουπιών και υπάρχουν κι αυτά που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φαγούρα από το τσίμπημα αυτού του «δαιμόνιου» εντόμου.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο τόσο… ακαταμάχητο στα κουνούπια;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Jonathan Day, δύο είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια: η όραση και η μυρωδιά. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Στη συνέχεια ακολουθούν οι πιθανοί λόγοι που μπορεί κάποιος να είναι… «πειρασμός» για τα κουνούπια.

1. Τα ρούχα
Όπως προαναφέραμε, τα κουνούπια συνήθως χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να στοχεύσουν το επόμενο θύμα καθώς συνιστούν ιδιαιτέρως «οπτικά» έντομα, ειδικά αργά το απόγευμα. Και στοχεύουν πιο εύκολα όσους φορούν σκούρα (μπλε, μαύρο) και κόκκινα ρούχα.

2. Ο τύπος αίματος
Για τα κουνούπια, όλα έχουν να κάνουν με το αίμα. Τα ενήλικα κουνούπια επιβιώνουν μέσω του νέκταρ για την τροφή τους, τα θηλυκά όμως βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι κάποιες ομάδες αίματος είναι πιο ελκυστικές από άλλες. Έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο είναι δύο φορές πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Β βρίσκονται κάπου στη μέση. Επίσης, το 85% των ανθρώπων παράγουν μια έκκριση που σηματοδοτεί την ομάδα αίματός τους, με τα κουνούπια να προσελκύονται σε αυτούς περισσότερο, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος.

3. Αέρια
Τα κουνούπια διαισθάνονται το διοξείδιο του άνθρακα από 48 μέτρα μακριά. Έτσι, όσο περισσότερο εκπνέει κάποιος, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται. Οι πιο μεγαλόσωμοι άνθρωποι εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, επειδή οι άνθρωποι εκπνέουν από το στόμα και τη μύτη, τα κουνούπια ελκύονται περισσότερο από το κεφάλι, γι’αυτό και τα ακούμε να βουίζουν γύρω από τα αυτιά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4. Θερμότητα και ιδρώτας
Φαίνεται πως τα κουνούπια έχουν καλή όσφρηση και για άλλες μυρωδιές εκτός του διοξειδίου του άνθρακα και μπορούν να εντοπίσουν τα «θύματά τους» μέσω του γαλακτικού οξέος, του ουρικού οξέος, της αμμωνίας και άλλων ενώσεων που εκκρίνονται με τον ιδρώτα. Προτιμούν, επίσης, τους ανθρώπους που είναι πιο θερμοί. Για παράδειγμα, μια έντονη προπόνηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, ενώ γενετικοί παράγοντες «επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκκρίνονται φυσιολογικά, καθιστώντας κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον εντοπισμό από τα κουνούπια», σημειώνουν οι ειδικοί.

5. Ζωντανό δέρμα
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Το δέρμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα, το οποίο δημιουργεί κι ένα ξεχωριστό άρωμα. Σε μία μελέτη, ομάδα ανδρών χωρίστηκε σε αυτούς που προσέλκυσαν πολύ τα κουνούπια και σε όσους λιγότερο. Οι πρώτοι, λοιπόν, είχαν περισσότερα από ορισμένα βακτήρια στο δέρμα τους αλλά λιγότερα από τους δεύτερους. Ο παράγοντας των βακτηρίων θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει γιατί κάποια κουνούπια «επιτίθενται» στους αστραγάλους και τα πόδια, περιοχές που αποτελούν εστίες συσσώρευσης βακτηρίων.

6. Εγκυμοσύνη
Μπορεί οι εγκυμονούσες να ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που δε θέλουν σε καμία περίπτωση να τις τσιμπήσει κουνούπι, η αλήθεια όμως είναι ότι κάποια είδη των εντόμων αυτών προσελκύονται ιδιαίτερα από τις γυναίκες που κυοφορούν. Μία μελέτη στην Αφρική διαπίστωσε ότι οι έγκυες είναι δύο φορές πιο ελκυστικές για τα κουνούπια που φέρουν το παράσιτο της ελονοσίας, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους εξέπνεαν 21% μεγαλύτερο όγκο αέρα, αλλά και ότι η κοιλιά των εγκύων ήταν πιο ζεστή, προσθέτοντας και το στοιχείο της θερμότητας στην εξίσωση της προσέλκυσης των κουνουπιών.

7. Μπύρα
Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στη μπύρα. Σε μια μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κουνούπια που «τριγύριζαν» τους συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση μπύρας ήταν πολλά περισσότερα από πριν. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα του ιδρώτα σε αιθανόλη και στην υψηλότερη θερμοκρασία του δέρματος λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, χωρίς, όμως, να μπορούν να βρουν τον ακριβή συσχετισμό.

Υγεία

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η μελέτη για την καρδιά και τους νέους που ανέφερε ο Τσιόδρας

κορωνοϊός πανδημία

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τηνέκτακτη ενημέρωσή του με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρθηκε σε γερμανική μελέτη που κατέδειξε επίμονα καρδιολογικά προβλήματα σε νέους οι οποίοι νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί σε πολλούς ασθενείς φλεγμονή και δομικές βλάβες στην καρδιά, που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Το σοβαρότερο, όμως, είναι πως αυτές οι επιπλοκές παρατηρούνται ακόμα και σε νέους και υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ήπια λοίμωξη και δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τους επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Αφορά 100 ασθενείς, ηλικίας 45 έως 53 ετών, οι οποίοι νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Περίπου ο ένας στους τρεις είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι ανάρρωσαν στο σπίτι.

Δύο έως τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση, οι γιατροί υπέβαλλαν τους ασθενείς σε σειρά καρδιολογικών εξετάσεων. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) έδειξε ότι οι τρεις στους τέσσερις είχαν ενδείξεις προβλημάτων στην καρδιά, όπως η φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα). Πολλοί ασθενείς είχαν επίσης ανιχνεύσιμα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα που αυξάνεται σε περίπτωση καρδιακής βλάβης (π.χ. μετά από έμφραγμα).

Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται τροπονίνη. Υπάρχει στα κύτταρα της καρδιάς και απελευθερώνεται στο αίμα όταν υφίσταται βλάβες ο καρδιακός μυς.

Κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια…

Τα ευρήματα αυτά ανησύχησαν τους ερευνητές. Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους οι καρδιολογικές επιπλοκές του κορωνοϊού που βρήκαν ήταν απρόσμενα συχνές. Απαιτείται λοιπόν επείγουσα επιβεβαίωση σε μεγαλύτερες μελέτες, λένε.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ανησυχούν είναι ότι δεν γνωρίζουν πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι βλάβες στην καρδιά των ασθενών. Είναι γνωστό, λ.χ., πως οι ήπιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σταδιακά υποχωρούν. Ωστόσο οι πιο σοβαρές, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανεπάρκεια αυτή εκδηλώνεται όταν ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να εξωθήσει αρκετό αίμα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

«Μας εξέπληξε η συχνότητα των καρδιολογικών ανωμαλιών που εντοπίσαμε. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι ήσαν τόσο σοβαρές επί εβδομάδες μετά την ανάρρωση από τη νόσο Covid-19», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Valentina Puntmann, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Goethe της Φραγκφούρτης.

«Αν και ακόμα δεν έχουμε άμεσα επιστημονικά δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις των ασθενών, είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να δούμε δραματική αύξηση στην επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας», εκτίμησε.

…ακόμα και στις ήπιες περιπτώσεις

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αρχικά θεωρήθηκε ως μία κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού. Στους μήνες που μεσολάβησαν, ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συνειδητοποίησε ότι ο κορωνοϊός αυτός δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Μεταξύ άλλων, προσβάλλει πολλά όργανα και ιστούς του οργανισμού, από το δέρμα έως το πεπτικό. Οι πιο απειλητικές όμως είναι οι επιπλοκές που προκαλεί σε εγκέφαλο και καρδιά.

Έως πρότινος, οι επιπλοκές αυτές αναφέρονταν σε βαριά αρρώστους ανθρώπους, που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία. Ωστόσο στην παρούσα μελέτη, οι 67 από τους 100 ασθενείς ΔΕΝ είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Γι' αυτό τον λόγο είχαν περάσει όλη την περίοδο της ανάρρωσης στο σπίτι τους.

Μολονότι, εξ άλλου, μερικοί από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, άσθμα), οι  περισσότεροι ήσαν υγιείς.

Κορωνοϊός vs γρίπης

Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα πως 2-3 μήνες μετά την αρχική διάγνωση, περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε ακόμα συμπτώματα. Τα συχνότερα ήταν δύσπνοια και γενικευμένη κόπωση.

Μερικοί (λίγοι) ασθενείς είχαν «φτερουγίσματα» της καρδιάς και πόνο στο στήθος κατά την έναρξη της νόσου τους. Κανένας όμως δεν είχε σκεφτεί έκτοτε ότι έχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του, διότι δεν είχαν πια ύποπτα συμπτώματα.

Παρ' όλα αυτά, το 78% είχαν ενδείξεις προβλήματος στην καρδιά. Το 60% είχαν ενδείξεις μυοκαρδίτιδας. Άλλοι είχαν ενδείξεις περικαρδίτιδας, δηλαδή φλεγμονής στον ιστό που περιβάλλει την καρδιά (λέγεται περικάρδιο).

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ιοί της γρίπης και οι αδενοϊοί. Ωστόσο, η μυοκαρδίτιδα από αυτούς τους ιούς είναι λιγότερο συχνή. Παρατηρείται σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευτεί το 2012 στην ιατρική επιθεώρηση  Influenza Research and Treatment.

Εν κατακλείδι

Τα ευρήματα της νέας μελέτης οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση προβλημάτων στην καρδιά μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός:

-Δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19

-Δεν σχετίζεται με την υποκείμενη κατάσταση της υγείας τους

Και αυτό διότι «άτομα με σχετική απουσία προϋπαρχουσών  καρδιαγγειακών παθήσεων και ανάρρωση κυρίως στο σπίτι, είχαν συχνή καρδιολογική, φλεγμονώδη εμπλοκή», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Τι σημαίνουν όλ' αυτά σε απλά ελληνικά; Ότι ακόμα και νέοι, υγιείς άνθρωποι, που αρρωσταίνουν λίγο από τον κορωνοϊό, μπορεί να υποστούν βλάβες στην καρδιά τους. Και επειδή κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει αν θα του συμβεί κάτι τέτοιο ή όχι, πρέπει όλοι να προσέχουμε, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: iatropedia.gr